CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 07., hétfő 19:10


Forgalomnövekedés a péri repülőtéren- Télen is javítják a kátyúkat Szombathelyen- A vasi földeken is megjelentek a kártevők- Továbbra is megyei önkormányzati fenntartásban a Soproni Múzeumban

A Corvinus Rádió hírei Február 7. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Február 7. 18.00 óra
FM 104.6

Idén újabb 50 százalékos forgalomnövekedésre számítanak a péri repülőtéren, ahol már az unió 2007-ben kezdődő költségvetési időszakára készítik elő a pályázatokat. Az elmúlt esztendőben mintegy ezer le-, illetve felszállást hajtottak végre a Győrtől 15 kilométernyire fekvő légikikötőben. Az utasszám pedig elérte a 10 ezret. Vadász László, az üzemeltető kft. igazgatója elmondta: a nyitás óta 1400 nemzetközi járat használta a kifutópályát – azaz közel sem csupán a reptérberuházásban annak idején komoly szerepet vállaló Audi napi járatai jelentenek munkát és bevételt. A reptér két uniós pályázatot is beadott, amellyel utasterminálra, teheráru kezelésére alkalmas létesítményre, precíziós leszállító berendezésre, sőt a pálya meghosszabbítására szeretnének forrásokat teremteni. Ezeknek a költsége több százmillióra rúg, azaz csakis uniós forrásból biztosíthatóak.

Télen is javítják a kátyúkat Szombathelyen. A hideg hónapok alaposan igénybe veszik az utakat, ezért télen sem áll le a burkolat javítása a vasi megyeszékhelyen. Ha az időjárás engedi, akkor lehetőség szerint, és az előzetes tervek alapján szüntetik meg a kátyúkat a Városgazdálkodási Kft. munkatársai. Roznár Péter, a cég illetékese elmondta: a 0 fok körüli hőmérsékletben fennakadás nélkül tudnak kátyúzni, azonban –5 fok esetén átmenetileg beszüntetik a munkát. Az idei téllel kapcsolatban a szakember kifejtette: átlagosnak mondható a szezon, hiszen idáig összesen alig több mint 50 centi hó esett a megyeszékhelyen, így az eltakarítás nem okozott gondot. A társaság 30 gépből álló, jól felszerelt eszközparkkal rendelkezik, amely szükség esetén azonnal bevethető.

Nem csak a magtárakban, a vasi földeken is megjelentek a kártevők. Ez csak súlyosbítja a gazdák amúgy sem fényes helyzetét. A tavalyi kedvező átlagtermések ellenére nehéz helyzetben van számos vasi gazda. Továbbra is nagy mennyiségű gabona áll a raktárakban, ahol nem régiben a kártevők is megjelentek. A termelők egy része nem jut bevételhez, mivel mind a gabonára, mind pedig a kukoricára kicsi a kereslet. A gazdák most abban bíznak, hogy belátható időn belül beindul az export Szlovénia felé, így kiürülhetnek a magtárak. A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy a megye több pontján, például Kemenesalján a korábbi száraz időjárásnak köszönhetően a szántókon elszaporodtak a mezei pockok. A tartós hideg mentesítené a termelőket a védekezés alól, azonban, ha a természet nem segít, kénytelenek lesznek vegyszerekhez nyúlni. Ezeket pedig csak rendkívül körültekintően lehet alkalmazni, mivel az óvatlanság akár kisebb katasztrófát is okozhat, a vadállomány pedig súlyosan károsodhat. Legutóbb Győr-Moson-Sopron megyében történt hasonló eset.

A Soproni Múzeum és a levéltár továbbra is a megyei önkormányzat fenntartásában működik, legalábbis ebben az évben. Az intézmények átadásáról megakadtak a tárgyalások, miután a megyei közgyűlés levelére nem érkezett válasz a soproni önkormányzattól. Tavaly ősszel Walter Dezső polgármester és Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke elvben megállapodott, hogy a megye átadja a városnak a fenntartásában lévő múzeumot és levéltárat, a hozzájuk tartozó épületekkel együtt. Kalmár István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta, hogy szerették volna, ha nemcsak az intézményeket kapja meg Sopron, hanem a fenntartásukhoz szükséges összegeket is. Firtl Mátyás a megyei közgyűlés alelnöke rádiónknak elmondta, hogy mivel a város vezetésének küldött levélre nem érkezett válasz, ezért nem kerülhetettekmég Sopron fenntartásába az intézmények.

Bozóki Andrást kérte fel a miniszterelnök a kulturális tárca vezetésére. A politológus, szociológus egyetemi docens alapító tagja és szóvivője volt a Fidesznek 1990-ben, valamint alapító szerkesztője volt a Magyar Narancs című hetilapnak. 2003 és 2004 között Medgyessy Péter tanácsadója volt. Bozóki Andrást egyhangú döntéssel fogadta el a szocialisták elnöksége is, így február közepétől válthatja Hiller Istvánt, aki kizárólag az mszp vezetésével kíván foglalkozni. Bozóki András azt mondta: azt szeretné, hogy ne szakadjon szét az ország és ne csak az elit jusson kultúrához.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc egyik saját tanácsadóját nevezte ki miniszternek, aki kevéssé kötődik az MSZP-hez. Bozóki Andrásban, korábbi Fideszhez kötődő életpályája ellenére, ,,semmiképpen nem egy Fideszes, sokkal inkább egy szabad demokrata miniszter képe sejlik fel,, - vélte a Fideszes Halász János. Az MDF frakcióvezetője azzal reagált a bejelentésre, hogy a miniszterelnök úr meg tudja lepni a politikai közéletet a döntéseivel. Herényi Károly figyelemre méltónak nevezte Bozóki András életútját, és úgy vélte: nem kizárt, hogy mostani feladatát jól el tudja látni.

A szocialisták alkotmánymódosítást kezdeményeznek az ügynöktörvény kapcsán. Az MSZP frakciója azt szeretné, ha az alaptörvény kimondaná, hogy nyilvános az 1990 februárja előtt a nemzetbiztosági szolgálatoknál dolgozó ügynökök neve. Burány Sándor frakcióvezető-helyettes megismételte, hogy a parlamentnek benyújtott törvényjavaslaton nem változtattak, csak a korábban hibajegyzékben felsorolt tételeket vezették át a szövegbe. A szabad demokrata Fodor Gábor előzőleg azt mondta: semmiképpen nem támogatják ezt a törvénytervezetet, mert túl nagy szabadságot ad a Nemzetbiztonsági Hivatalnak az iratok visszatartásában.

Időjárás

Az ország nagy részén derült, száraz, hideg idő várható. Emellett holnap helyenként tartósan megmaradhat a zúzmarás köd. A keleti, délkeleti szél kissé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban mínusz 12, mínusz 17, a havas részeken mínusz 25, holnap délután nulla, mínusz 5 fok körül lesz.