CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 01., kedd 22:33


Újraindul Sopronban a Polgári Szalon - Felgyorsulhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások - A miniszterelnök az adórendszer átfogó reformját javasolja

A Corvinus Rádió hírei
február 1. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei február 1. 18.00 óra
FM 104.6
Újraindul Sopronban a Polgári Szalon - Felgyorsulhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások - A miniszterelnök az adórendszer átfogó reformját javasolja

A hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének végrehajtásával kapcsolatos bős-nagymarosi szakértői tárgyalások folytatásával kapcsolatban Magyarország egyetértett azzal a napokban kézhez kapott szlovák javaslattal, hogy a kormányküldöttségek vezetői rövid úton, írásos nyilatkozatban tartalmilag fogadják el a korábban felállított három közös szakértői munkacsoport mandátumát és az általuk megvizsgálandó kérdéseket. A mandátumok formális elfogadására a közeljövőben Magyarországon kerül sor. Ezzel a lépéssel megnyílik a lehetőség az érdemi szakértői megbeszélések előtt.

Nagy ügyfélforgalom volt tegnap az APEH Győr-Moson-Sopron megyei kirendeltségein, az adatszolgáltatás beküldésének határidején. A munkáltatói, kifizetői és adókedvezményekre vonatkozó okmányokat gépi adathordozón kellett beadni. Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának titkárságvezetője hangsúlyozta: a három területi irodában rekordmennyiségű, összesen 1600 ügyfél fordult meg. Az adatszolgáltatások jellemzően hibátlanok voltak, csupán apróbb hibák fordultak elő.

Újraindul Sopronban a Polgári Szalon. A ma esti rendezvény házigazdája Hende Csaba, a polgári körök koordinátora. A Polgári Szalon nyitott rendezvényeinek célja az eleven polgári közösségek kialakulásának, működésének elősegítése, az emberi méltóság, az egyéni szabadság, a szellemi-kulturális értékek védelme és terjesztése, a helyi társadalom értékelvűségén alapuló önszerveződésének elősegítése. Minderről Firtl Mátyás, a Fidesz választókerület megbízott elnöke tájékoztatta a CR-t.

Mindkét irányban normálisan lehet közlekedni az M1-es autópályán. A Győr illetve Hegyeshalom felé igyekvők tegnap azért kényszerültek terelőútra, mert még este, a lefagyott, síkos pályán több kamion keresztbefordult. Az M1-sen több száz gépjármű rekedt meg, mert a Győr felé vezető oldalon, a bicskei leágazástól tíz kilométerre három kamion elakadt az emelkedőn. A mögöttük haladó több száz jármű feltorlódott, amely a becslések szerint mintegy 1500 utazót érintett. Hajnalra először a személykocsikat szabadították ki a lezárt szakaszról, majd az utolsó teherautót is elvontatták, közben az utat folyamatosan szórták. Az M1-es autópálya tehát teljes szélességben járható.

Lövőn megszüntették a körjegyző munkaviszonyát. Balics János polgármester ezzel összefüggésben a Kisalföldnek elmondta: a lépésről már értesítették a győri közigazgatási hivatalt. Ezzel egy időben megtörtént a megüresedő – Lövő, Völcsej és Nemeskér illetékességi területét magában foglaló – körjegyzői állás pályázat útján való betöltésének az előkészülete. A folyamat valószínűleg két–három hónapon belül lezárulhat. Addig helyettes látja el a körjegyzői feladatokat a három faluban.

A napokban bejelentett bezenyei élményváros nagyban megváltoztatta a szintén a település határába álmodott Euro Vegas terveit: 700 helyett „csak” 472 millió euróból építik meg. – írja a Kisalföld. A kaszinóváros befektetőjének képviselője szerint a két beruházás nagyon jól kiegészíti egymást. Ebben a formában egy ezerkétszáz ágyas szálloda, ötezer játékautomata, százötven játékasztal megépítését tervezik, ami kiegészül éttermekkel, konferenciateremmel, sportlétesítményekkel és wellnessrészleggel. Az élményvároshoz hasonlóan az Euro Vegas is évi hárommillió – egyidejűleg nyolcezer – látogatóra számít, akik terveik szerint kilencven százalékban külföldről érkeznek. A kaszinóváros várhatóan kétezer embernek biztosít munkalehetőséget.

Vasban nem lesz Volán-sztrájk, miután a Vasi Volánnál megszületett az egyezség a munkavállalók érdekképviseletei, valamint a cég vezetése között az idei bérfejlesztésről.
Alágazati szinten országosan ugyan még tartanak a tárgyalások, ám a Vasi Volánnál megszületett az egyezség – tájékoztatta a Vas Népét Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke. Az országos sztrájk elhalasztását követően Vas megyében folytatták a megbeszéléseket. A szakszervezet javaslataira fogékonynak bizonyult a vállalat vezetése, így a partnerek megállapodtak arról, hogy az elmúlt évi szociális juttatásokra vonatkozó szabályok az idén is érvényben maradnak. Ezenfelül a tavalyi 3 ezer forinttal szemben 4 ezer forintra emelkedik az étkezési juttatás. A béremelés mértékét pedig 8 százalékban határozták meg.

A miniszterelnök szerint kedvező lenne az adórendszer átfogó reformját még az első félévben megalapozni, és megvalósítását idén, vagy jövő januárban megkezdeni. Gyurcsány Ferenc a Pénzügyminisztériumban tett látogatásakor kiemelte, hogy nem egyszerűen adóreformról, hanem a közterhek igazságosabb átalakításáról folyik a munka. A vagyonadóval kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a reform célja nem a keletkezett vagyonok megadóztatása, hanem ösztönzés a mostaninál nagyobb teljesítményre. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint folytatni kell az egyensúlyőrző gazdaságpolitikát, és kevesebb bürokráciára, állami beavatkozásra van szükség.

A szabaddemokraták is elképzelhetőnek tartják az alkotmány módosítását, ha ez szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, kik voltak egykor ügynökök - jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke azután nyilatkozott, hogy találkozott Hiller István szocialista pártelnökkel. Délelőtt a fideszes Demeter Ervin közölte, hogy pártja kezdeményezi az alkotmány módosítását, és a Fidesz kizárná a közhatalomból azokat, akik 1990 előtt a magyar állampolgárokkal szemben szabad akaratból állambiztonsági tevékenységet végeztek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta: a kormány azt szeretné, hogy az új szabályozás mindenkire vonatkozzon és az egykori titkosszolgálati aktákat mindenki megismerhesse.

A miniszterelnök írásban hozzájárult, hogy nyilvánosságra hozzák a személyét érintő összes olyan dokumentumot, amely esetleg a Történeti Levéltárban megtalálható. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság biztosításának érdekében kitöltötte a hivatalos formanyomtatványt is, amelyben a 2003-as törvény alapján elismeri közszereplő minőségét.

A spanyol kormány a jövőben is segíti a magyar munkavállalók spanyolországi elhelyezkedését - hangzott el Mádl Ferenc államfő és Zapatero spanyol miniszterelnök madridi megbeszélésén. A találkozóról beszámoló magyar külügyi államtitkár elmondta: Madrid támogatja, hogy Magyarország legyen az európai határügynökség székhelye, ám uniós konszenzust tart szükségesnek erről. Bársony András hozzátette: szó volt még a spanyol vállalkozói részvételről a budapesti négyes metró megépítésében. Mádl Ferenc délelőtt beszédet mondott a spanyol törvényhozás felsőházában, este pedig fogadást ad a spanyol királyi pár tiszteletére.

Irak ismét megnyitotta határait és megindult a repülőforgalom is, amelyet a vasárnapi választások idejére függesztettek fel biztonsági okokból. A sikeresnek minősített voksolás nyomán az ország ideiglenes elnöke azt mondta, hogy az év végén szó lehet a külföldi csapatok számának csökkentéséről. Közben a választási bizottságok elkezdték összesíteni a kézzel megszámlált szavazatokat, de végeredményt csak a jövő hét elejére ígérnek Irakban.

Az időjárásról:
Eleinte szórványosan havazás, havas eső, néhol kisebb eső, ónos eső is előfordulhat, később hózáporok várhatók. Az északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik, ezért hófúvás is lehet.

Hajnalban mínusz 2, mínusz 7, holnap délután plusz 2, mínusz 3 fok valószínű.