CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 24., hétfő 17:59


Út a Kilimadzsáróra, a „Ragyogás hegyére”: Túlvannak az akklimatizációs túrán...

Túlvannak az akklimatizációs túrán...

A Föld Arca Filmstúdió szervezésében indult soproni expedíció tagjai mai napon, hétfőn, a 4600 méter magasan fekvő táborból indultak akklimatizációs túrára.

Egészen 5200 méter magasságig vonultak, s délben már lefelé tartottak. (Az akklimatizációs túra azt jelenti, hogy egy bizonyos magasságból még följebb túráznak a hegymászók, azért, hogy szervezetüket, és önmagukat is szoktassák a több ezer méteres magasság körülményeihez - oxigén ritkasága, magasság -, hogy aztán a csúcsmenetnél a lehető legkönnyebben haladhassanak fölfelé.)

Mindenki jól van, sérülés nem fordult elő. Jelenleg felhős, változékony az idő 4600 - 5000 méteres magasságban, a látótávolság kb. 50-100 méter, +10-15 fok van, és kissé erősen fúj a szél. 16 kísérő (teherhordó), a hegyivezető és a segédvezető van a csapattal a táborhelyeken.

Hogy mennyire lesz hatékony az akklimatizációs túra, az holnap fog kiderülni, amikor a tábort 4800 méteres magasságban állítják föl, és ott töltenek egy éjszakát. Ami előfordulhat: hányás, hasmenés, szédülés. A csapat tagjai jó erőben vannak, és bíznak benne, hogy nem kell ilyen problémával megküzdeniük. Majd szerdán, helyi idő szerint hajnali 2-3-kor, magyarországi idő szerint éjfél - hajnali 1 óra között indulnak a csúcsra, s 1095 méter szintkülönbséget tesznek meg felfelé haladva a tábortól a csúcsig. Az expedíciónak ez lesz a legnehezebb szakasza, hiszen ebben a régióban már az oxigén is jóval ritkább, mint tengerszint közeli magasságban. A fizikai felkészültségen és állapoton kívül nagyon sok múlik ilyenkor a hegymászó szellemi felkészültségén, kitartásán.

A tervek szerint a soproni csapat helyi időben mérve reggel 8-9 óra között éri el az Uhuru Peaket, a Kilimandzsáró 5895 méter magasan fekvő csúcsát, az afrikai kontinens legmagasabb pontját. Még aznap elindulnak vissza, a 3400 méteres magasságban fekvő táborba.

SzK
Fotók: Föld Arca Filmstúdió


A Föld Arca Filmstúdió képriportja



Sipos Anikó


Kapcsolódó cikkek:
Út a a Kilimandzsáróra, a „Ragyogás hegyére”
Út a Kilimadzsáróra, a „Ragyogás hegyére”