CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 30., vasárnap 15:31


Emléktábla Dr. Friedrich Károlynak

Emléktábla Dr. Friedrich Károlynak
Családtagjai, tisztelői, emlékező soproniak jelenlétében avatták fel ma Sopronban, a legendás hírű Kari bácsi, – Dr. Friedrich Károly – emléktábláját a Színház utca 32. szám alatti ház falán.

- Pontoson 10 évvel ezelőtt, ezen a napon távozott el körünkből dr. Friedrich Károly, a hajdani Városi Mozi legendás igazgatója - fogalmazott emlékező beszédében ifj. Sarkady Sándor helytörténész – , akik szerették Ót, vagy azok, akiket megtisztelt bizalmával, csak Kari bácsinak szólították.
Számomra Ő már életében legenda volt. A sors úgy hozta, hogy én már az idős lokálpatriótát ismerhettem meg személyében, de aki valósággal megfiatalodott, ha az ember a múltról, a szeretett szülővárosról, a soproni moziról és saját filmjeiről kérdezte.
1992 nyarán egy kis írásom után jelentkeztem be nála Várkerületi otthonában, ahol órákon keresztül beszélgettünk a 30-as és 40-es években elkészült filmjeiről, „Sopron nagy napjairól".

Még az ő útmutatása és feljegyzései alapján kezdtük meg a gyűjtést a Filmtudományi Intézet archívumában, ahol filmjeinek jelentős hányada megtalálható. Az anyag nehezen hozzáférhető és alig kutatható.
Nevét, az ország első idegenforgalmi fílmjének elkészítése után, az egész ország megismerhette. Ez a film a „Sopron szimfóniája" címet viseli. A film országos engedélyeztetésének idén februárban lesz hetven éve.
Számunkra, soproniak számára, dr. Friedrich Károly neve örökre összeforrott szülővárosával, Sopronnal. A kiváló fotóművész és filmoperatőr rögzítette a város életének minden rezdülését. Dolgozott üvegnegatívra, celluloid szalagra. E mellett fényképezett és diázott is. Életében 2430 előadáson mutatta fel Sopron örök értékeit vetített diaképekkel kísért előadásain. —
A hajdani Városi Mozi legendás igazgatójának, a város egyik legnevesebb idegenvezetőjének emlékét ápolnunk kell. Mert Kari bácsi munkássága Sopronnak azt jelentette fílmjeivel és fotóival, mint műveivel a szépíró Becht Rezső, Soproni Horváth József a maga csodálatos akvarelljeivel, Szakál Ernő a szobraival, vagy a szeretett barát, Sterbenz Károly, európai hírű kisgrafikáival.
Dr. Friedrich Károlynak méltó emléket úgy állíthatunk, ha a még fellelhető filmjeit -legyenek bárhol is - összegyűjtjük, archiváljuk, közkinccsé tesszük, és nem engedjük tovább pusztulni. Ha filmjeit, melyeken ott lüktet az egész XX. század, a nagyközönség elé tárjuk. Hadd lássa a mai és az eljövendő soproni nemzedék, hogy miként kell, és hogyan lehet önzetlenül szolgálni a szülővárost, a hazát és a nagyvilágot; lankadatlan szorgalommal, hittel és alázattal, úgy ahogy Kari bácsi tette, örök mércét állítva és példát adva ezzel az utókornak."

- Sopront tudó ember volt Dr. Friedrich Károly - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere köszöntőjében, amelyben a családhoz, annak tagjaihoz fűződő személyes emlékeit is felelevenítette, és szólt arról, hogy Kari bácsi soproni idegenvezetőjeként ezreknek mutatta meg szeretett szülővárost . Az utókornak kötelessége ápolni annak az embernek az emlékét, aki igaz soproni, magyar emberként szolgálta mindig a közösségét - hangsúlyozta a polgármester, aki úgy fogalmazott: ,,Sopront látó, és Sopron láttató" ember volt az, akinek a város, a Városszépítő Egyesület és a Pro Kultúra közösen állíttatta az emléktáblát.
Dr. Friedrich Károly emléktábláját Kutas László szobrászművész készítette.
(cyberpress)


Ifj. Sarkady Sándor

Walter Dezső polgármester

Friedrich András, Kari bácsi fia