CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. január 31., hétfő 22:13


Gazdasági koncepciót, átgondolt adópolitikát, nem pedig további díj- és adóemeléseket, ,,nem sarcot vár a Fidesz a szocialista-szabaddemokrata városvezetéstől Sopronban

Fidesz: Építményadó-csökkentés szocialista módon

Fidesz: Építményadó-csökkentés szocialista módon

Gazdasági koncepciót, átgondolt adópolitikát, nem pedig további díj- és adóemeléseket, ,,nem sarcot vár a Fidesz a szocialista-szabaddemokrata városvezetéstől Sopronban" – ezt Dr. Molnár Ágnes, a Fidesz önkormányzati képviselője jelentette ki mai sajtótájékoztatóján.
,,A jelenlegi városvezetés alatt kifejezett sarccá változott az építményadó” – fogalmazott Dr. Molnár Ágnes azzal kapcsolatban, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés és a szocialista-szabaddemokrata képviselők – egyhangú szavazattal – úgy döntöttek, hogy Sopron Megyei Jogú Város költségvetéséhez a forrásokat az építményadóból fogják – többek között – biztosítani.

Dr. Molnár Ágnes rámutatott: a ,,durva mértékű adóemelésre” a Fidesz-frakció egyhangúlag nemmel szavazott, azaz a 100 négyzetméter feletti lakástulajdonosokat, az üdülővel rendelkezőket, a garázstulajdonosokat, az üzlettel rendelkezőket és az összes vállalkozót sújtó adóemeléseket nem támogatta
A politikus hozzátette: A szocialisták több ígéretükkel együtt elfelejtették a ,,Több pénzt az önkormányzatoknak” választási szlogent, mert ,,nem juttatták több pénzhez az önkormányzatokat sőt cserbenhagyták azokat.”
A soproni szocialista városveztés nem segíti a soproni garázs- ,üzlet-tulajdonosokat és vállalkozókat, és a beígért lobbitevékenységükkel sem hoztak pénzt a városnak – mondta a képviselő.

Dr. Monár Ágnes a 2002-es évi adatokkal való összehasonlításban az adóemelések mértékét számszerúen ismertette. Ezek szerint a lakásadó 200 százalékkal, az üzletek adója 56 százalékkal, az üdülőké 66 százalékkal, a garázsoké 300 százalékkal, a vállalkozás céljára használt építményeké 150 százalékkal nőtt.
Mindezekhez képest a politikus tájékoztatása szerint: Sopron 2005. évi költségvetési tervezetében , amely 21 milliárdos főösszegű, a helyi adóbevételek 2.591.000 Ft-ot tesznek ki, amelyek mellett az építményadó-bevételek 667 milliót. A város adósságállományát pedig a városvezetés a tervezett hitelfelvétellel tovább duzzasztja, mely 3,7 milliárd – mondta Dr. Molnár Ágnes.
Hozzátette: A városvezetés nem veszi tudomásul, hogy Sopronban – ahol jellemzően sok a kis- és középvállakozások száma – a vállalkozások és a lakosság terherviselő-képessége elérte tűrőképességének felső határát, ezért a Fidesz frakció nevében felszólította a városvezetést hogy várospolitikáját, adópolitikáját gondolja át.
Dr. Molnár Ágnes rámutatott a város a mai napig nem rendelkezik gazdasági koncepcióval, így ,,ad-hoc ötletelései” vannak, amelyeknek egyike az építményadó-emelés is.
A városvezetés nem arroganciára és cinizmusra kapta a bizalmat, a város szolgálata az ő feladatuk. – mondta Dr. Molnár Ágnes, ki szerint: az adóemelések éppen azt mutatják, ahogyan ,,a soproniakat szolgáljak.”
(cyberpress)