CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 07., hétfő 17:49


Hajléktalanok Győrben- Bozóki András lesz a kulturális miniszter?. * Sport : Párizs a legesélyesebb a 2012-es nyári olimpia rendezésére?

Corvinus Rádió Február 7. 16.00 óra

 

Corvinus Rádió Február 7. 16.00 óra
FM 104.6

Mintegy tucatnyi, eddig nem regisztrált hajléktalant találtak a szociális szakemberek Győrben a hétvégén tartott számlálási akcióban. A városban így az adatok szerint mintegy 500 hajléktalan él, beleértve a szállókat is. Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott: tavaly szeptemberben tartottak egy hasonló akciót, így meglepő volt, hogy tucatnyi új személyt fedeztek fel, akik bontásra ítélt épületekben, lépcsőházakban, fóliasátrakban húzzák meg magukat. A számlálási akciót non-stop teajárattal kötötték össze. A szakember hangsúlyozta a társadalmi megítélés pozitív változását és az összefogást, amely jelentősen segítette munkájukat. Ezt bizonyítja, hogy a számláló szociális munkások negyede önkéntes segítő volt. A folyamat része, hogy a rászoruló is bizalommal forduljon a segítőjéhez és megfelelő kapcsolat alakuljon ki közöttük. Az országos adatok szerint több ezer otthontalant regisztráltak.

Pénteken délelőtt 10 órától tartja idei első ülését a megyei képviselőtestület a győri Megyeházán. A napirendek között négy előterjesztés szerepel, ezek közül a legfontosabb téma a megyei önkormányzat költségvetésének első fordulós tárgyalása. A tervek szerint a költségvetést március 4-én fogadják el végleges formájában. Az eseményen döntenek a Petz Aladár megyei kórház címzett támogatási igényéről. Az egészségügyi intézmény a támogatást a központi műtőblokk és sterilizáló részleg bővítésére és felújítására használná fel.

Bozóki Andrást kérte fel a miniszterelnök a kulturális tárca vezetésére. A politológus, szociológus egyetemi docens alapító tagja és szóvivője volt a Fidesznek 1990-ben, valamint alapító szerkesztője volt a Magyar Narancs című hetilapnak. 2003 és 2004 között Medgyessy Péter tanácsadója volt. Bozóki Andrást egyhangú döntéssel fogadta el a szocialisták elnöksége is, így február közepétől válthatja Hiller Istvánt, aki kizárólag az mszp vezetésével kíván foglalkozni. Bozóki András azt mondta: azt szeretné, hogy ne szakadjon szét az ország és ne csak az elit jusson kultúrához.

Az SZDSZ szerint a szocialisták meghátráltak ügynök ügyben. Fodor Gábor képviselő azt mondta, hogy az átvilágításról szóló törvényhez benyújtott szocialista módosításban nemcsak technikai jellegű pontosítások szerepelnek. A politikus szerint ezzel gyakorlatilag értelmetlenné válik a történeti levéltárról szóló jogszabály változtatása. A szabad demokraták ügyvivője az egyik kereskedelmi rádióban kifejtette, hogy a mostani módosítás visszahoz egy olyan kiskaput, amivel a szolgálatok töménytelen mennyiségű iratot tarthatnak vissza.

Irakban a múlt heti választások óta ma haltak meg a legtöbben a terroristák támadásaiban. Bakubában 14-re emelkedett a rendőrös elleni merénylet halálos áldozatainak a száma. 13-an megsérültek. Moszulban 12-en vesztették életüket, amikor öngyilkos merénylő felrobbantotta autóját egy kórház előtt. Az al-Kaida terrorszervezet Iraki vezetője Abu Muszab al-Zarkavi közölte, hogy az ő embere követte el a moszuli merényletet. Előzőleg Bagdad közelében 22 iraki rendőr és katona halt meg, amikor fegyveresek megtámadtak egy rendőrállomást. A tűzharcban 14 lázadó is életét vesztette. Ugyancsak a fővárostól délre egy amerikai katona meghalt, kettő megsebesült, amikor járművük mellett bomba robbant.

A ciszjordániai Ramallahba érkezett az amerikai külügyminiszter, hogy Mahmud Abasz palesztin elnökkel tárgyaljon. Három év után ez lesz a legmagasabb szintű megbeszélés Washington és a palesztinok között. Condoleezza Rice előzőleg az izraeli külügyminiszterrel, Szilvan Salommal, és a miniszterelnökkel, Ariel Saronnal tanácskozott a békefolyamatról és a holnapra tervezett izraeli-palesztin csúcsértekezletről.

Meghosszabbították a pápa kórházi kezelését - közölte a Vatikán. A közlemény további néhány napról beszél, de pontos dátumot nem mond. II. János Pál pápát kedden vitték be a kórházba influenzás fertőzés okozta légzési problémákkal. Az akkori közlés szerint egy hetet töltött volna a betegágyban.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek Bernből, a spanyol konzulátus elfoglalásáról. Előbb a spanyol külügyminisztérium azt közölte, hogy a reggel kezdődött túszdráma véget ért, a foglyok biztonságban vannak. A svájci rendőrség viszont azt mondta, hogy nem világos, mi van a három támadóval, még az lehet, hogy továbbra is az épületben rejtőzködnek. Azt sem lehet tudni, hogy a konzulátus elfoglalói mit követeltek volna.
 

Sport

Párizs a legesélyesebb a 2012-es nyári olimpia rendezésére. A brit Paddy Power fogadóiroda legfrissebb oddsai alapján a francia fővárosra 2/5-höz lehet fogadni. A kandidálók közül Londonnal háromszoros, Madriddal nyolcszoros, New Yorkkal tizennégyszeres, Moszkvával pedig negyvenszeres pénzt nyerhetnek a fogadók. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július hatodikán, Szingapúrban dönt a helyszínről.

Elvesztette veretlenségét hazai pályán a Barcelona. A spanyol labdarúgó bajnokság 22. fordulójában a katalán gárda 2-0-ra kapott ki az Atletico Madridtól. A fővárosiak mindkét gólját Fernando Torres szerezte, az elsőt rögtön az első percben, míg a másodikat a hosszabbításban, a 93. percben. A Barcának ezúttal semmi nem sikerült, a brazil Ronaldinho még egy tizenegyest is elhibázott. A tabellát veresége ellenére a Barcelona vezeti, de már csak négy pont az előnye a Real Madrid előtt. További vasárnapi eredmények: Levante-Sevilla 0-3, Villarreal-Santander 2-1, Albacete-Zaragoza 2-1, Getafe-Numancia 1-0, Betis-Osasuna 3-1, Malaga-Mallorca 0-0, Deportivo-Bilbao 1-1.

A spanyolországi Jerez versenypályáján ma megteszi az első kilométereket a Formula-1-es Red Bull csapat új autója, az RB1-es. Az osztrák energiaital-gyár a télen vásárolta meg a Ford tulajdonában lévő Jaguar istállót és a Cosworth motorgyártó részleget. A mai privát teszt után az RB1-es szerdától már a többiekkel együtt gyakorol majd a Nemzetközi Autombil-szövetség (FIA) által is jegyzett hivatalos teszten. Az új autókat David Coulthard, a Red Bull skót pilótája, illetve az eddig még betöltetlen másik pilótai állásra pályázó Christian Klien és Vitantonio Liuzzi vezeti majd. Az új Formula-1-es csapat hivatalos bemutatkozását március 3-án Melbourne-ben tartják majd meg, három nappal az idénynyitó Ausztrál Nagydíj ellen.