CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. január 24., hétfő 11:18


Megyei események

Indulhatnak a projektek

A Nyugat-dunántúli Régió első három ROP (Regionális Operatív Program) pályázatának szerződéskötésére került sor a közelmúltban Sárváron. Az ünnepélyes programon az érintetteknek, a kedvezményezett települések képviselőinek dr. Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter nyújtotta át az okleveleket, azt követően, hogy a megjelenteknek köszöntötte dr. Szakács Imre, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Sárvár, Kőszeg, Halászi és Darnózseli – négy település, amely a Nyugat-dunántúli Régióban elsőként nyert vissza nem térítendő – összesen 1,25 milliárd forint - támogatást az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében.

A 3 támogatott turisztikai pályázat között szerepel a Halászi és Darnózseli közti Duna-menti 8 km kerékpárút építésének 235 millió forintos támogatása. A pályázatban szereplő 8 km-es szakasz része a kijelölt országos és nemzetközi kerékpárútvonalnak. A hiányzó kerékpárútszakasz megépítése biztosítja a folytonosságot és a közvetlen kerékpáros kapcsolatot a korábban megépült szakaszok között, megteremtve a biztonságos, balesetmentes és környezetkímélő közlekedés feltételeit, közvetlen kapcsolatot teremtve a határok menti térségek, ill. a Szigetköz térségének települései között. A projekt részeként pihenőhelyeket is kialakítanak, illetve tájékoztató táblákat és információs térképeket helyeznek ki.

A Nyugat-Dunántúl idegenforgalmilag kiemelt szigetközi térségében épülő kerékpárút megteremti a nemzetközi és hazai kerékpáros turizmus infrastrukturális alapjait, elősegíti a falusi-, termál-, vízi- és ökoturizmus fejlesztését. A kerékpárút megépítése lehetőséget nyújt a hazai és nemzetközi turisták egészségesebb és biztonságosabb, aktív kikapcsolódásához, megközelíthetővé teszi a turisztikai látnivalókat és célpontokat, valamint népszerűsíti az egészséges életmódot.
Ponty Zita



TF Slovakiatour kiállítás

2005. január 20-23. között tartott nyitva Pozsonyban az ITF Slovakiatour kiállítás. Az idegenforgalmi kiállításon Győr-Moson-Sopron megye is standdal képviseltette magát. A Pozsonyi Önkormányzati Régió által szervezett prezentáción dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke mutatta be Győr-Moson-Sopron Megye látnivalóit.
(gymsmo.hu)



Együttműködési megállapodás

A közelmútban Pozsonyban Branislav Langauer, a Pozsonyi Kerületi Hivatal elöljárója és dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke megállapodást írt alá a katasztrófák esetén történő együttműködésről.
A felek katasztrófavédelmi szakemberei együttműködési tervet dolgoznak ki 2005. március 1-ig. Mindkét fél legfontosabbnak tekinti a kölcsönös tájékoztatást és segítségnyújtást katasztrófa esetén.
(gymsmo.hu)



Fórum a térségek és települések jövőjéről

A Kohézió Közalapítvány és a Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Pont szeretettel vár minden érdeklődőt 2005. január 26-án 18 órára, Pannonhalmán a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban rendezendő "A térségek és települések jövője" c. kistérségi előadásra.

Az előadó Csizmadia Norbert, terület-és és turizmusfejlesztő geográfus, a Team Europe Magyarország szakértője.

Az elmúlt év szeptemberében Magyarországon is megalakult Team Europe Magyarország célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben rugalmas, magas szakértői értékű információhoz jutassa a különböző célcsoportokat az önkormányzattól a helyi vállalkozásokon át a civil szervezetekig.

2004. május 1-től megnyíltak a csatornák az Uniós források (Strukturális Alapok) fogadására, innentől kezdve adott a lehetőség a fejlesztések tekintetében. Mik ezek a lehetőségek? Nyertesei vagy vesztesei leszünk a csatlakozásnak? Hogyan vázoljuk a jövőképünket? Honnan jussunk információkhoz? Ehhez kapcsolódva nagyon sok fontos kérdést kell feltenniük és megválaszolniuk maguknak a településeknek is.

ˇ       Milyen lehetőségei vannak, egy adott térségnek az EU csatlakozás után?
ˇ       Az ír csoda titkai – avagy mit tanuljunk az írektől: az EU minta-országától?
ˇ       „Nem csak a pályázatoké a világ” … a településfejlesztés 10 parancsolata.
ˇ        Regionális politika az EU-ban és Magyarországon – a települési és térségi stratégiák a jövő Európájában.
ˇ       Nemzeti Fejlesztési Terv (Európa Terv) és az Operatív programok – az Önök lehetősége!
ˇ       Pályázati lehetőségek a települési önkormányzatok, KKV-k, civil szervezetek számára!
ˇ       Európa sikerrégiói és sikeres településeinek titkai – hogyan adaptálható ez a magyarországi fejlesztésekre?
ˇ       …és ami 2007 után lesz…
P.Z.