CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. február 02., szerda 10:06


A polgári alapokra helyezett közgondolkodás alakításának, a közös gondolkodást, és a társadalomért való felelős cselekvést felvállaló fórum

Újrainduló Polgári Szalon: Hende Csaba volt a vendég

Újrainduló Polgári Szalon: Hende Csaba volt a vendég

Polgári Szalon névvel nyitott rendezvénysorozatot indított a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Sopronban. A polgári alapokra helyezett közgondolkodás alakításának, a közös gondolkodást, és a társadalomért való felelős cselekvést felvállaló fórum első meghívottja Hende Csaba, a Polgári Körök koordinátora volt.

Van hagyománya és előzménye a beszélgetős Polgári Szalonnak – mondta Firtl Mátyás, megbízott választókerületi elnök, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, a rendezvény házigazdája, aki az újraindított közösségi programsorozatot nyitott fórumnak szánja, amelyen legalább havi rendszerességgel lesznek jelen neves közéleti személyek, művészek, írók.
A kedd esti teltházas rendezvényen Firtl Mátyás elmondta: fontos, hogy legyenek olyan fórumok, amelyek segítik az eleven polgári közösség kialakulását, amelyek helyei a véleménycserének, a közös gondolkodásnak.

Firtl Mátyás és Hende Csaba a rendezvényt megelőző sajtóbeszélgetésen

Kifejtette, céljaiban is jelképesnek tekinthető, hogy a Polgári Szalon első vendége éppen a Polgári Köröket sikerre vivő Hende Csaba.
Hende Csaba a 2002-ben, az Orbán Viktor felhívására alakult polgári körökről szólva kifejtette: olyan önszerveződő közösségekről van szó, amelyek sokszínűségükben is közös értékrendet képviselnek, a nemzeti kultúra megélésével és kiteljesítésével gazdagítják az egyetemes emberi értékeket is.
Ezért a hagyományok, történelmünk, kultúránk, anyanyelvünk értékeinek megőrzését és továbbadását tekintik legfőbb feladatuknak.
A Polgári Köröket önszerveződő, pártpolitikához nem kötődő csoportok alkotják, akiknek tevékenységében a nemzet- és értékelvű közvetlen demokrácia formálódik, amelynek megvalósulására évtizedek óta nem volt példa.

A polgári körök tevékenysége nincs centralizációnak, pártoknak, pártstruktúráknak alárendelve, ugyanakkor a polgári pártok megújulásának, élettel telítődésének is legfőbb biztosítékai, és mindig valamilyen pozitív cél érdekében dolgoznak.
Hende Csaba elmondta: országosan tizenegyezernél több, Sopronban 55 polgári kör működik igen szoros és jó együttműködésben a többi polgári erővel.
A polgári körök egyik legfontosabb kapcsolattartó rendszerét az internetes technológia biztosítja, amelynek segítségével a tagság rendszeresen hírlevélben tájékozódhat az aktuális eseményekről, információkról, a hírlevél a http://www.hajramagyarorszag.hu/ oldalról érhető el.
(cyberpress)

Fotó: N.B.