CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 29., szombat 23:17


Idén 3.8 %-os növekedés várható a gazdaságban- Rekord hideget mértek Nógrádban

A Corvinus Rádió hírei Január 29. 19:00 óra

A Corvinus Rádió hírei Január 29. 19.00 óra

Idén 3.8 %-os növekedés várható a gazdaságban
Rekord hideget mértek Nógrádban

A szocialista párt elnökségi ülésén a miniszterelnök kijelentette, hogy idén, a legfejlettebb európai országok átlagát lényegesen meghaladó, 3,8 százalék körüli növekedés várható a gazdaságban – adta hírül a Krónika. Gyurcsány Ferenc szerint azonban még mindig többet költünk a közösből, mint amennyink van. Szerinte a többlet a jelentősen kibővített szociális ellátásra és az infrastruktúra fejlesztésére megy el. A Fidesz kritikájára utalva a kormányfő hozzátette, hazafiatlanság külföldön azt állítani, hogy rosszul megy az ország szekere.

Rekord hideget mértek Marad a dermesztő hideg a hétvégén. A Nógrád-megyei Zabaron több mint mínusz 22 fokot mértek tegnap éjjel, de a meteorológusok szerint ma még hidegebb lehet. Sok hajléktalan kunyhókban tölti az éjszakát, közülük csaknem háromszázan fagynak meg évente az országban.
Sokan kénytelenek összetákolt kunyhókban meghúzódni a téli időszakban. Idén eddig Budapesten három hajléktalan halt meg, miután leégett kunyhójuk.
Az országban körülbelül húszezerre becsülik a hajléktalanok számát. Nagy részük az utcán alszik. Az egyik legnagyobb fővárosi menhely szóvivője azt mondja, évente csaknem háromszázan fagynak meg országszerte.
"Éves viszonylatban 300 körüli az országban a kihűlt emberek száma. Tavalyelőtt mértük Budapesten, akkor 20 fő volt a hajléktalanok közül, aki kihűlt a közterületeken" – mondja Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője.
A legtöbb fővárosi hajléktalanszálló mínusz tizenöt fok alatti hidegben pillanatok alatt megtelik. Ma éjszaka ennél hidegebb lesz, az ország egyes részein akár -25 fok is lehet.

Szombaton hajnalban tért haza a szökőár sújtotta térségből az utolsó magyar orvoscsoport. A tizenöt doktor Srí Lankán és Indonéziában segített a cunami sérültjein, és az elmúlt tíz napban mintegy ezer gyermeket oltott be. Közben a Magyar Vöröskereszt közzétette, hogy eddig mintegy 580 millió forintnyi adomány érkezett a szervezet számlájára. A Vöröskereszt és a Magyar Televízió közös adománygyűjtési akcióján 146 milliónyi felajánlás érkezett és ebből 58 milliót már be is fizettek az adakozók. A mintegy félmilliárdos összegből egy árvaházat és egy gyermekklinikát szeretnének építeni a térségben.
Noha Srí Lankán és Indonéziában a hatóságok bejelentették, hogy sürgősségi ellátásokra már nincs szükség, a térségben még mindig elkél a segítség. A magyar orvosok tábori kórházakban dolgoztak együtt portugál kollégáikkal, és megemlítették, hogy most már sokkal jobbak a higiénés körülmények is.

Irakban egy hónappal meghosszabbították a szükségállapotot. Ez feljogosítja a bagdadi kormányt arra, hogy korlátozásokat vezessen be, beleértve az országon belüli utazások tilalmát is. Az ellenállók közben legkevesebb 17 embert öltek meg a választások előestéjén. A legutóbbi öngyilkos merényletben nyolcan, köztük egy gyerek halt meg az iráni határ közelében. Bagdadban heves tűzharc volt a szigorúan őrzött zöld zóna közelében, ahol az iraki kormányhivatalok és az amerikai, illetve a brit követség is van. A feszült helyzetre utal az is, hogy Ausztráliában egy órára bezártak egy iraki emigránsoknak megnyitott választási helyiséget, mert verekedés tört ki az épület előtt.

Az USA csalódást keltő GDP-adata határozta meg a pénteki zárást New Yorkban, hiába örültek a befektetők a Procter&Gamble és a Gillette 57 milliárd dolláros egyesülésének és a Microsoft jó negyedévének. Az utolsó kereskedési nap pesszimizmusa ellenére ez volt az első olyan hét az idén, amelyet nyereséggel fejeztek be a vezető részvényindexek.
A Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal 10 427,20 pontra, az S&P 0,3 százalékkal 1171,36 pontra csökkent, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal 2035,83 pontra gyengült a nap végére.
A hetet azonban mindhárom mutató kis pluszban fejezte be (a Dow és az S&P 500 0,3-0,3, a Nasdaq 0,1 százalékkal emelkedett - ez ugyan nem sok, de így is ez lett a 2005. év első nyereséges hete).
A pénteken közzétett előzetes adat szerint a tavalyi negyedik negyedévben 3,1 százalékkal nőtt az USA GDP-je, az elemzők 3,5 százalék körüli növekedésre tippeltek.