CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. február 11., péntek 21:39


Iskolapadban a soproni borászok

Iskolapadban a soproni borászok

Csaknem 60 év után újraindult a borász képzés Sopronban. A Lippai János Kertészeti Szakiskola képzésére 15 őstermelő jelentkezett a Soproni Történelmi Borvidékről.

Derítés, titrálás, házasítás, szűrés – a borkészítési műveleteket jól ismerik azok az idősebb és fiatal gazdálkodók, akik most azért ültek iskolapadba, hogy az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő képesítést szerezzenek. Ezerné Tóth Annamária, a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet igazgatója a Cyberpress-nek elmondta:  iskolájukban 1922 és 1947 között működött a Magyar királyi Szőlészeti-Borászati Szakközépiskola.

A képzés újbóli elindítását a valós igény és a szükség indokolja, Európai Uniós csatlakozásunk után ugyanis hamarosan a bortermelést is szakirányú végzettséghez kötik. Az igazgatónő hozzátette: „A privatizáció után a gazdák, akik újra szőlőterülethez jutottak, rájöttek arra, hogy nem elég szőlőt termelni, borászkodni is kell tudni és ehhez szakismeret szükséges.”

Az elméleti és gyakorlati oktatás során OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek a gazdák, akik közül többen évtizedek óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.

Szalay István soproni őstermelő három hektáron gazdálkodik családjával. Kérdésünkre elmondta, elsősorban az uniós elvárások miatt jelentkezett a képzésre, mert úgy látja, hogy a szakirányú végzettséggel rendelkező, jól felkészült gazdáké a jövő. Főként kémiai laborismeretei hiányosságait szeretné pótolni.
A két félév anyagában a borkezelési eljárások mellett higiéniai, munka- és környezetvédelmi, valamint Uniós ismeretek szerepelnek, vagyis mindaz, ami hozzásegíti a borászokat ahhoz, hogy az eddiginél tudatosabban termeljenek és jobb minőségű borokat érlelhessenek pincéjükben.

Tóth Anita Lilla