Rovat: Borváros
2005. február 11., péntek 21:39
Iskolapadban a soproni borászok
Iskolapadban a soproni borászok Csaknem 60 év után újraindult a borász képzés Sopronban. A Lippai János Kertészeti Szakiskola képzésére 15 őstermelő jelentkezett a Soproni Történelmi Borvidékről. Derítés, titrálás, házasítás, szűrés – a borkészítési műveleteket jól ismerik azok az idősebb és fiatal gazdálkodók, akik most azért ültek iskolapadba, hogy az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő képesítést szerezzenek. Ezerné Tóth Annamária, a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet igazgatója a Cyberpress-nek elmondta: iskolájukban 1922 és 1947 között működött a Magyar királyi Szőlészeti-Borászati Szakközépiskola. A képzés újbóli elindítását a valós igény és a szükség indokolja, Európai Uniós csatlakozásunk után ugyanis hamarosan a bortermelést is szakirányú végzettséghez kötik. Az igazgatónő hozzátette: „A privatizáció után a gazdák, akik újra szőlőterülethez jutottak, rájöttek arra, hogy nem elég szőlőt termelni, borászkodni is kell tudni és ehhez szakismeret szükséges.” Az elméleti és gyakorlati oktatás során OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek a gazdák, akik közül többen évtizedek óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Szalay István soproni őstermelő három hektáron gazdálkodik családjával.
Kérdésünkre elmondta, elsősorban az uniós elvárások miatt jelentkezett
a képzésre, mert úgy látja, hogy a szakirányú végzettséggel rendelkező,
jól felkészült gazdáké a jövő. Főként kémiai laborismeretei hiányosságait
szeretné pótolni.
Tóth Anita Lilla
|