CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 03., csütörtök 08:43


Százezer euró kerékpárút-tervezésre

Százezer euró kerékpárút-tervezésre

 Százezer eurót nyert Phare-pályázaton a soproni önkormányzat egy megépítendő kerékpárút terveire. A  Fertő tó körüli kerékpárútnak Sopronnal a tó keleti oldaláról, Balf felőli összekötését teremtené meg.
A Fertő tó körüli kerékpárútnak jelenleg csak Fertőmeggyes (Mörbisch) irányából van összekötése Sopron város, a térség legjelentősebb, turisztikai vonzással rendelkező települése irányába. A Fertő tó keleti oldaláról, Pomogy (Pamhagen) felől nincs kapcsolata a városnak. 2001-ben már készült egy Balf - Sopron - Ágfalva - országhatár kerékpárút megvalósíthatósági tanulmány, amelynek egyik fontos része volt ennek a kapcsolatnak a kijelölése.

A kerékpárút a szolgáltatások területén új munkahelyeket teremtene – fejtette ki Walter Dezső, Sopron polgármestere a nyertes pályázat bejelentésére tartott városházi sajtótájékoztatón.

A kerékpáros turizmus az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a térségben.
A Fertő part osztrák oldalán a kerékpárhálózat rendszerszerűen kiépült. Az áttekinthető hálózat, mely a biztonságos kerékpározás feltételeinek megfelelt, Pomogynál (Pamhagen) csatlakozik a Fertőd - Hegykő - Fertőboz - Balf önálló kerékpárúthoz.
A Fertő körüli kerékpárútról a hazai turisták mellett az osztrák kerékpárosoknak sincs kapcsolata az alrégió központját jelentő Sopron várossal keleti irányból.

Sopron város Magyarország egyik legjelentősebb történelmi műemléki együttesével rendelkezik, a szőlő és a bor városa, kereskedelmi, vendéglátási és szolgáltatási hálózata kiemelkedő a térségben. Mindezek, valamint a természeti és táji adottságok a turizmus célpontjául szolgálnak. A turizmusból önálló területté vált az elmúlt időszakban a kerékpárturizmus, mely az országon belül és a határon át is egyre növekvő.

Az ország keleti irányából, valamint a Fertő tó körüli kerékpárútról önálló kerékpárút hiányában a nagy forgalmú 8518. számú közúton bonyolódik le a forgalom. Az önálló kerékpárút bevezetését Balfürdő belterületén átvezetve, a 8518. számú út mentén építendő önálló kerékpárúttal kell megoldani.
A kerékpárút a régió, határon átnyúló kerékpáros és ökoturizmus fejlődését is szolgálná.

Sopron beletrületén a belterületi határra érkező nyomvonal a Balfi utcában haladna a belváros felé. Az elkerülő út - Bem utca között az út nyugati oldalán haladhatna. A Giczi köz és Szentlélek utca között faltól falig kiépülő vegyes használatú díszburkolat készül a műemléki környezetre való tekintettel. A kerékpárút itt csatlakozna a kialakítandó Lépesfalva (Loipersbach) - Ágfalva - Sopron - Fertőrákos - Meggyes (Mörbisch) hálózathoz.

A megtervezendő kerékpárút három önálló szakaszból épülne fel. Így  Balf külterületein ( 2710 fm,  8200nm), Balf - Sopron között külterület (4233fm, 12700nm) és Sopron belterületen (2100 fm, 3600nm).
(cyberpress)