CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 02., szerda 19:57


Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatban- Gyógyhatású a petőházi termálvíz- 100 ezer euró a Fertő parti kerékpárutak megtervezésére * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei - Február 2. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei - Február 2. 18.00 óra
Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatban
Gyógyhatású a petőházi termálvíz
Megalakult a Magyar Hitelfelvevők Országos Szövetsége

Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatos mai városházi egyeztetésen. A városvezetés ma délben fogadta többek között azokat a soproniakat, akik fellebbezést nyújtottak be az építési engedély ellen. A történtekről Biczi László, az alpolgármester főtanácsadója számolt be a Corvinus Rádiónak.

100 ezer eurót nyert Sopron az EU-tól a Fertő parti kerékpárutak megtervezésére. Az önkormányzat az összeg 10 %-át biztosítja. Ezt Walter Dezső, polgármester jelentette be mai sajtótájékoztatón.

Elkészült az a szabályozási tervváltozat, amely a Paprét környékének látványos fejlesztését tartalmazza, írja a Kisalföld. Az elképzelések szerint befedik az Ikva egy szakaszát, új forgalmi csomópontot és korszerű lakóparkot építenek a Híd utca és a Paprét között. Emellett közvetlen kapcsolat létesülne a Lehár Ferenc utca, a Paprét és a belváros között. Elképzelhető, hogy az Ikva-pataknak a Híd utcától a park közepéig eső részét lefedik, a közlekedés megkönnyítésére pedig új körforgalom is épülne a Lehár Ferenc utcai csomópontban. A zsinagóga és a Híd utca között egy korszerű lakóparkot képzelnek el. Walter Desző polgármester a megyei napilapnak elmondta: több ingatlanfejlesztési vállalkozás képviselője is megtekintette már a látványterveket, de nem léptek tovább, mivel a Paprét rendezés nagyon az elején tart. Hozzátette: a zsidófürdőnek nevezett ingatlan – közvetlenül a zsinagóga szomszédságában – kétharmada a város, egyharmad a zsidó hitközség tulajdonában van. Az eddigi tárgyalásokon a hitközség is jelezte együttműködési szándékát. A környező épületek közül néhány lebontásra kerül, ezért az ott élők számára a város új lakásokat biztosítana.

Befejeződött a petőházi termálvíz gyógyvízzé minősítésének a folyamata: a szakhatóságok engedélyezték a gyógyvíz megnevezés használatát. A vizet Petőháza nagyhírű néhai geológusáról, dr. Fülöp Józsefről nevezték el.

Tiszteletdíj emelés van, költségvetés nincs. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz soproni szervezete. Pongrácz Nóra, a Fidesz soproni önkormányzati képviselője azt nehezményezi, hogy a képviselők a kölségvetés elfogadását megelőzően szavaztak tiszteletdíjuk emeléséről, amely ráadásul 4 millió forinttal terheli meg a város költségvetését.

Az uniós csatlakozás óta ugrásszerűen megnőtt a határforgalom a nyugat-dunántúli régióban, főként Győr-Moson-Sopron megye területén. A régió fejlesztési tanácsának elnöke emiatt levelet írt a miniszterelnöknek, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet a helyenként tarthatatlan állapotokra. Dr. Szakács Imrét elmondta:

A kapuvári képviselőtestület legutóbbi ülésén a többi között határozott egy gyógyturisztikai program támogatásáról. Az önkormányzat kedvezményes építési telekkel pártfogolja a Nyugalom Egészségügyi Park projektet, amely idős emberek nagyon magas színvonalú ellátását biztosítaná a rábaközi kisvárosban. A 600 millió forintos projektről Bíró Péter kapuvári polgármestert tájékoztatta a Corvinus Rádiót.

Az év végére több mint 700 embernek tud majd munkát biztosítani a Jabil új szombathelyi üzeme, amelynek alapkövét tegnap tették le a vasi megyeszékhely ipari parkjában. Az elmúlt időszak főként az elbocsátásoktól volt hangos Vas megyében. Decemberben minden eddiginél több munkanélkülit tartottak nyilván. Ezért olyan fontos a zöldmezős beruházással épülő több mint 17 ezer négyzetméteres szervizközpont építése. Galler Károly, a Habil szombathelyi üzemének ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy 40 millió eurós beruházás révén egy magas szintű munkaerőt foglalkoztató, hitech szerviz központot hoznak létre. Az ügyvezető igazgató elmondta: Saját szervezésben képzik majd dolgozóikat, hiszen az alkatrészszintű hibaanalizálás mellett integrált logisztikai szolgáltatást is kínálnak megrendelőiknek. A Jabil szervízközpont várhatóan 2005 augusztusára készül el, évente több száz milliós forgalmat bonyolít le, és néhány év múlva akár már ezer embernek is munkát adhat Szombathelyen.

A magyar kormányfő szerint először saját önzését, előítéleteit, a többségi társadalom ösztönös bezárkózását kell felszámolnia annak, aki a romákon segíteni akar. Gyurcsány Ferenc Szófiában, a Roma Évtized 2005-2015 programot elindító konferencián beszélt erről, ahol nyolc közép-, kelet- és délkelet-európai ország miniszterelnökével együtt programnyilatkozatot írt alá a romák felzárkóztatására.

Szita Károly megismételte, hogy nem készített jelentéseket az egykori állambiztonsági szolgálatoknak. Kaposvár fideszes polgármestere úgy véli, hogy visszaéltek személyi adataival, amelyek helyesen szerepelnek ugyan a nyilvánosságra hozott iratokon, de azt a hamis látszatot keltik, hogy Krakus Péter ügynök és Szita Károly azonosak.

A Fidesz alelnöke kijelentette: pártja azt szeretné, hogy kiderüljön az igazság Szita Károly ügyében, amely kellemetlen a kaposvári polgármesternek és a pártnak is. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tudomása szerint Szita Károly bírósághoz kíván fordulni, ezért amíg a bíróság nem dönti el, hogy ki állít igazat ebben az ügyben, a Fidesz nem akar állást foglalni és elfogadja a bírósági utat.

Megalakult a Magyar Hitelfelvevők Országos Szövetsége. A civil szervezet tanácsot ad a hitelszerződések megkötése előtt és jogi képviseletet nyújt azoknak, akiket valamelyik pénzintézet miatt ért anyagi kár. Nagy Sándor István, a szövetség elnöke rádiónknak elmondta: mindenkit fogadnak, és a károsultak szociális helyzetétől teszik majd függővé a szolgáltatás árát.


Az időjárásról:
Eleinte felhős marad az ég, és kisebb havazás, hózápor lehet. Holnap csökken a felhőzet, és már csak nyugaton lesz gyenge havazás. Az északi szelet ma a Dunántúlon, holnap a Tiszántúlon erős lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3, mínusz 10, a szélvédett helyeken mínusz 15, holnap délután plusz 2, mínusz 2 fok várható.