CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 31., hétfő 18:37


A Fidesz szerint Sopronnak nincs gazdasági koncepciója- Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren- Még 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozata hiányzik- Nem volt fagyási sérülés vagy haláleset megyében

A Corvinus Rádió hírei Január 30. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Január 30. 18.00 óra
FM 104.6

A Fidesz szerint Sopronnak nincs gazdasági koncepciója
Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren a Soproni Ünnepi Hetek idejére
Még 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozata hiányziik

Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren a Soproni Ünnepi Hetek idejére. A június 20 és július 12 között megrendezendő programsorozaton 12 előadást láthatnak itt az érdeklődők - tájékoztatta szerkesztőségünket Nyerges Ferenc, a Pro-kultúra kht igazgatója.

Módosítják Sopronban az úgynevezett Győri kapu városrész 2000-ben elfogadott szabályozási tervét és építési szabályzatát. A 84-es számú főút–vasútvonal-Győri út által határolt területen kereskedelmi központok építését tervezik. Tájékoztatta a Corvinus Rádiót Kuslits Tibor, városi főépítész.

Építményadó csökkentés szocialista módra. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezete. A sajtótájékoztatón elhangzottakról Dr. Molnár Ágnes, önkormányzati képviselő számolt be rádiónknak. A képviselő asszony elmondta: Sopronnak nincs gazdasági koncepciója, és arról is szólt, hogy a különböző építményadók milyen mértékben növekedtek. Így az új költségvetés szerint 2005-tól a lakásadó 200 százalékkal, az üzletek adója 56 százalékkal, az üdülőké 66 százalékkal, a garázsoké 300 százalékkal, a vállalkozás céljára használt építményeké 150 százalékkal nőtt. A Fidesz-frakció felszólítja a városvezetést hogy várospolitikáját, adópolitikáját gondolja át.

Akár száz új munkahely is létesülhet Veszkényben. A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. Fejlődésük egyik zálogát a polgármester a helyi vállalkozásokban látja. Veszkény két nagyobb cége több mint száz helybelit foglalkoztat, de a kisebb vállalkozásokkal együtt ez a szám megközelíti a kétszázat. Matzkó János elmondta, már előrehaladott tárgyalások folynak egy új, zöldmezős beruházásban megvalósítandó, ezer négyzetméteres üzemcsarnokról, ahol majd száz ember dolgozhatna. Az idei terveikről a falu vezetője a Kisalföldnek elmondta: bár költségvetésük még elfogadásra vár, annyi tudható, hogy terveznek egy EU-normáknak megfelelő játszóteret, a megpályázott másfél millió forinthoz némi saját erőt is mellétesznek. Tavasszal szeretnék a buszfordulót felújítani, a hozzá tartozó másfél száz méternyi úttal, valamint a község járdáiból is nyolcszáz métert felújítanak.

Nem volt fagyási sérülés vagy haláleset megyénkben az utcákon élő hajléktalanok körében. A téli időjárás és a fagy miatt több szociális munkással vonult ki a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat. A szervezet munkatársai naponta többször teát, meleg ételt és takarókat vittek a fedél nélkülieknek. A szolgálat csatlakozik ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy megszámolják az utcán és a szállókon élő hajléktalanokat. Győrben február 3-án és 4-én lesz számlálás. Az akcióban a szakemberek és civilek regisztrálják majd a fedél nélkülieket. Megyénkben a becsült adatok szerint mintegy ezer fő él az utcákon.
Védett madarak tetemeit foglalták le tegnap mintegy 1,5 millió Ft értékben a Szombathelyi Fővámhivatal Mélységi Ellenőrző Csoportjának járőrei a rábafüzesi határátkelőhelyen. A részleteket Sárer Ferenctől, a Vas Megyei Határőrigazgatóság sajtóreferensétől hallják. Bejátszás

Az Országgyűlés várhatóan március közepén dönt az új ügynöktörvényről - jelentette ki a házelnök azután, hogy a szocialista Burány Sándortól átvette a módosító javaslatot. Burány Sándor elmondta: a törvényjavaslat az első változathoz képest azzal bővült, hogy a történeti levéltárban tárolt állambiztonsági iratokat az interneten keresztül is meg lehetne ismerni. Létrejönne egy olyan bizottság is, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné. Minderről egyébként a két koalíciós párt a múlt héten állapodott meg

Már csak 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatát várja az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága - közölte nem sokkal adásunk előtt a bizottsági elnök főtanácsadója. Karsai József hozzátette: szocialista és fideszes képviselőkről van szó, azonban mindannyian jelezték már, hogy úton vannak és az éjféli határidőig benyújtják bevallásukat. A képviselők vagyonnyilatkozatait holnaptól az Országgyűlés honlapján teszik közzé.

Több hetes huzavona után végre nemcsak azt tudjuk, hogy négy taggal bővül a Monetáris Tanács, hanem azt is, hogy kik ők. A jegybanktörvény tavaly decemberi módosítása arra adott lehetőséget a kormányfőnek, hogy négy új tagot delegáljon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A négy jelöltet hétfőn nevezte meg Gyurcsány Ferenc. Az új tagok tehát: Neményi Judit, a Pénzügykutató Részvénytársaság főmunkatársa, Bihari Péter egyetemi tanár, Csáki Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Világbank volt munkatársa, illetve Bánfi Tamás egyetemi tanár.

A belügyminiszter eredményesnek és sikeresnek nevezte a rendőrség tavalyi munkáját. Az idei elvárások között Lamperth Mónika felsorolta: kiemelt figyelmet kell fordítani a közterületen elkövetett, a garázda és az erőszakos jellegű bűncselekményekre. Határozott fellépést vár továbbá a kábítószer- terjesztőkkel szemben, a családon belül, a fiatalkorúak és idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szemben, valamint a közlekedésbiztonságban.

Magyarország azt szeretné, hogy az unió 2007 és 2013 közötti pénzügyi keretköltségvetésében rögzítsék: a felvehető uniós támogatások aránya ne legyen alacsonyabb a bruttó nemzeti jövedelem 4 százalékánál. Baráth Etele az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte az azonos elbírálás elvét is.
Irakban a választások után egységre szólított fel az ideiglenes iraki miniszterelnök. Ijád Allávi televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy vereséget szenvedtek a terroristák. Hozzátette: átmeneti kormánya addig vezeti az országot, amíg az újonnan választott parlament meg nem szavazza az új miniszterelnököt és kabinetjét. Falah an-Nakíb belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: tegnap több mint 200 embert vettek őrizetbe. Közben az iraki szunnita vallási jogtudósokból álló ulématanács kétségbe vonta a hétvégi választás legitimitását. Szóvivőjük úgy vélekedett: a választási részvétel nem volt annyira magas, mint ahogy a hatóságok előrejelezték, és ez azt mutatja, hogy a társadalom egy része egyetértett a szunniták választási bojkottjával Irakban.

Az időjárásról
Reggelig borult marad az ég, egyre többfelé várható havazás, nyugaton havas eső, ónos eső is. Holnap a felhőátvonulásokat gyakran kísérik hózáporok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúlon viharossá válhat, és hófúvás is lehet. Hajnalban plusz 1, mínusz 4, holnap délután mínusz 1, plusz 3 fok lesz.