CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 23., vasárnap 16:54


Fidesz: felgyorsult a privatizáció - Az MSZP kiáll a nyilvános privatizáció mellett- Felfüggesztette Volán-sztrájkot a Közúti Közlekedési Szakszervezet- Német vesztegetési botrány rázta meg a tőkepia

A Corvinus Rádió hírei Január 23. 15.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 23. 15.00 óra
FM 104.6

Német vesztegetési botrány rázta meg a tőkepiacokat

Felgyorsult a privatizáció; az MSZP-SZDSZ-kormány kétszer annyi állami vagyont adott el két és fél év alatt, mint az Orbán-kormány teljes hivatali idejében - jelentett ki Répássy Róbert. A Fidesz politikusa tovább folytatja a pártjára jellemző demagóg politizálást - reagált az MSZP részésről Göndör István.
A Fidesz adatai szerint 2000-ben a privatizáció értéke 58, 2001-ben 52, 2002-ben 21 milliárd forint volt, 2003-ban azonban 160, 2004-ben pedig 300 milliárd forint. Répássy Róbert úgy véli, hogy ezt az összeget a kormány elköltötte, amiről nincs tudomása az embereknek. A fideszes képviselő hangot adott azon véleményének, hogy a privatizáció célja nem más, minthogy kiszolgálja és helyzetbe hozza a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc támogatóit. Erre jó példa volt a Nemzeti Tankönyvkiadó, valamint a Bólyi Mezőgazdasági Rt. privatizációja - tette hozzá. Emellett kifogásolta a Richter Rt., a Mahart hajópark, valamint a Dunaferr és a Forrás Rt. magánosítását is.

Felfüggesztette a hétfőre meghirdetett Volán-sztrájkot a Közúti Közlekedési Szakszervezet. Szombati rendkívüli elnökségi ülésükön az érdekképviselők úgy döntöttek: nem tartanak munkabszüntetést addig, amíg folyik a tárgyalás a munkaügyi tárca legutóbbi, a korábbinál kedvezőbb ajánlatáról.
A VOLÁN társaságokat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSz)közleményében örömmel nyugtázta a szakszervezet sztrájkfelhívásának felfüggesztését. Az érdekvédők elnöke elmondta: azután döntöttek a hétfői munkabeszüntetés elodászása mellett, hogy szombaton reggel az eddigieknél kedvezőbb ajánlatot kaptak a munkaügyi minisztériumtól. Inokai Géza hozzátette: a jövő hét elején folytatódnak a tárgyalások az új ajánlatról.
 
Az amerikai Enron, és az olasz Parmalat botrány után ezúttal egy német csalássorozat rázta meg a tőkepiacokat. Az ügybe a frankfurti üzleti élet prominens személyiségei is belekeveredtek.
Végleg elveszíthetik az emberek bizalmát a német tőkepiac eddig legnépszerűbb befektetései közé tartozó ingatlanalapok, amennyiben beigazolódnak a szombaton nyilvánosságra hozott vádak. A frankfurti ügyészség szerint ugyanis néhány ingatlanalap-kezelő ingatlanbrókerekkel összejátszva a rájuk bízott pénzből a piaci árnál lényegesen magasabb összegért vásároltak irodaházakat, a nyereségből pedig kenőpénz formájában ők is részesedtek.
A botrány két igen neves alapkezelőt a Deutsche Bank Real Estate-et és a Deka-t érinti, vezetői a vádak szerint mintegy 20 millió euró kenőpénzt fogadtak el az ügyletek lebonyolításáért cserébe.
A botránnyal kapcsolatos első hírek szeptemberben láttak napvilágot, az általuk okozott károk mértékét jól mutatja, hogy azóta közel 700 millió eurót vontak ki a befektetők az ingatlanalapokból.
 
Az indonéziai hatóságok közlése szrint további 7200 fővel nőtt a december 26-i földrengés és szökőár áldozatainak száma. Az új adat egyben azt is jelenti, hogy csak Indonéziában 173 ezer 520 ember vesztette életét a katasztrófa következtében. Az indonéz egészségügyi minisztérium még mindig 7249 eltűntet tart nyilván.
Az összeszámlált halottak több mint háromnegyede az indonéziai Szumátra szigetének északi részén vesztette életét. Ez a térség feküdt ugyanis a legközelebb a Richter-skála szerint 9-es fokozatú rengés epicentrumához.
Srí Lankán, amelyet Indonézia után a leginkább sújtott a szökőár, a legfrissebb adatok szerint csaknem 31 ezer ember esett a hatalmas hullámok áldozatául.
A földrengés és a cunami a legfrissebb összesítések szerint több mint 227 ezer ember életét vette el.