CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2005. január 31., hétfő 11:15


Én és a világűr

Én és a világűr

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ifjúsági esszépályázata

A Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űrkutatásért Alapítvány az Aero Magazin, az Élet és Tudomány,valamint a Természet Világa c. folyóirattal együttműködve az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdet

„Én és a világűr”

címmel az űrkutatás iránt érdeklődő tanulók számára abból az alkalomból, hogy a mai tanuló ifjúság életének jelentős időszaka – többek között – a világűr kutatás jegyében telik el. Az oktatási intézményekben tanulók a 11-14 és a 15-18 éves korcsoportban (de legfeljebb a középiskola befejezéséig) pályázhatnak. A pályázatot a MANT Titkárságára (1027 Budapest, II. Fő utca 68. – vagy postacímére: 1371 Budapest Pf. 433.) lehet benyújtani. Felvilágosítás a MANT Titkárságán a (06-1) 201-84-43 telefonon kapható.

Beküldési határidő: 2005. április 1. (24:00 óra).

A pályázó feladata az, hogy válasszon ki egyet a megadott tématerületek közül (vagy más, a témához csatlakozó egyéb szempontot), és elgondolásait – olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozású esszében – fejtse ki.

A témakörök lehetnek többek között:
– Miért lennék űrhajós?
– Űrturista leszek
– Az űrkutatás haszna
– 25 éves a magyar űrhajózás /a magyar ?rhajós nyomában/
– Milyen eredményeket várok?
– Visszamegyek a Holdra

Elbírálás: A beérkezett pályaműveket két külön kategóriában értékeli a szakmai zsűri: „ általános iskolások” (11-14 éves) és „középiskolások” (15-18 éves). A határidő után beérkez? pályázatot a zsűri nem értékeli! (A postai feladás dátuma az irányadó.)

Díjak: Kategóriánként a két legjobb pályamű szerzője térítésmentesen vehet részt a MANT 2005. évi (immár XII.) magyarországi űrtáborában. Továbbá kategóriánként három-három helyezett részvételi díját az elért helyezés mértékében csökkentjük. A Tizenkettedik Magyar Ifjúsági Űrtáborban való önköltséges részvétel jogát minden pályázó (korábbi években pályázó is) eredményétől függetlenül elnyeri. Tárgynyeremények is lesznek! A legjobb eredményt elért, angolul beszélő középiskolás pályázók közül választjuk ki azokat – egy leányt és egy fiút – akik kiutazhatnak az Egyesült Államok nemzetközi ifjúsági űrtáborába, Huntsville-ba. (Aki ezt a lehetőséget egyszer már elnyerte, újból nem kerülhet sorra.)

A pályázat eredményét 2005 májusában – ünnepélyes keretek között – nyilvánosságra hozzák.

További részletek a MANT honlapján találhatóak:www.mant.hu



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>