CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 21., péntek 18:52


A Csér határában létesítendő regionális hulladéklerakóról- Fidesz: Környezetkultúra – a Magyar Kultúra Napja előtt- Várakozás Hegyeshalomnál- Osztrák légimentők dolgoznak majd Nyugat-Magyarországon -

A Corvinus Rádió hírei Január 21. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Január 21. 18.00 óra

Csér határában létesítendő regionális hulladéklerakó a környezetvédelmi hatóságtól várhatóan tavasszal kapja meg a pályázati előminősítést. Ezt követően kezdhetik meg a kiviteli tervek kidolgozását. Az ötvenlakosú Csér határában a soproni önkormányzat 22 hektáros területre rendelkezik opciós vételi joggal. A területek árát június 30-ig kell átutalniuk a csérieknek. A város további területek vásárlását is tervezi. Itt épül fel ugyanis az a regionális hulladéklerakó, ahová Sopronból és a programhoz csatlakozott negyvennégy településről szállítják majd a kommunális hulladékot. Az átadási határidő legkésőbb 2008. december 31., ekkor jár le ugyanis a soproni szeméttelep működési engedélye.

Sajtótájékoztatót tartott ma a Fidesz soproni szervezete Környezetkultúra – a Magyar Kultúra Napja előtt. Az eseményen bemutatátták az a CD-t, amely annak a környezetkultúráról szóló konferenciának az anyagát tartalmazza, amelyet a Fidesz tavaly év végén tartott Sopronban. A Corvinus Rádiónak a részleteket Firtl Mátyást a Fidesz soproni országgyűlési képviselőjelöltje számolt be.

Az uniós sávon kívüli személyforgalomban 2, az autóbuszsávban 3 óra volt a várakozási idő egész nap Hegyeshalomnál. Az uniós sávban viszont folyamatos a forgalom – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Határőr-igazgatóság sajtóreferense. Fehér Imre őrnagy elmondta: a határőrség a kilépő forgalomban nem ellenőriz, a fennakadás oka, hogy az osztrák kollégák az alaposabb, schengeni ellenőrzési norma szerint léptetik be a nem európai uniós országok állampolgárait. Fehér Imre őrnagy szerint a várakozás tartósnak bizonyul, még holnap is folytatódhat, a határőrség ezért a rajkai, vagy bármelyik másik Győr-Moson-Sopron megyei átkelőhelyet javasolja kerülőként.

Kedden temetik Kulcsár Anitát. A tragikus hirtelenséggel elhunyt 165-szörös válogatott kézilabdázónőt január 25-én 14 órakor Győrött, a Nádorvárosi Köztemetőben helyezik végső nyugalomra. Barátai, sporttársai, tisztelői 10 órától róhatják le kegyeletüket.

Elképzelhető, hogy osztrák légimentők dolgoznak majd Nyugat-Magyarországon és az is, hogy osztrák betegeket fogadnak a határmenti magyar kórházakban. Erről is szó volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter bécsi tárgyalásain. Kollégájával beszélt a népegészségügyi programok jobb összehangolásáról, és a már évek óta tartó tüdőátültetési együttműködés folytatásának feltételeiről.

A művelődés, a sport, a turizmus és a gazdaság területén együttműködési megállapodást írtak alá Fertőhomok, valamint a horvátországi Brdovec települések vezetői ma. A két testület immár hat éve jó kapcsolatot tartanak fenn. Innen jött az ötlet, hogy a baráti viszonyt érdemes hivatalos formába önteni és kibővíteni. A szerződés kiterjed a turizmusra és a gazdaságra is.

A Fidesz által "motivált és importált" problémának nevezte ma a Fibisz Vas megyei elnökének megveretése és meger?szakolása körüli botrányt Szombathely polgármestere. "Mindenki tudja, hogy Szabó Bálint a Fidesz csepregi polgármester-jelöltje volt 2002-ben az önkormányzati választásokon, később pedig - ha jól tudom - a Fidesz által delegált szakértő volt a megyei önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságában is" - jelentette ki Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere az MTI-nek adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy Szombathely polgármestereként visszautasít minden olyan jellegű felvetést, amely személyét kapcsolatba hozza a Fibisz és a Szabó Bálint körüli ügyekkel. Szabó Bálint, az MTI kérdésére ma elmondta: a 2002-es önkormányzati választásokon független polgármester-jelöltként indult.

A Styl Rt. ellen felszámolási kérelmet nyújtottak be a Vas Megyei Bíróságon, és ennek alapján a hitelező bank felmondta a részvénytársaság hitelszerződését - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható közleményből. A cég legutóbb megjelent féléves gyorsjelentése szerint, a Styl 2004 első félévében 208 millió forint adózott veszteséget könyveltek el, míg ugyanez a veszteség egy évvel korábban 227 millió forint volt. A belföldi értékesítés 40 százalékkal esett vissza, az export árbevétel 6 százalékkal. A cég korábban többször bejelentett átszervezést. Az rt.tavaly áprilisi közgyűlésén olyan üzleti tervet fogadtak el, amely 2004-re a veszteségesség felszámolását tűzte ki célul, és nullszaldóval számol. Ehhez a vezetőség szerint piacbővítésre, az európai uniós csatlakozás várható előnyeinek kihasználására van szükség.

A kormány 3-5 évre szóló új adórendszert kíván kidolgozni - jelentette be közös sajtóértekezletén a gazdasági és a pénzügyminiszter. A pénzügyi tárca vezetője, Draskovics Tibor abban jelölte meg a változtatások célját, hogy többen, szélesebb adóalappal, kevesebb adót fizessenek. Az általános forgalmi adó 25 százalékos felső kulcsát legalább 5 százalékkal kívánják csökkenteni, a középső 15 százalékos és az alsó 5 százalékos kulcsot egységesítik. A gyógyszerek áfája nem változik. Az iparűzési adó helyébe a társasági adóval kombinált adónem léphet - közölte a pénzügyminiszter. Kóka János gazdasági miniszter szerint akkor lehet az adókulcsokból lefaragni, ha az adóalap bővül, a kedvezmények szűkülnek, a fekete- és szürkegazdaság szereplői pedig átkerülnek a fehérgazdaságba.

A lakossági áramért átlagosan 6,8 százalékkal kell többet fizetni februártól - közölte Gazdasági Minisztérium. Az idén bevezetett szociális tarifa révén évi 1320 kilowattóráig kedvezményt kapnak a fogyasztók, így nekik 4,3 százalékos drágulással kell számolniuk. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes ár 33 forint 50 fillér, a normál lakossági ár pedig 35 forint lesz kilowattóránként. Kóka János gazdasági miniszter elmondta, hogy a szociális tarifa két és félmillió embert, a lakossági fogyasztók több mint felét érinti. A nagyfogyasztók esetében 12 százalékos lesz a drágulás februártól.

Luxembourgban letette hivatali esküjét az Európai Bizottság. A Jose Manuel Durao Barroso vezette végrehajtó testület ténylegesen már november 22-én megkezdte munkáját. A 25 tagú testületben minden EU-tagállam képviselője helyet kapott: Magyarországot a volt külügyminiszter, Kovács László, mint az adó- és vámügyekért felelős biztos képviseli öt éven át. Barroso beszédében azt hangsúlyozta, hogy a biztosok nemzeti sokfélesége gazdagítja és erősíti a Bizottságot, hiszen a tagok nemzeti tapasztalata hozzáadódik az uniós munkához.