CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 22., szombat 01:22


Magyar Kultúra Napja – Hivatalos városi megemlékezés a Kölcsey-szobornál

Magyar Kultúra Napja – Hivatalos városi megemlékezés a Kölcsey-szobornál

A Deák téri Kölcsey-szobornál tartotta hivatalos kultúra napi megemlékezését a város, ahol a Himnusz költőjének szobrát ezúttal magyar költők képmásai vették körül. A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola diákjainak ünnepi műsora szokatlan látványosságal zárult: a költők képei fölött lebegő piros, fehér, és zöld színű léggömbök felemelkedtek a magasba.
Diákok, tanárok, a város kulturális intézményeinek vezetői közösen hallgatták meg az ünnepi műsort, és helyezték el koszorúikat Kölcsey Ferenc szobránál, ahol természetesen felcsendült a Himnusz is.

Ünnepi beszédet Kovács László, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke mondott:

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!
Mikor a kezdeményezők a Himnusz megírásának időpontját összekötötték a magyar kultúra ünnepével: a jó szándék vezette őket.
Nem hiszem, hogy tudatos lenne az, hogy ennek az értékeiben gazdag és sugárzó területnek a megünneplése, – az ünnepelhetőség körülményei – példázza azt a sok ellentmondást ami ezt a területet jellemzi; vagy kifejezze azt a küzdelmet, melyben a magyar kultúra terjesztőinek és művelőinek a mindennapokban részük kell hogy legyen.

Ezt az ünnepet nem lehet a történelmi események évfordulóihoz mérni. Nincs piros betűvel a naptárban, mégis fontos dátum. Ezen a napon különböző rendezvények és ünnepségek emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.

Talán ezen a napon sikerül felhívni figyelmünket azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt sikerült megőrizni. Azokra a tárgyi és szellemi értékekre, amiket a magyar ember sajátjának érezhet.

És még valamire – illetve. valakikre – a kultúra munkásaira. Azokra irányítani kicsit a figyelmet akik a magyar kultúra ügyét szolgálják, dolgozzanak a közművelődés, a közgyűjtemények, a művészeti szféra a közigazgatás vagy éppen a politika területén.
Napjainkban a politika szerepe változik. A kultúrpolitika átalakul kulturális politikává, mely kapcsolatokat teremt, koordinál és véd. Nem óhajtja megmérni egy produktum súlyát, nem akarja kijelenteni értékét, vagy megmondani mi az egyedül helyes a követendő, mi a csúnya és mi a szép.

Új szerepvállalást kell megfogalmaznunk. Biztonságról kell gondoskodnunk, lehetőségeket kell teremtenünk a kultúra területén tevékenykedőknek, esélyt kell adnunk a munkához, az alkotások létrejöttéhez.
Ezt szolgálták városunkban az utóbbi évek kulturális beruházásai, vagy nem megyeszékhelyként a színház fenntartása, vagy erőfeszítéseink egy méltó könyvtárépület létrehozására.

Biztonságot akarunk adni, mikor éves költségvetésünkben elkülönítetten biztosítjuk egy irodalmi-művészeti és egy helytörténeti lap és országos művészeti rendezvények támogatását, amikor szorgalmazzuk több évre szóló kulturális szolgáltatási szerződések megkötését. A lehetőségteremtést szolgálják általános kulturális támogatási és célirányos pályázati alapjaink. Több kiadvány, művészeti ág helyi fennmaradását-működését tudtuk ezek segítségével biztosítani.
Legfrissebb törekvésünk olyan támogatási rendszer kialakítása – vezető művészeti együtteseink esetében – mely biztossá, tervezhetővé teszi városi támogatásukat. Ugyanezt a biztonságot szeretnénk elérni Sopron történetének megjelentetése kapcsán is, hogy a befektetett munka ne legyen hiábavaló, hogy az egymást követő városvezető koalíciók ne a jó szándékú elismerés következményeként, hanem kötelezettségként tegyék dolgukat a nagy mű létrehozása érdekében.

És még egy fontos kötelezettség a politika számára! Megbecsülni azokat, akik ebben a városban a kultúra munkásai. Én jól éreztem magam december 14-én. Az elmúlt év a nagypolitikában Európára irányította a figyelmet. Kulturális területen is a túlzott várakozás, a valós remények, az aggódás és a félelmek kísérték a csatlakozási folyamatot. Az Unió a kultúrpolitikát a nemzeti, nemzetállami szint keretein belül hagyja, de a kulturáltság általános értelemben a versenyképesség egyik legfontosabb eleme.

A lokális társadalom kulturmunkásainak tevékenysége, a kultúra , az értékek közvetítése a társadalomban, a családban, az iskolában meghatározza jövőbeni helyünket Európában. A globalizálódó világban a kulturális nyitottság is kialakul – mindenki megismerheti hogy melyik nemzet mit tett hozzá a világ egyetemes kultúrájának kialakításához. Mi is letettük kulturális névjegyünket Európában.

Gondoljunk csak az Európa Kulturális Fővárosa kínálta lehetőségekre. Itt a magyar kultúra mutatkozhat be, ekkor a magyar kulturális közállapotokról szerez benyomast az idelátogató. Sopron pályázik a lehetőség elnyerésére, mi feladatunknak tekintjük, hogy a magyar kultúra követei lehessünk.

Ha a hétköznapokban a magyar kultúrát az európaitól féltjük – vagy azt az amerikaitól – akkor nem az adott kultúra személyes teljesítményeire gondolunk, hanem a „futószalag" kultúrára. A baj az, hogy jelenlegi társadalmunk kultúrában is fogékonyabb a kommersz termékekre, mint a minőségi árukra.
Adott a feladatunk ezen a területen is. Fejlődnünk kell abban, hogy közösségeinket megtanítsuk .igényesen, válogatni Európa, illetve a világ kulturális kínálatában.

Kedves Barátaink!
A kultúra nemzedékről-nemzedékre hagyományozódik és akkor marad fenn, ha minden nemzedék talál benne válaszokat kérdéseire.
Minden nemzedék újrafogalmazza a hagyományt a maga igényei szerint. Mi mindössze azt tehetjük, hogy folyamatosan igyekszünk fenntartani a kulturális örökség alkotó módon való használatának igényét és képességét.

Ehhez a jelent gyarapító és jövőt építő munkához kérem elkötelezett kitartásukat, hogy legyenek kulturális ünnepeink és himnuszunk hangjai jelezzék a minőség diadalát.

Képriport az ünnepségről

(cyberpress)