CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 07., hétfő 19:04


Betegazonosító karszalag

Betegazonosító karszalag

Januártól kötelező a betegazonosítók használata a kórházakban. A betegek fokozott biztonságát szolgáló intézkedés a soproni Erzsébet Kórházban évek óta bevált gyakorlat.

Tizenkét forint ötven fillérbe kerül darabja annak az azonosító karszalagnak, amelyet az esetleges betegcserék megelőzése érdekében használnak a kórházakban. A sárga papírcsíkon a soproni Erzsébet Kórházban a beteg nevét és születési dátumát tüntetik fel, míg másutt esetleg a páciensek monogramja és / vagy TAJ-számának utolsó négy azonosítója szerepel rajta - a kórházak vezetőségének döntése szerint.

Dr. Grubits János, a Neurológiai Osztály osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta: Sopronban még nem fordult elő a nyári, szegedihez hasonló végzetes betegcsere, hiszen az Erzsébet Kórházban évek óta használják a karszalagos jelzőt. Míg korábban azt csak a magatehetetlen, cselekvőképtelen, illetve beszédzavarral vagy tudatzavaros állapotban érkező betegek karjára helyezték fel, addig ősztől minden beteg megkapja az azonosító bilétát - kivéve, ha nem járul hozzá. A tapasztalatok szerint azonban az ápoltak többségének nincs kifogása ellene és elenyésző azok száma, akik nem engedik feltenni csuklójukra a betegazonosítót. A nővérek munkáját annyiban könnyíti meg, hogy segítségükkel gyorsabban megjegyzik a betegek nevét.

A soproni Erzsébet Kórházban évente 18-19 ezer fekvőbeteget látnak el, a betegazonosító karszalag megvásárlása – amelyhez támogatást nem kapnak – évente mintegy 230 ezer forintos többletköltséget jelent az egyébként nullszaldósan működő egészségügyi intézménynek.

Tóth Anita Lilla