CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2005. január 20., csütörtök 14:56


Lapszemle 2005. janur 20.

Elhunyt Kulcsr Anita
www.kisalfold.hu
Szab Gbor

Tragikus autbalesetben lett vesztette Kulcsr Anita, a Graboplast-ETO egykori jtkosa.

Kulcsr Anita
Kulcsr Anita, aki győri frjvel Sukorn lt, autjval szerdn dlelőtt Dunajvrosba indult edzsre. Az első vizsglatok szerint a kocsi Velence kzelben megcsszott az ton, egy fnak tkztt s kigyulladt. Egy teheraut-sofőr a vezetőt kihzta az autbl, de a helysznre rkező mentők mr nem tudtk megmenteni az lett. A jtkos biztonsgi ve nem volt bekapcsolva.

A Magyar Kzilabda Szvetsg Sinka Lszl főtitkr ltal jegyzett kzlemnyben megrendlten tudatta a kzvlemnnyel a tragdit: A magyar kzilabdasport elvesztette egy csodlatos jtkost, Kulcsr Anitt. Tehetetlenek vagyunk, s csak siratjuk Őt!" ll a kzlemnyben.
A Magyar Kzilabda Szvetsg a Dunaferr NK s a Dunaferr SE mellett sajt halottjnak tekinti a jtkost. Temetsről ksőbb intzkednek.

Egy plyafuts kezdete
A jtkos tzves korban kezdett kzilabdzni szlővrosban, Szerencsen. Korn megmutatta tehetsgt, hiszen negyedik osztlyosknt a nyolcadikosokkal jrt versenyre. Mr ekkor nagy jvőt jsoltak neki. A nyregyhzi Klcsey Ferenc Gimnzium csapatval a megyei I. osztlybl indulva egszen az NB I/B-ig jutott.
Itt aztn az lvonalbeli csapatok figyelmt is magra irnytotta, s rettsgi utn a Fradi s az ETO ajnlata kzl utbbit fogadta el.
Szerződtetsben a győrieknl a jelenlegi s akkori vezetőedzőnek, Rth Klmnnak s az egykori szakosztlyvezetőnek, Jakab Lajosnak volt kulcsszerepe.

Sajt gyermekknt szerettk
Rth Klmn gy emlkszik a jtkosra: Nehz szavakat tallni arra, mit reztem, mikor meghallottam a szrnyű hrt. Valsggal sokkolt a tragdia. Tisztn emlkszem egybknt arra, mikor Anita belpett hozznk a klubba. Tudtuk, hogy egy kivteles kpessgű kzilabdsrl van sz, akinek jtkt nem kellett sokat nzni, hogy szrevegyk, hatalmas tehetsgű kzilabdz. Radsul rendkvl gyorsan fejlődtt, s br nagyon fiatal volt, hamar beilleszkedett a csapatba. Szinte a sajt gyereknknek tekintettk, s a szemnk előtt vlt a vilg egyik legjobb bellsv. Halla hatalmas vesztesg, mert mind szakmailag, mind pedig emberileg fantasztikus lny volt Anita, akit lehetetlensg ptolni. Tragdija egyszersmind valamennyinknek figyelmeztető kell hogy legyen: azaz az let minden terletn nem rt a megfontoltsg, vatossg."

A győri klub elnke, Vanyus Attila is megrendlt, mikor megtudta, mi trtnt a klub egykori jtkosval: Felfoghatatlan, ami trtnt, nem is tudom, mit mondjak. Első lmnyem vele kapcsolatosan az volt, mikor egy nyregyhzi mrkőzsen lttuk őt jtszani. Tulajdonkppen ott azonnal felfedeztk őt, lttuk fantasztikus kpessgeit. Igazi vezregynisg volt, posztjn a vilg legjobbjai kz tartozott."

Huszonegy gl a Viborgnak
A győri klubban eltlttt hat v alatt rengeteg sikerben volt rsze. Ktszer lett bajnoki ezstrmes, ktszer bajnoki bronzrmes. Elvlhetetlen rdemei voltak abban, hogy 1999-ben az EHF-kupa dntőjig meneteltek a zld-fehrek. A finlban ugyan a csapat alulmaradt a dn Viborggal szemben, m Kulcsr letette nvjegyt, hiszen a kt mrkzsen 21 gllal terhelte meg az szakiak hljt.

Vlogatott sikerek
A vlogatottban is hamar meghatroz egynisgg nőtte ki magt. Korn, pr httel huszadik szletsnapja eltt meghvst kapott a keretbe. Mocsai Lajos szvetsgi kapitny irnytsval 1998-ban EB-bronzrmes lett, egy v mlva pedig tdik lett a vb-n. Kvetkezett a mindmig emlkezetes 2000-es v, lete legnagyobb sikereinek ve. A sydneyi olimpin a magyar csapat drmai krlmnyek kztt ezstrmet nyert, majd decemberben nmileg vigasztalsul az elbukott olimpiai dntőrt Eurpa-bajnok lett a vlogatottal.

remkollekcijt tavaly decemberben egy EB-bronzremmel tette immr sajnos vgrvnyesen teljess. A hazai rendezsű kontinensbajnoksg csoportmrkőzsein a győri kznsg mg jbl megcsodlhatta a kitűnő bells kpessgeit.
Mocsai Lajos, a női vlogatott korbbi szvetsgi kapitnya is megrendlt a hr hallatn. Hallval risi vesztesg rte a magyar kzilabdzst. Anita nlam lett vlogatott jtkos s a csapat egyik pillre volt. Szrnyű dolgokat produkl a sors, hogy valaki ilyen fiatalon eltvozik."Pitekuszokkal az eurpai kultrrt
www.index.hu
* Szily Lszl,* Tth-Szenesi Attila
Milyen klnleges, figyelemfelhv vagy veretes ptmnyt emelne a 11 plyz vros, ha elnyern a kulturlis fővrosi cmet? Nem knnyű megmondani, mert a jelentkezők plyzataikba az sszes, 2010-ig amgy is elkszlő fejlesztst belertk. Mi azonban tnylaztuk a paprokat, majd megkerestk az nkormnyzatokat s kidertettk: a tlnyom tbbsgnek egy modern kultrkzpont a legmerszebb elkpzelse.
Kldje el ezt a cikket bartjnak, ismerosnek!Kldje el ezt a cikket bartjnak, ismer?snek!
Nyomtathat vltozatNyomtathat vltozat
hirdets

Sopron - Nyugatmagyar minimalizmus
#alt# Srhatnak az jonnan alaptott kszervrosok. A kicsi, de karakn Sopron - a telepls honlapja szerint az orszg egyik legősibb kszervrosa - ugyanis jellegzetes alpokaljai kltsghatkonysggal vlaszolt a krdsre, miszerint milyen pletet vagy asztalnl nagyobb mretű akrmit ptsenek, ha ők lesznek Eurpa kulturlis fővrosa. Semmilyet. Sopron ugyanis nem kszl semmifle presztzsberuhzsra, ha kivlasztjk. Addig elkszl a tbbfunkcis, multimdis XXI. szzadi knyvtr, ezen fell s leginkbb tős programokkal kszlnek.

Miskolc - Kőkori rock
Miskolc nagyobbat mert lmodni. Sőt, a legendsan komor vros plyzatval egy mersz fantzij piumszv is elgedett lenne. Ha mi lnnk a brlbizottsgban, legalbbis nem maradnnk hidegek annak hallatn, hogy Lillafreden a Horthy-bunkerben 2000 ngyzetmteres magyar rockmzeum vrja majd azokat a kultrra hes tmegeket, amelyek az egyik sziklaregben pldul a kzp-eurpai rock kialakulsnak trgyi emlkei (Karel Gott hajhlja?) előtt headbangelhetnek kegyeletteljesen. Miskolc msik nagy terve a Science Mzeum, ami taln egy elhagyott fűtőműben fogja bemutatni a termszettudomnyok interaktv mdon jl prezentlhat eredmnyeit - mondta bren lmod riporternknek Fedor Vilmos alpolgrmester. A harmadik nagy projekt a vros kzepn emelkedő Avas-hegy lvezhetőv ttele.
Miskolc plyzatnak egyik vezrmotvuma a visszanyls a telepls gazdag mltjhoz. Mivel a futballhuliganizmus előtt Miskolc borkereskedsben jeleskedett, helyre akarjk lltani az Avason tallhat kzel 900 kzpkori borospinct. A hegy tetejn nemrg a homo erectustl szrmaz kovaszerszmokat talltak, majd feltrtk az előember kovabnyjt, ami kivteles lelet. Ha Miskolc nyer, itt szrakoztat előember-parkban kpzeleghet a lelkes kultrturista arrl, milyen is lehetett a homo erectusok bnysznapi szakszervezeti bulija, mr ha volt fogalmuk a broszexről. Szintn a cm megszerzstől fgg, hogy fel tudjk-e jtani a pincket. Attl fggetlenl is elkszl viszont 2010-ig egy raks, a plyzatban szereplő kulturlis nagyberuhzs, gy a kulturlis antiplza, ami olyasmi lesz, mint egy sokkal nagyobb Traf, 2 artmozival, nagy hangversenyteremmel, galrikkal s internetcafval. Utcabtorban is rerőstenek, de ht hely van, Eurpa lltlag leghosszabb főutcja 12 kilomter.

Győr - Olaj, vszon, pingpong
Festmnyekkel s vzi mozival tr a kulturlis fővros cmre a Verebes Mgus miatt ismert telepls. E ht pntekjtől Győrben lthat az a bizonyos Vasilescu-gyűjtemny, amit Modern Művszetek Mzeuma nven a Demjn-fle Művszetek Palotjban mutattak volna be, ha nem tmadnak mindenfle jogvitk. 2010-ig tbb ms komoly, XX. Szzadi magyar magngyűjtemny kerl a vrosba, gy ha nyernek, felplhet az j műcsarnok s lesz Mzeumok Utcja is - meslte riporternknek Tth Nndorn, a Vroshza kulturlis irodjnak vezetője. A győri kollekci messze erősebbnek grkezik brmely budapesti mzeum anyagnl. Szintn a cm elnyerstől fgg, hogy megpl-e az gretes nevű Neotechnolgiai Mzeum (interaktv homlokzattal) s mellette az ipartrtneti killts a Horvth "Vrs Br" Ede ltal grndolt gyűjtemnnyel, amiben rengeteg rgi magyar aut tallhat, annl is rgebbi gpek mellett. Vannak a plyzatban olyan fejlesztsek is jcskn, amiket elvileg akkor is befejeznek, ha nem nyerik el a cmet. A Kossuth utct multikulturlis kajls-bevsrls-bőrdszműves utcv alaktank t, ahol a cigny fogadbl egyenesen a kser tterembe szdlhet az eurpai utas, hogy az lmnyt a szomszdos trk kvzban, esetleg egy hangulatos szatcsboltban tetőzze be. Mint minden plyz, Győr is ptene egy j nagy kultrhzat, Genercik Palotja nven, aminek leggretesebb eleme, hogy az pletben egy hatalmas vegfal mgtt műkdne a vros mdiakzpontja, brmit is jelentsen ez. Ez ugyanis a vros plyzatnak szvege szerint bepillantst nyjthat a mdia vilgba a htkznapi ember szmra. Lesz nagy csodlkozs a munkaidőben rszegen pingpongoz zsurnalisztk lttn, az biztos. Győr is bzik az satsok vonzerejben s a rzkorra kihegyezett archeolgiai parkot lmodott a hatrba.

Debrecen - Sksg s veghegy
Most csak azrt sem stnk el mg egy ksalajosos-nagyotlmods pont, de tny, hogy Budapest mellett egyedl Debrecen kszl arra, hogy ha nyer, a sok hasznos mellett valami nagyszabs, rtelmetlen, de rdekes ptszeti ksrlettel dobja fel a vrost. A vilg ugye csak ezekre szokott emlkezni - a Nagy Előd a grazi műsziget, mg rgebbről pedig az Eiffel-torony. Az egyik legerősebbnek tűnő s igen ppec plyzatot sszellt vidki versenyző radsul igazi nagyhalat, a japn Tanaguchi Yoshio ptszt, a New York-i Modern Művszetek Mzeumnak tervezőjt krte fel, hogy ptsen valami nagyot s meglepőt vegből a belvrosban. Az veghegy fedőnven fut projekt eredmnye - ami lehet, hogy magasabb lesz a Nagytemplomnl is - rszben ironikus gesztus lesz a tk lapos vrosban - magyarzta az Indexnek Gulys Gbor, a plyzat koordintora. s csakis akkor kszl el, ha Debrecen nyer. Nem kizrt, hogy a nagy vegbigy alatt fusson el a villamos, a belsejben pedig művszeti akcikat tartanak egy ven t, hogy aztn az egszet tkltztessk valahov a krnyező sksgra. Debrecennek a plyzata persze felsorol egy raks, addig elkszlő kulturlis nagyberuhzst, a mr-mr ktelező művhz biturbtl - tervezi Finta "Westend" Jzsef - a horrorisztikus vziig (park a vilg 50 leghresebb drmarjnak egszalakos szobrval.)

Budapest - Brmi, ami szik a Dunn
Elemzőinknek egyelőre nem vilgos, Budapest mennyire veszi komolyan a versenyt. A fővros plyzatban szereplő, a cm elnyershez kttt presztzsberuhzsok ugyanis szinte egytől egyig olyan tervek, amiket a vrosvezets Schneller "Csak Semmi Izgalmas ptmnyt!" Istvn főptsszel az len az elmlt vekben csuklbl visszavert vagy elsorvasztott. Mint a Dunn tvelő gyaloghd vagy a budai rakpart hat kilomteres szakasznak tptse avgett, hogy a Duna gyalog is megkzelthető, sőt lvezhető legyen. Nem beszlve a Kzraktrak kulturlis centrumm alaktsrl. Sz van mg a mindezidig az előtte foghat dvrkeszegekről ismert budai Gzgyr interaktv műszaki mzeumm alaktsrl is. A plyzat Graz-fixcitl szenvedő ri gy gondoltk, hogy ami feltűnő, annak nem kell okszerűen eredetinek is lenni, gy egy sz szigetet is begrtek, ami adott esetben lehet sz malom is, vagy vgső esetben egy hatalmas vegbubork a Margit-hd kzpső pillrnl.

Szkesfehrvr - Kzfogs a trtnelemmel
"Olyan ez, mint egy olimpiai plyzat, ha nem nyernk, akkor is profitlunk belőle" - nyilatkozta Szele Sndor, a szkesfehrvri nkormnyzat kzművelődsi irodavezetője, aki arra nem tudott vlaszolni, hogy a tervezett beruhzsok kzl melyek valsulnak meg kizrlag az eurpai kulturlis fővros cm elnyersvel. A plyzati anyag kln kiemeli az alumniumipari s a mezőgazdasgi eszkzket őrző mzeumot, de a 2010-es v megalapozsnak ez mg kevs. (Mondjuk, egy buszmzeummal kaszlhatna a vros, de nem akarunk tleteket adni.) A Szent Istvni koronz templom nemzeti emlkhelly alaktsa nmagban kevs a győzelemhez, hiszen a Krpt-medence nemzeti emlkhelyek dolgban nincs rosszul eleresztve. Hiemer-hz viszont csak itt van. A vros legnagyobb plete - tl Napleonon, kt vilghborn, szocializmuson, Horn- s Orbn-kormnyon - egy 18. szzadi vrosbr nevt őrzi, s győzelem esetn a feljtst gri a plyzat. A barokk-rokok stlus pletben hangversenytermeket s killthelyeket alaktannak ki. Az ms krds, hogy a Hiemer-hz rekonstrukcijra a vrosi kzgyűls ppen hrom vvel ezelőtt krt segtsget "a lakossgtl s a vllalkozktl".

A szkesfehrvri plyzatban nem tűnik ppen eredeti tletnek konferenciaturizmusozni, amire a volt belvrosi filmsznhzakat s a szecesszis rpd frdőt talljk alkalmasnak a plyzatrk. A "szinte ipari műemlk" Bőrgyrat is feljtjk, ahol klnben (vigyzat, szvicc!) Bőrgyri Capriccio nven rendszeresek a kulturlis fesztivlok, az tdik ppen most, a kt nnep kztt mlt el.

Veszprm - Kulturlis csajozs
"Kirlynk, kirlynők s kirly csajok tallkozja" - vlt lazra egy helyen Gizella szkvrosnak plyzata. Előszr ht ve akartk meghvni a kirlynkat s kirlynőket a vrosba, de a program akkor "a kormnyvlts s a hivatalokban trtnt szemlycserk miatt" meghisult, gy nem tallkozhatott Veszprmben a belga Paola, a norvg Sonia vagy a spanyol Zsfia. Taln majd 2010-ben. De hogy jnnek ide a kirly csajok? A plyzat megadja a vlaszt: "A kirlynk tallkozjnak diplomciai komolysgt s uralkodi exkluzivitst a programcsomaghoz egsz vben kapcsold egyb ksrőprogramok teljessggel feloldjk, s egyrtelműen női s asszonyi zenett transzformlva a művszet, a divat, a testkultra, a mese vilgn t a csaldok, a gyermekek s a htkznapi szleng szubkulturlis vilgba juttatjk el." Ht, gy.

A plyzatban oldalakon sorolt kulturlis programokra a vrosban inkbb a mr meglvő tereket hasznlnk. Ezek kzl a legrdekesebb a Laktelepi letforma s kulturlis feeling cmet viseli. A tervek szerint nhny esemnyt "a megfelelően előksztett" laktelepi krnyezetbe teleptik, de annyira taln nem btrak a helybeliek, hogy ppen a kirlynk tallkozjval tegyk ezt. Taln a NATO-katonazenekarok tallkozjnak idelis helyszn lehet a panel.

A vros plyzatba egybknt minden fejlesztst belertak, amit egyszer amgy is megvalstannak. A nagy vű tervek mell gy kerlhetett be a btorgyr melletti tszakaszok s csompontok rendezse. De vannak jobban szem előtt lvő fejlesztsi tervek, pldul az vrosi tr s a Vrosi Művelődsi Hz rekonstrukcija, vagy a Dubniczay-hz kortrs kpzőművszeti killthelly alaktsa, sszesen ktmillird forintrt. s ebben a btorgyri csompontok rendezse benne sincs.

Kecskemt - Muziklis bakterek
A vastlloms "funkcionlis s eszttikai megjtsa" is belefrt a plyzatba, mivel Kodly Zoltn a kecskemti nagyllomson szletett. s ez mg nem minden, a plyzat egyttműkdst gr a vilg Kodly-trsasgaival, Kodly-darabokat mutatnnak be, Kodly-emlkművet grnek. Kecskemt azonban nemcsak Kodly, hanem a laktanyk vrosa is, az előző szzadforduln t plt a vrosban. Ezt a kt sajtossgot tvzn a Rudolf-laktanya, ahol a Kodly Kulturlis Kzpont valsulna meg, no meg az ehhez kapcsold beruhzsok, parkoltl a szoborkertekig.

"A XX. szzadrl azt jsoltk, hogy a Gyermekek vszzada lesz" - olvashat a plyzatban a magunk mgtt hagyott szz vről, ami ugyebr_ A plyzat szerzői nem babonsak s felteszik a krdst: "Vajon a gyermekek vszzada lesz a XXI. szzad?" Nos, a magunk rszről megelgednnk azzal, ha nem trne ki jabb vilghbor. A kecskemti plyzat a gyermekekre is pt, nem csoda, a vrosban Szrakatnusz Jtkmzeum, valamint Eurpai Jtkkzpont Alaptvny műkdik. A Szrakatnusz-hagyomnyt tovbbvinnk 2010-ben s Antantnusz nven felnőtt jtszhzzal lepnk meg Eurpt.

A vastlloms mellett, egyebek kztt, feljtank a művsztelep villit, jjptenk a mg a msodik vilghborban elpusztult festőiskolt, a kecskemti filmstdi bővtsvel felptenk a Magyar Animci Hzt. A "Kecskemt a szecesszi szabadtri mzeuma" plyzati cmszhoz viszont nem kell pteni semmit, hiszen ott van, hogy mst ne emltsnk, a Cifrapalota, a Vroshza vagy a volt Npbank plete.

Eger - Az igazi underground
A helyiekre a jelek szerint igen nagy hatst gyakorolt az Egri csillagok rulsos jelenete, amikor a sunyi Hegedűs a fld alatt engedn be a vrba a trkket, a tervezett kulturlis ltestmnyek zmt ugyanis a talajszint alatt kpzelik el. Eger az első sikert egy berlini plaktkilltson aratta, ahol a 2010-re plyz tz nmet vros plaktja mellett t magyart is killtottak. A győztes alkotson egy ruhsszekrnybe tett pnclltzet lthat az Impossible to forget (Lehetetlen elfelejteni) felirattal. A vros alatt hzd tbb mint szz kilomter hossz pincerendszert az eurpai kulturlis fővros cm megszerzse nlkl is előbb-utbb fel kellene trni. A fldalatti ltvnypark mellett mlygarzst lmodtak a pincbe s Nagy Imre polgrmester gyakorlatiasan a buszmegll tptst is a feladatok kz sorolja.

A ngypillres plyzat msik eleme egy tudskzpont megteremtse, amit ugyancsak a fld al terveztek. Az rdeklődst tbbek kztt a csodk pincjvel kvnjk felkelteni, ami a termszettudomnyos jelensgek bemutatsnak trhza lenne, hasonlan a budapesti Csodk Palotjhoz. A plyzat harmadik eleme az gynevezett Kepes-projekt. Eger vrosa tizenngy ve kapta meg Kepes Gyrgy, amerikai magyar kinetikus festőművsz hagyatkt, amit a belvros feljtsra szorul egykori zsinaggjban helyeznnek el.

Eger a panelprogramot vrosszpts cmszval kiemelten kezeli a plyzatban. A nyugatrl rkező vendgeknek taln rdemes lesz replőgpről is megmutatni az egykori Csebokszri-laktelepet, ahol a hzak alakzatt CCCP-nek lehet olvasni. s mg egy rdekessg: a plyzatrk Egerben ptenk meg Magyarorszg msodik fogaskerekűjt.

Pcs - Ipari műveltsg
Vrfalstny, a volt tűzoltlaktanya kulturlis hasznostsa, a Zsolnay Mzeum rekonstrukcija, az Expo Center megptse, a Kossuth tr s a Bza tr feljtsa, egyetemfejleszts. Pcs a mr foly vagy hamarosan elindul beruhzsokat is bevonta az Eurpa kulturlis fővrosrt folytatott versenybe, de plyzatban ezt kln jelezte. A kirs utn csillant meg a lehetősge annak, hogy j hangversenyteremmel, nagymretű killtterekkel rendelkező művszeti intzmnnyel s egy alternatv művszeti kzponttal is gazdagodjon a vros. Az ipar rendszervlts utni leptst javukra fordtank a plyzatrk, kt művszeti intzmny megvalstshoz pldul rgi ipari pleteket alaktannak t, s a Zsolnay-gyr terletn ipartrtneti parkot alaktannak ki. A cm elnyerse esetn Irodalom Hzt s Rgszeti Mzeumot is kialaktannak.

A vros a plyzatt arra pti, hogy Budapesten kvl egyetlen magyar vrosnak sem ennyire kiterjedt a kulturlis intzmnyrendszere. Taln mg Szeged vehetn fel a versenyt Pccsel, de a kt vros "kzsen" plyzik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizonyos programok a Szegeden valsulnnak meg, de hivatalosan nem lehet egy orszgbl kt telepls kulturlis fővros. A plyzatban mr csak partnervrosknt tesznek emltst Szegedről s a plyzat regionalitst taglal fejezetben Baja, Dunajvros, Keszthely s Nagykanizsa is megelőzi a Tisza-parti teleplst.

Kaposvr - j vrat ptennek
Nagy Imre szlővrosban szabadsgmzeumot alaptannak, ha Kaposvr lenne az eurpai kulturlis fővrosi cm nyertese. A Magyarorszgon egyedlll intzmnyben az eurpai s a magyar szabadsgharcok trtnett dolgoznk fel. A Szabadsg-Eurpa-Kaposvr cmet viselő plyzat msodik elemt az Eurpa-vr jelenti meg. Ezt a harmincas vekben teljesen elbontott kaposvri vr mellett ptenk fel s killtsokat, kulturlis rendezvnyeket tartannak benne. A belvrosban, győztes plyzat esetn, egy koncerttermet is ptennek. A vros hatrban egy nyolc kilomter hossz, hrom-ngyszz mter szles t fekszik. A Deseda-patak felduzzasztsval nyert t mellett termszetvdelmi terletet alaktannak ki.


A szavazs llsa jan. 20.14.53 rakor
Melyik vros legyen 2010-ben Eurpa kulturlis fővrosa?
Budapest 200
Debrecen 8467
Eger 891
Győr 157
Kaposvr 61
Kecskemt 85
Miskolc 10590
Pcs 9217
Sopron 160
Szkesfehrvr 82
Veszprm 122
Erdlyi pspkket zaklattak a Trianon film miatt
www.radio.hu

Romniban a protestns egyhzak pspkei tiltakoztak az ellen, hogy nemrgiben eljrs indult a Trianont bemutat film ksztői, illetve forgalmazi ellen. Slyosan megzavartk a Protestns Teolgiai Intzetben az oktati, nevelői munkt a vizsgaidőszak derekn nyomozst folytat hatsgok. A Trianon film vettsvel kapcsolatban az intzet vezetőit zaklattk .

A gazdasgi rendőrsg s az gyszsg ltal kikldtt nyomozhatsg az gyet figyelemmel ksrő jsgrk seregvel egytt jrja az intzetet, bizonytalansgot, feszltsget, flelmet keltve, s ez felhbort mdon a kommunista diktatra veiben tapasztaltakra hasonlt, amikor a Securitate terrorizlt minket ll abban a kzlemnyben, amelyet az erdlyi s a Kirlyhg-mellki reformtus, illetve az evanglikus s az unitrius pspk rt al az intzet vezetőivel egytt.

Ebben felhvjk a figyelmet arra, hogy a Protestns Teolgiai Intzet egyhzi magnegyetem, amelyet az egyhzi kltsgvets nem tmogat. Az erdlyi egyhzi vezetők azt rjk: az intzetben levettett film lehetősget adott arra, hogy egy elhallgatott trtnelmi tnyről tjkoztatst kapjanak a dikok.

Azt a krlmnyt, hogy az llami hatsgok a film tartalmt s a rendezvny szervezsi krlmnyeit nem ismerve, a janur 7-i kulturlis est szervezőit s hzigazdjt utlag klnbző trvnyek s kormnyrendeletek paragrafusaira hivatkozva hatsgilag nyomozzk, kifaggassk s trvnysrts gyanjba hozzk, egyhzaink letbe val beleszlsnak tekintjk, s e beleszls ellen a leghatrozottabban tiltakozunk rjk az erdlyi protestns pspkk.A maffia Olaszorszg legnagyobb vllalkozsa
NOL Npszabadsg Online 2005. janur 20.

Az olasz maffia az orszg legnagyobb vllalkozsv n?tte ki magt vi mintegy 100 millird eurs rbevtelvel, amely ktszer akkora, mint a legnagyobb leglis olasz cg, a FIAT-konszern - kzlte Piero Luigi Vigna f?llamgysz.

Cstrtki olasz sajtjelentsek szerint mg ennl is sokkal nagyobb lenne a szervezett alvilg ves forgalmnak sszege, ha nemcsak a hagyomnyos olasz maffit - mint pldul a szicliai Cosa Nostrt vagy a npolyi Camorrt - vettk volna figyelembe az sszforgalom adatnak megllaptsakor, hanem az orszgban szerfelett tevkeny orosz s albn maffia gyleteit is.

A maffia legfontosabb zletgnak a kbtszer-kereskedelem (59 millird eurs forgalom) bizonyult a mlt vben. A zsarols s a vdelmi pnzek kicsikarsa (14 millird) llt a msodik helyen. Olyan "nagy mlt" maffiazletgak, mint a prostitci vagy a fegyverkereskedelem, arnylag keveset hoznak a konyhra.

A főgysz szavai szerint az a legveszedelmesebb jelensg, hogy a "keresztapk" nemcsak a feketegazdasgban uraljk a terepet. Szmos dl-olaszorszgi rgiban vaskzzel irnytjk a "fehr" gazdasg folyamatait is, ők szabjk meg pldul bizonyos ruflesgek esetben, hogy mely mrkk kerlhetnek piacra s melyek nem.
(MTI)Navracsics: nem biztos, hogy Orbn marad a Fidesz elnke
MTV Belpolitikai Napl

A Fidesz-elnk kabinetfőnke gy vli: rvknt a vltozs mellett szlhat az is, hogy kt ve a vlasztsokon "a prtelnki s a miniszterelnk-jellti pozci mr kampnyszinten is kettvlt"

Nem biztos, hogy egy v mlva is Orbn Viktor lesz a Fidesz elnke - mondta Navracsics Tibor. Orbn Viktor prtelnk kabinetfőnke erről az MTV Szerda Este cmű műsorban beszlt, de mint mondta: "ez nem azt jelenti, hogy valamilyen előre kitervelt forgatknyv van." Mindezek ellenre rvknt a vltozs mellett szlhat az is, hogy kt ve a vlasztsokon "a prtelnki s a miniszterelnk-jellti pozci mr kampnyszinten is kettvlt" - mondta Navracsics Tibor. A prt mozgstsa, a prtkampny, gy tűnik, Magyarorszgon egy kicsit kezd ms műfajj vlni" - tette hozz a politikus. Műsorvezetői felvetsre, vagyis lehetsges-e, hogy 2006-ban a miniszterelnk-jellt Orbn Viktor, mg a prtelnk-jellt valaki ms lesz, a kabinetfőnk csak annyit mondott: "sok minden lehetsges."

Az időben jtt brlat hasznos is lehet, a prt odafigyel erre - mondta Navracsics Tibor. Meg kell vizsglni, hogy mennyire azonos a Fidesz megltsval. Tbbfle vlemny hangzott el, kzs volt, hogy Orbn Viktornak vissza kell trnie a politikai letbe. Navracsics Tibor szerint Orbn most jelen van a politikban, legfeljebb a sajtban nem szerepel annyit. Tavasszal is lesz tbbszr olyan alkalom, amikor jelen lesz.

Mindekzben a Fidesz szvivője a Magyar Rdinak cfolta, hogy brmifle zűrzavar lenne az ellenzki prt vezetsben. "A jobboldalon bell Orbn Viktor szemlye megkerlhetetlennek ltszik. Ő egy integrl szemly, aki a jobboldali trzsszavazkat tudja integrlni. A krds az, s ez a listavezetősg vagy a miniszterelnk-jelltsgre vezet t bennnket, hogy tallnak-e egy olyan szemlyt, aki a jobboldali trzsszavazkon tl a bizonytalanokat is meg tudja szltani. Az, hogy Orbn Viktor erre j szemly-e, az idn nyron, ősszel dőlhet el, amikor kiderl, hogy a Fidesz hogyan tudja megszltani a sajt szavazin tl ezt a bizonytalan rteget. s ha ehhez Orbn Viktor j szemly vagy alkalmas szemly, akkor nyilvn ő lesz a vezető, hogyha nem, akkor gondolkodhatunk egy Schmitt Pl tpus mrskeltebb politikusban is, aki tudja vdeni azt, hogy a baloldal ltal sulykolt megoszt-egyest ellenttpr rvnyesljn" - mondta Rvsz Mriusz a Magyar Rdinak.

Meszleny Lszl menesztse esetn Csermely Pter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese eslyes a Fidesz kommunikcis igazgati posztjra - rteslt a Npszabadsg. A lap gy tudja, Orbn Viktor elnk mr fel is krte a zsurnalisztt, azt azonban egyelőre nem tudni, Csermely vllalja-e a feladatot. A lap szerint ugyancsak eslyes a posztra Fekete Zoltn, az ellenzki prt sajtosztlynak helyettes vezetője. Csermely egybknt trsszerzője annak a Magyar Nemzetben szerdn megjelent cikknek, amely azt sugallja, hogy a Fidesznek a bal- s jobboldali brlatok ellenre is van elkpzelse a helyes politikai irnyvonalrl. Csermely - Csontos Jnossal egytt - gy vli: Orbn visszavonulsa egy pillanatig sem merlt fel, a Fidesz megjuls előtt ll, Gyurcsny Ferenc hatrozott feltrse pedig nem rzta meg a prtot. Vlemnyk szerint hamarosan kiderl majd, hogy a Gyurcsny-fle sznpadias jelentek mgtt nincs hatrozott kormnyzs. A Fideszben a np kijzanodst a jvő v kzepre prognosztizljk, a vlasztsok idejre pedig drmai hangulatromlssal szmolnak. A Fidesz clja 3 milli szavaz megszerzse 2006-ban - olvashat a Magyar Nemzetben.