CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 28., péntek 10:35


Sopronban közgyűlési előterjesztés készült a Gyár utca tervezett megnyitásával kapcsolatban- Január 27-ig volt elszámolási kötelezettsége a pártoknak- Az utakat jégpáncél borítja * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei Január 28. 9.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 28. 9.00 óra
FM 104.6

Sopronban közgyűlési előterjesztés készült a Gyár utca tervezett megnyitásával kapcsolatban, írja a Kisalföld. Az állami fennhatóság alatt álló rész ingyenes igénybevételét kéri a sopron önkormányzat. A Gyár utca megnyitásával lehetőség nyílna  Wesselényi utcából a Táncsics utcán keresztül eljutni a Vitnyédi utcába. A költségvetésben már elkülönítették az út kiszélesítésének költségét. Sopronban emellett az önkormányzat több körforgalom megépítését is tervezi. Többi között körfogalom épülne a Selmeczi és a Lackner Krisztóf kereszteződésében, a Kossuth utcai óránál illetve a későbbiekben a Mező, a Csatkai és az Újteleki találkozásánál.

A tavaly novemberi, soproni időközi képviselő-választásra fordított összegekről január 27-ig volt elszámolási kötelezettsége a pártoknak. A Fidesz által közzétett adatok szerint a soproni időközi választásra 883 ezer forintot fordítottak. A Szabad Demokraták Szövetsége pedig 886 ezer forintot költött a kampányra. Az MSZP a soproni és a szécsényi választásra összesen 1 millió 596 ezer 430 forintot költött, áll a Magyar Közlönyben. Az új választás időpontjáról február 3-án dönt az Országos Választási Bizottság, írja a Kisalföld.

Győr-Moson-Sopron megyében hideg, de száraz idő van. Mérséklődött a szél. Az utakat szinte mindenütt jégpáncél borítja, vagy havasak. A közlekedést helyenként még nehezítik hóátfúvások. Nehezen járható a 82-es főút Veszprémvarsány és Veszprém megye határ közötti szakasza, a 83-as főút Gyarmat községnél az emelkedőknél. Jégbordák miatt lassult le a közlekedés a 85-ös úton Kapuvár és Farád között, valamint a 86-os úton Szil és Beled térségében. Elzárt település se GYSM, se Vas megyében sincs, de nehezen megközelíthető Jánosháza, Celldömölk és Vasvár térsége. Az autópályán sónedves a burkolat, a látási viszonyok megfelelők. A tömegközlekedésben 5-15 perces késésekkel számoljanak. Hegyeshalomnál a kifele tartó autóknak másfél, a buszoknak egy órát kell vesztegelniük.

Kelet-Európa több országában komoly közlekedési fennakadásokat okozott a rendkívüli havazás. Az erdélyi Hargita megyében 14 falut zárt el a külvilágtól a hó. Szlovákiában erős szél és hófúvások nehezítik a közlekedést. Ukrajnában 400 települést nem lehet megközelíteni.

Ha Verespatakon megvalósul a tervezett aranybánya, akkor annak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós környezetvédelmi előírásoknak. Erről Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára beszélt. Az RMDSZ politikusa elmondta: a kanadai-román beruházó cég még nem nyújtotta be a tárcának a technológiai leírást az engedélyeztetésre.

Irakban megölték a miniszterelnök titkárát. A kivégzést az al-Kaidához kötődő, Zarkavi-vezette terroristák hajtották végre. Az egyik iszlamista internetes oldalon látható, hogy Ijád Allávi kormányfő titkárát a földre fektették, majd több lövéssel kivégezték.

Az egyik iraki terrorcsoport ismét megfenyegette a választókat, hogy ne menjenek vasárnap szavazni, mert célponttá válhatnak. Az Anszár asz-Szunna nevű szervezet utolsó figyelmeztetésnek szánt közleményében az áll, hogy aki a választóhelyiség közelébe megy, nem menekül meg a harcosok kezétől.
 
A holokauszt áldozataira emlékeztek a lengyelországi Auschwitzban, a náci haláltábor felszabadításának 60-ik évfordulóján. Több mint negyven ország képviselője, több mint húsz állam- és kormányfő, közöttük Mádl Ferenc köztársasági elnök rótta le a kegyeletét a tábor több mint egymillió áldozatának emléke előtt. Mádl Ferenc azt mondta: az emberek tudatába bele kell építeni ezt a szörnyű emléket azért, hogy soha meg ne ismétlődhessen hasonló, sehol a világon.

A nácizmus szimbólumai mellett a kommunista diktatúra jelképeinek betiltását is javasolja az Európai Uniónak a Fidesz Európai Parlamenti képviselője. Szájer József a brüsszeli testület ülésén napirend előtti felszólalásában azt mondta: a vörös csillag tilalmát is megköveteli az áldozatok tisztelete és a jövő nemzedék iránti felelősségünk.

Az Afrikát sújtó szegénység enyhítésének lehetőségeiről tárgyalnak a világ gazdasági hatalmainak vezetői Davosban. A szerdán kezdődött világgazdasági fórumon a francia államfő és a brit miniszterelnök is összefogásra szólította fel a fejlett országokat a nyomor leküzdéséért.

A Világbank megállapítása szerint az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott kelet-európai országok többsége elég szigorú költségvetést tervez az idén, Magyarországon azonban ismét a tervezettnél nagyobb lehet az államháztartási hiány. A szervezet pótlólagos garanciák beépítését és a költségvetési fegyelem javítását tartja szükségesnek.
 
 

Az időjárásról

Az ország nagy részén felhős marad az ég, többfelé lehet kisebb havazás,hószállingózás. Napközben mínusz 2, mínusz 7 fok várható.