CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 10., csütörtök 17:32


Személyautó ütközött fának- A BKV-sok sztrájkja- Márciustól drágul a lottó. * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei Február 10. 14.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Február 10. 14.00 óra
FM 104.6

Egy személyautó ütközött fának Sopron és Kópháza között a 84-es főúton ma reggel. A személygépkocsiban három osztrák állampolgár utazott, a nyelvi nehézségek miatt azonban egyelőre még nem sikerült kihallgatni őket - számolt be rádiónknak Ducza László rendőrzászlós, a soproni rendőrkapitányság munkatársa.

A miniszterelnök hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első napján mondja el országértékelő beszédét - jelentette be az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin elmondta: az ügynöktörvény tervezett változásait sürgősséggel fogja tárgyalni a Tisztelt Ház. Hétfőn bizonyosan nem tud alkotmánybírákat választani a parlament, mert az a koalíció és az ellenzék nem tudott megegyezni a testület harmadik tagjáról. A Fidesz a házbizottság mai ülésén nem támogatta azt a javaslatot, hogy a meglévő két jelöltről már hétfőn szavazzon a parlament.

A Fidesz információi szerint a kormány az idén olyan rendeltet készít elő, amely 250 millió forintot vonna el a gyermekkórházaktól, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig a fogyatékos gyermekekre nézve hozott hátrányos döntést. Selmeczi Gabriella, a Fidesz egészségügyi kabinetjének vezetője elmondta: Draskovics Tibor, pénzügyminiszter "kiadta az utasítást", hogy az idén négymilliárd forintot kell a kórházaktól elvonni, és ebből a gyermekkórházakra eső rész negyedmilliárd forint. A "dumakormány" újra akcióba lendült, és most a beteg gyerekek váltak célponttá - jegyezte meg a fideszes képviselő.

Bod Péter Ákos szerint a nemzeti valuta erősödése elszakadt a gazdaság teljesítményétől. A volt jegybankelnök ennek okát abban látja, hogy a külföldiek élvezik a magas kamatot és hisznek abban, hogy pénzüket nemsokára euróban kapják vissza. A Magyar Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén Surányi György korábbi jegybankelnök művi eredménynek nevezte az alacsony inflációt. Úgy véli: a gáz-, energia- és gyógyszerárak alacsonyan tartását a költségvetés finanszírozza, és ezzel a lefojtott inflációs feszültséggel később még szembe kell nézni.

A Budapesti Közlekedési Vállalat dolgozói a cég történetének legnagyobb sztrájkjára készülnek bérköveteléseik teljesítése érdekében. A munkabeszüntetés kedden hajnalban lenne, ha nem vezetnek eredményre a most is tartó tárgyalások.

Ariel Saron izraeli kormányfő összehívta a biztonsági kabinet ülését azután, hogy a Gázai övezetben palesztin fegyveresek gránátvetőkkel lőttek egy zsidó telepet. A lövedékek kárt okoztak, de senki sem sérült meg. A Hámász radikális palesztin szervezet közölte: ezt válasznak szánják arra, hogy korábban egy izraeli telepről leadott lövés megölt egy palesztin fiatalembert. Az izraeli hadsereg szerint az incidens akkor történt, amikor a palesztin fiatalok túl közel mentek a település biztonsági kerítéséhez. A történtek a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértését jelentik. Izrael elhalasztotta a mára tervezett biztonsági tárgyalásokat a palesztinokkal.

Márciustól drágul a lottó. Jövő hónap közepétől 150 forint helyett 175 forintba kerül egy-egy játék az ötös-, hatos- és skandináv lottón, valamint a Jokeren és a Luxoron. A Szerencsejáték Rt az áremelést a játékszervezés költségeinek növekedésével indokolja. A lottó ára legutóbb 2003 áprilisában emelkedett, a cég az inflációt figyelembe véve kétévente vizsgálja felül az árakat.

Időjárás

Folytatódik a derült idő, de helyenként tartósan megmarad a köd. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hőmérséklet délután nulla, mínusz 5, este mínusz 7, mínusz 12 fok között várható.