CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 25., kedd 17:22


Csúszhat a Deák tér felújítása- A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar áldozatai is lennének a thaiföldi hajószerencsétlenségnek- Nem tudják leadni a borászoka borseprőt * Sport * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei Január 25. 16.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei
Január 25. 16.00 óra

Csúszhat a Deák tér felújítása. Biczi László, Hruby József alpolgármester közvetlen munkatársa, aki a Deák térrel kapcsolatos ügyek koordinációját végzi rádiónk tegnapi műsorában kérte fel a Deák tér fórum képviselőjét Varga Gábort, hogy vonja vissza fellebbezését az építkezés ellen:
Varga Gábor, a Deák tér fórum képviseletében válaszában kifejtette, hogy csak a fellebezést benyújtó lakók vonhatják vissza a fellebezést, a fórum nem.

A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar áldozatai is lennének a thaiföldi hajószerencsétlenségnek. A bangkoki magyar nagykövetség munkatársa kiderítette, hogy az első hírekkel ellentétben, a korábban eltűntként keresett magyar jól van és nem is a szerencsétlenül járt hajóval utaztak. A thaiföldön felborult vízijármű utasai közül továbbra is keresnek 24 embert, de a névsorban magyar, vagy magyaros hangzású név nincs. A helyi rendőrség közlése szerint hét ember meghalt, többen eltűntek.

Több hónapja nem tudják leadni a borászok a szüret után visszamaradt mellékterméket, a borseprőt. Az ország egyetlen felvásárlója ugyanis csak a megtermett mennyiség felének fogadására készült fel. Több tízezer borásznál áll a seprő a pincékben. Eddig a legtöbb szőlészetben trágyázásra használták a seprőt, vagy kidobták. Az új törvény szerint ez ma már tilos. Aki nem tud elszámolni a seprővel, akár több százezer forintos pénzbírságot is kaphat.

Elkészült az első, Magyarországnak gyártott Gripen vadászrepülőgép. A magyar felségjelzésű vadászrepülőgépet a magyar és a svéd honvédelmi miniszter jelenlétében mutatták be Linköpingben. Négy társával együtt 2006 márciusában érkezik majd Magyarországra. Februárban kezdődik a repülőgépek földi tesztelése, majd több alkalommal a levegőben is kipróbálják a Gripeneket, mielőtt a Magyar Honvédség használatba veszi őket.

A fideszes volt pénzügyminiszter, Varga Mihály szerint májusra, júniusra felborulhat a költségvetés, ha a kormányzat nem tesz időben megfelelő lépéseket. Varga Mihály szerint az egészségbiztosítás a legveszélyesebb terület, ahol az egészségügyi kiadások kasszája borulhat meg, mert a kormányzat lényegében ugyanannyi pénzt szán a 2005-ös kiadásokra, mint 2004-ben, márpedig 2004-ben sem volt elegendő a pénz. Emellett szintén a költségvetés bizonytalanságát mutatja például az áfa-visszatérítések visszatartása is, hiszen a visszatartás miatt kamatot kell fizetni az adóhivatalnak. A gyógyszerkasszát pedig szintén ilyen területnek tartja a volt miniszter. Az ellenzéki párt véleményével ellentétben a szocialisták úgy látják, hogy az ország rendelkezik olyan költségvetési tartalékkal, amellyel a váratlan események is kezelhetőek lesznek 2005-ben.
 

Sport

2006-ban Budapest ad otthont az úszók Európa-bajnokságának. A dátum egyre közeledik, a megvalósításról azonban még mindig folynak a viták, tegnap két fórumon is. A Mozgalom a Margitszigetért Egyesület képviselői a zöld területeket féltik, a Nemzeti Sporthivatal képviselői és az építészek úgy látják, van jó megoldás akkor is, ha a sziget területén bővülnek a medencék. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan csütörtökön határoz arról: hozzájárul-e a Hajós Alfréd Sportuszoda tervezett bővítéséhez.

Kálovics Anikó második helyen végzett a spanyolországi Elgoibarban rendezett Juan Muguerza mezeifutó-emlékversenyen. A győzelmet a kenyai Alice Timbilil szerezte meg.

Ma egy éve, hogy tragikus hirtelenséggel életét vesztette a magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartott Fehér Miklós. A Benfica légiósa a pályán esett össze, és hiába volt a gyors orvosi beavatkozás, már nem tudtak rajta segíteni. Portugáliában szoborral, szentmisével, nálunk fekete karszallaggal emlékeznek a fiatalon elhunyt játékosra.

Felkészülési mérkőzésen 1-0-s félidő után 2-0-ra verte az Integrál DAC gárdáját a Győri ETO FC. Reszeli Soós István együttesének góljait Tóth Péter és Sándor György szerezték. A győriek továbbra is szerda-szombat ritmusban lépnek gyepre, szerdán a Mosonmagyaróvár, szombaton a Vecsés lesz az ETO ellenfele.
 

Időjárás

Az Észak-Dunántúlon ma erősen felhős lesz az ég, elszórtan kisebb havazás alakul ki. Erős lesz az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 0 fok körül alakul. Késő este -3, -2 fok várható.
Télire fordul az időjárás az elkövetkező napokban, a nyugati országrészben hideg-, keleten azonban melegfronti hatásra számíthatunk