CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 12., szombat 12:28


Közlekedés a havazásban és az ónos esőben - megszaporodott hívások a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszolgálatnál- A Megyei Önkormányzat.költségvetése- Megyei Pedagógiai Intézet: szakmai nap

A Corvinus Rádió hírei Február 12. 11.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Február 12. 11.00 óra
FM 104.6

A szokásos hétvégi gyér forgalom miatt eddig még nem okozott gondot a közlekedésben a hajnal óta tartó havazás és az ónos eső - közölte szerkesztőségünkkel a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: Veszprém megyében az éjszaka folyamán a tűzoltók segítettek ki egy elakadt, szülő nőt szállító mentőautót. A fővárosban 80 gép tisztítja folyamatosan az utakat, a tömegközlekedésben nincs fennakadás. A Fővárosi Közterületfenntaró Vállalat arra kéri a fővárosiakat, hogy a balesetek elkerülése érdekében takarítsák a járdákat.

Jelentősen megnövekedett a hívások száma pénteken, február 11-én, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszolgálatnál. A jeges, síkos utakon a délutáni órákig mintegy 40-en csúsztak el, és szenvedtek különböző sérüléseket, leggyakrabban végtagtörés-, illetve ficam fordult elő. Az utak, járdák most is csúsznak, a mentősök már szombaton is két hasonló jellegű esethez vonultak ki. A Győri Kommunális Szolgálat munkatársai hat nagyteljesítmányű gépükkel megkezdték a tömegközlekedési útvonalak, kerékpárutak sózását, síktalanítását, a buszvárókat pedig kézi erővel tisztítják meg. A cég hóügyeleti szolgálata továbbra is működik és várja a hívásokat, az 516-612-es telefonszámon.

Első olvasatban tárgyalta idei költségvetési tervezetét pénteken, február 11-én, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megyei költségvetés ebben az évben rekordösszegű, több mint 623 millió forintos hiánnyal számol.
A győri Megyeházán tartott ülésen elhangzott: a hiány fedezetéül működési célú hitelfelvételre is szzükség lesz, és további 500 milliós folyószámlahitelt kell igénybe venni az átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalására. A végszavazás a tervek szerint március 4-én lesz.

A legfontosabb változásokról tájékoztatták az iskolafenntartókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szakmai napján pénteken Győrben. Környei László igazgató hangsúlyozta: az újdonságok közé tartozik, hogy az eddigiektől eltérő finanszírozási rendszer alakult ki, amely elsősorban a kis létszámú intézményeket érinti. Lényeges változás, hogy a fenntartóknak négy évente felül kell vizsgálniuk az iskolákat jogi, szakmai és pénzügyi szempontból. Az oktatási intézmények új, a társulásokhoz kötődő normatívát is igényelhetnek. Az együttműködésekhez kötődő szakmai egyeztetések több helyen zajlanak, Mosonmagyaróváron már végéhez közelednek, míg Győrben a napokban kezdődnek. A szakemberek ugyanis több település együttműködésében, feladatmegosztásában látják az iskolák finanszírozási problémáinak megoldását. Környei László hozzátette: az önkormányzatoknak nem iskolafenntartási, hanem feladatellátási kötelezettségük van. Ez érinti az óvodai, iskolai, esetleg nemzetiségi oktatást, napköziotthonos szolgáltatást. Az együttműködés többféle módon történhet, a döntést azonban helyben kell meghozniuk a településeknek. Az igazgató kiemelte: az iskolák működhetnek tagintézményként, egy-egy tanár átjárhat az egyes iskolákba, így a szaktárgyak oktatása is magasabb színvonalú lehet.

Kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök igazoltatáskor egy szabadszállási fiatalember autójában, majd a lakásán is – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Bács-Kiskun Megyei RFK sajtószolgálatától.
Visszaélés kábítószerrel bűntett gyanúja miatt őrizetbe vette a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság V. Zoltán 20 éves szabadszállási férfit, akinek a személyautójában pénteken éjjel rendőri igazoltatáskor egy csomagban ismeretlen eredetű fehér port, egy másik csomagban pedig Canabbis törmeléket találtak. A lakásán tartott házkutatáskor ugyanakkor 3 db Speed tabletta, 25 db Extasi tabletta és 5 db Canabissal töltött cigaretta került elő. A rendőrség a drogok eredetét is vizsgálja.

A BKV munkaadói és munkavállalói szervezeteinek képviselői a béremelésen kívül a sztrájk esetén nyújtandó minimális szolgáltatásról is vitáznak a mai újabb találkozón. A szakszervezet jövő keddre helyezte kilátásba a sztrájkot, ha nem születik egyezség. Tegnap a közlekedési vállalat két ezerrel 13 ezer forintra emelte béremelési ajánlatát. A szakszervezetek ezt nem fogadták el, és csak 500 forintot engedtek 19 ezer forintos követelésükből. A bíróság közben jogosnak ítélte a keddre tervezett BKV-sztrájkot.

A boszniai szerbek, horvátok és muzulmánok, valamint a nemzetközi közösség képviselői munkacsoportot hoztak létre a háborús bűnösök utáni kutatás összehangolására. A szarajevói megbeszélésen a nemzetközi közösség boszniai főképviselője kifogásolta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság még egyetlen vádlottat sem juttatott a hágai Nemzetközi Törvényszék kezére, igaz néhány embert tavaly év végén letartóztattak.

Venezuelában emberek ezreit, köztük turisták százait kellett kimenteni a tengerparti vidékekről az esők okozta áradások miatt. A latin-amerikai országot sújtó árvízben eddig 14 ember halt meg. Az ötödik napja szakadó esőben a folyók kiléptek medrükből és a közlekedést is megbénították. A hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődik a hat évvel ezelőtti katasztrófa, amikor földcsuszamlásokban mintegy 10 ezer ember halt meg Venezuelában.