CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2005. február 08., kedd 21:24


Programsorozat az egészségünkért

Programsorozat az egészségünkért

A daganatos megbetegedések megelőzése érdekében szervezett programsorozatot az Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen. A szervezet a helyes életmód kialakításában kíván segítséget nyújtani a fiataloknak, hogy minél tovább megőrizhessék egészségüket.

Tavaly minden negyedik nő mellrákban halt meg, míg a férfiaknál a tüdő-, a prosztata- és gyomorrák miatti halálozás a leggyakoribb – hangzott el a daganatos megbetegedések vissza- szorítását célzó programsorozat első fórumán kedden a soproni Erdészeti Múzeumban.

Az ’Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen’ kuratóriumi elnöke, Csiszár Zoltánné a Cyberpressnek elmondta: szervezetük 1996-ban a Daganatos Betegek Klubjaként alakult a városban. 2000-től már nemcsak a rászorulóknak igyekeznek szaktanácsadással, alternatív gyógymódot, terápiát ajánlva segíteni, hanem a rákos megbetegedések megelőzéséért folyó küzdelmet is zászlajukra tűzték. Csiszár Zoltánné elmondta: „A statisztika nagyon ijesztő, hiszen míg korábban leginkább a 30-50 éves korosztályt érintették a daganatos betegségek, addig ma szembe kell néznünk a ténnyel, hogy mind több huszon-, sőt, tizenéves szervezetét támadja meg a rettegett kór.”

Az egészségmegőrző programsorozat első állomásaként kedden délután az Erdészeti Múzeumban rendeztek fórumot. Varga Tamás igazgató az „Az erdőről más szemmel” című, vetített képes előadásában a természet, az erdők szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait,  a túrák, séták fontosságát hangsúlyozta a bennünket érő stressz leküzdésében, a lelki felüdülés megtalálásában. Mint fogalmazott: „Magyarország területének ötöde erdő, vagyis minden ötödik lépésünkkel erdőben járunk. Ezért a ma emberének vissza kell találnia a természetbe,  hiszen az erdő, a természeti környezet fontos szerepet játszhat egészségünk megőrzésben, mind a pszichoszomatikus betegségek kialakulásában - és tudjuk, hogy a daganatos betegségek bizonyos csoportjai is idetartozhatnak -, mind pedig általános kondíciónk javításban. Fontos, hogy tudatosan keressük fel lakóhelyünkön az erdőket és így kihasználhassuk a különböző típusú erdők betegségekre gyakorolt hatásait.”

A májusig tartó programsorozatban egyebek mellett az egészséges táplálkozásról, a biblioterápáról hallhatnak hasznos információkat az érdeklődők, valamint a testmozgás, kirándulás örömeiből vehetik ki részüket. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tóth Anita Lilla

Kapcsolódó cikk:
Egészségmegőrző rendezvénysorozat indul