CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 31., hétfő 17:14


Kereskedelmi központ épülhet a Győri kapunál - Építményadó csökkentés szocialista módra- Ítélet született a maffia-ügyben * Sport

A Corvinus Rádió hírei Január 30. 16.00

A Corvinus Rádió hírei Január 30. 16.00 óra
FM 104.6

Kereskedelmi központ épülhet a Győri kapunál
Ítélet született a maffia-ügyben

Módosítják Sopronban az úgynevezett Győri kapu városrész 2000-ben elfogadott szabályozási tervét és építési szabályzatát. A 84-es számú főút–vasútvonal-Győri út által határolt területen kereskedelmi központok építését tervezik. A Corvinus Rádiót erről Kuslits Tibor, városi főépítész tájékoztatta.

Építményadó csökkentés szocialista módra. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezete. A sajtótájékoztatón elhangzottakról Dr. Molnár Ágnes, önkormányzati képviselő számolt be rádiónknak.

Csak az elsőrendű vádlott Matkó Ákos László kapott letöltendő, 2 év 2 hónapos börtönbüntetést a székesfehérvári maffiaügyként ismertté vált perben. Az aktákat 90 évre államtitokká minősítették, ezért a nyilvánosság nem tudhatja meg, hogy miért is ítélték el a vádlottakat. Az ügyészség 23 embert, köztük rendőröket, ügyészeket és ügyvédeket vádolt azzal, hogy bűnözőknek pénzért adatokat adtak ki és kisebb ügyeket simítottak el. Az ítéletek nem jogerősek.

A vajdasági magyarság és kisebbség érdeke az, hogy minél jobb kapcsolatok legyenek Szerbia és az Európai Unió között - mondta Hegyi Gyula. A szocialista Európa-képviselő azután nyilatkozott, hogy befejezte munkáját a térségben a szerbiai magyarellenes atrocitásokat vizsgáló bizottság. Kijelentette: semmiképpen nem fogják javasolni, hogy az unió minden kapcsolatot szakítson meg Szerbiával, mert az a fontos, hogy a belgrádi kormányzat kénytelen legyen tisztelni az uniós normákat. Az Európai Parlament küldöttségének fideszes tagja, Becsey Zsolt kijelentette: a mandátum csak az atrocitások vizsgálatára vonatkozik, vagyis arra, hogy ezek mennyire etnikai alapúak, és hogy mennyire állapítható meg ebben az állam felelőssége Szerbiában.

Az iraki választások a demokrácia és a szabadság üzenetét küldték az egész térség és a világ számára - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere azt mondta: mindent meg kell tenni azért, hogy a választásokat bojkottáló szunnita kisebbséget is bevonják a demokratizálódási folyamatba.

A Gázai övezetben izraeli katonák agyonlőttek egy tízéves palesztin kislányt - jelentették orvosi források. A gyereket a fején találta el a lövedék a Rafah-i menekülttáborban. Egy másik, hétéves kislány a kezén sérült meg. Egyelőre nem tudni, hogy a katonák miért nyitottak tüzet. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.
Hágában nyolcévi börtönbüntetésre ítéltek egy volt jugoszláv tábornokot. Pavle Strugar-t azért találta bűnösnek a délszláv háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék, mert 1991-ben lövette a horvátországi Dubrovnik városát, és nem akadályozta meg, hogy támadják a lakosságot. Annak idején Strugar volt a parancsnoka annak a jugoszláv egységnek, amely a világörökség részéhez tartozó Dubrovnikot ostromolta.

Sport

Az MTK nyerte a teremlabdarúgó-bajnokságot. A sorozat döntőjében a fővárosi kék-fehérek 3-0-ra nyertek a Győr ellen, így bezsebelhették a terembajnokság aranyérmét. Az elődöntőben az MTK 2-1-re a Debrecent, a Győr pedig 3-1-re az Újpestet győzte le, a Sopron és a Fehérvár a csoportkör után búcsúzott. A csoportmérkőzések eredményei: Újpest-Debrecen 1-0, Sopron-MTK 1-2, Újpest-Fehérvár 3-1, Sopron-Győr 1-1, Debrecen-Fehérvár 3-1, MTK-Győr 2-2.

Hétvégén Alcufer-kupa néven teremlabdarúgó tornát rendeztek a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban. A viadalt a végig kiegyensúlyozottan szereplő MTE 1904 csapata nyerte a Győri Elektromos, a Gyirmót és az Abda előtt. A torna gólkirálya a mosonmagyaróvári Kertész Balázs, a legjobb kapus a gyirmóti Sipőcz Róbert, a legjobb mezőnyjátékos pedig az Elektromosban szereplő Segovits Tamás lett.

Megújulhat a kvalifikációs rendszer a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előtt. Az UEFA vezetői azt szeretnék, ha a hét selejtező csoport győztese automatikusan kijutna a kontinenstornára, míg a második és harmadik helyezettek tovább küzdenének a kiadó hét helyért. A rendező Ausztria és Svájc mellett összesen 50 ország küzd a 16-os döntőbe-jutásért.

Sorsoltak az angol labdarúgó FA-kupában. A legjobb 16 között érdekes párharcnak ígérkezik a Newcastle-Chelsea összecsapás, míg a Manchester United az Everton otthonába látogat, tehát Wayne Rooney korábbi csapata ellen lép pályára. A további párosítások: West Bromwich Albion vagy Tottenham-Nottingham (II.), Bolton-Derby (II.) vagy Fulham, Charlton-Leicester (II.), Burnley (II.)-Blackburn, Southampton-Brentford (III.) vagy Hartlepool (III.) és Arsenal-West Ham (II.) vagy Sheffield United (II.). Az egy nyert mérkőzésig tartó párharcokat február 19-én és 20-án rendezik.