CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 25., kedd 13:59


Ma helyezik örök nyugalomra Győrben Kulcsár Anitát- Februártól szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a Szlovákiába utazók- Havazás Vas-megyében

A Corvinus Rádió hírei Január 25. 12.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 25. 12.00 óra
FM 104.6

Ma helyezik örök nyugalomra Győrben Kulcsár Anitát
Februártól szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a Szlovákiába utazók
Drámai helyzet Németországban a hatalmas havazás miatt

Februártól szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a Szlovákiába utazók, a pozsonyi Bush-Putyin találkozó miatt. Erről Fehér Imre, őrnagy, a Győri Határőrigazgatóság sajtóreferense számolt be a Corvinus Rádiónak.

Vas-megyében, főként az Őrségben és Vasvár környékén indult el a havazás, reggelig 8-13 centi esett. A megyei közútkezelő tájékoztatása szerint ma újabb 10-12 centire számítanak, holnap estig pedig akár 25-50 centiméternyi hó is hullhat. A főutak hókásásak, a mellékutak havasak, de egyelőre minden út járható. Az autóbusz- és vonatközlekedésben sincs fennakadás. Vasban azonban attól tartanak, hogy az előre jelzett erős szél a későbbiekben komoly hófúvásokat okozhat.

A miniszterelnök szerint az eltitkolt jövedelmek bevallását eredményezheti egy, a jövőben esetleg bevezetésre kerülő adókulcs-csökkentés, vagy az egykulcsos adó. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor úgy látja: ez utóbbi a társadalmi igazságosság kérdését is felvetné. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott - hétfői felvételről - kedd reggel elhangzó interjújában azt mondta, a cél az, hogy "kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket", és ezáltal élénküljön a gazdaság.

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában mérsékelődött a népességfogyás üteme. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint ebben az a döntő tényező, hogy, hogy kevesebben haltak meg, mint a megelőző év hasonló időszakában. Tovább csökkent viszont a házasságkötések száma és kevesebb gyerek született. A természetes népességcsökkenést némiképp ellensúlyozta a bevándorlás, így az ország lélekszáma mintegy 20 ezer fővel lett kevesebb - olvasható a KSH jelentésében.

A német országutakon kaotikus állapotokat okozott a hosszú évek óta nem tapasztalt mértékű havazás. A nyugat-német tartományok többségében sok helyütt megbénult a forgalom, és ami még rosszabb, százszámra történtek balesetek. Az egyik alsó-szászországi autópálya-szakaszon 25 gépkocsi szaladt egymásba. Eddig csaknem fél tucat ember esett áldozatul a vasárnap este kezdődött igazi, téli időjárásnak, ami nem annyira a hideggel, hanem óriási mennyiségű hóval jelentkezik.

A palesztin fegyveres csoportok beleegyeztek abba, hogy ideiglenesen leállítják a támadásokat Izrael ellen - hangzott el Mahmúd Abbász gázai tárgyalásai után. A palesztin elnök közel egy héten át tárgyalt a radikális mozgalmak képviselőivel Gázában. Amikor visszatért Ramallahba, a palesztin kormányzat központjába, kijelentette: csökkentek a véleménykülönbségek, ezzel nőtt az esély az Izraellel kötendő tűzszünetre. Palesztin források azonban közölték: Abbász addig nem hirdet ki hivatalos fegyvernyugvást, amíg nem kap garanciát arra Izraeltől, hogy leállítja a hadműveleteket palesztin területen.

Egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint az iraki biztonsági szervek önkényesen vesznek őrizetbe embereket, és rendszeresen kínozzák foglyaikat. A Human Right Watch nevű szervezet jelentésében iraki őrizetesek beszámolójára hivatkozott. A jelentés egyúttal azzal is vádolta az iraki ideiglenes kormányt, hogy tevékenyen részt vett vagy legalábbis cinkosként viselkedett az alapvető emberi jogok súlyos megsértésében. Az iraki igazságügyminiszter nem kérdőjelezte meg a Human Rigths Watch jelentésében foglaltakat, hanem azzal védekezett, hogy nem lehet elvárni az igazságszolgáltatás makulátlan működését egy olyan háború dúlta országban, mint Irak.