CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 28., péntek 16:11


Bor-táj prezentáció

Bor-táj prezentáció

Egy jó, tájbaillő borászatot megtervezni legalább olyan nehéz, mint egy csúcsbort előállítani – hangzott el szerdán a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete építész hallgatóinak munkáiból nyílt tárlat csütörtöki megnyitóján.

A mai borkészítés komoly szaktudást és technológiai hátteret kíván, a bor környezetbe illeszkedő, elegáns helyen kóstoltatása pedig hozzájárulhat a jó minőségű nedük megismeréséhez és megszerettetéséhez – hangzott el a soproni egyetemisták tárlatának megnyitóján. Az építész hallgatók a térség borainak bemutatására alkalmas épületeket terveztek a Fertő környékén kijelölt területekre. Csillag Katalin, témavezető, gyakorló építészkérdésünkre azt mondta: „Amit rejt a bor, azt lényegében szolgálja maga az épület is, kommunikálja azt a nyitottságot, világosságot, amit most már a boroknál is tapasztalunk.”
A hozzáértők szerint korábbi klasszikus pince-borozgatás helyét a 21. században egy összetettebb, a bor szépségét, harmóniájának érzékeltetését szolgáló bemutatási igény veszi át. Ezt tükrözik a hallgatók félévzáró prezentációi: a minőségi bor bemutatását, élvezetét szolgáló terek és a tájhoz idomuló épületek. Fischer Gabriella építész hallgató szerint „manapság már a reprezentáció, ami előtérbe kerül és anyaghasználatban is ma a nyersbeton felületek… fát és a követ helyezzük előtérbe, ami talán egy kicsit idegen a hagyományos szemlélőnek.” Az elképzelt borászatokat bemutató kiállítást egy héten át tekinthetik meg az érdeklődők a Torony Galériában, a Szent György utca 14 szám alatt.

Tóth Anita Lilla