CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 15., kedd 17:45


Számítógéppark az egyetemnek

Számítógéppark az egyetemnek

15 számítógéppel gyarapodott a Nyugat-Magyarországi Egyetem Könyvtára. Az ország könyvtári adatbázisnak számítógépes katalogizálásához szükséges gépeket a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán nyert hatmillió forintból vásárolta az oktatási intézmény.

MOKKA - ez a mozaikneve annak az országos számítógépes katalogizáló rendszernek, amelyet egy könyvtári információs adatbázis alapjainak megteremtésére hoztak létre. A hálózathoz a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára is csatlakozott, ahol tíz éve kezdték meg a közel 300 ezres könyvállomány adatainak számítógépes rögzítését. A most vásárolt 15 új kompjúter meggyorsítja a munkát.
Kiss Danuta könyvtári szakinformátor kérdésünkre elmondta: „A gépek a szoftverrel együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a MOKKA-ban, illetve a rendszer építését az eddiginél hatékonyabban folytathassuk az egyetemmel együttműködő intézmények könyvtáraival.”
A számítógépes katalógus rendszer adatbázisának feltöltését a MOKKA-hoz csatlakozó könyvtárak folyamatosan végzik, így rövedesen az ország bármely pontján áttekinthető lesz az intézmények könyvállománya. A Nyugat-Magyarországi Egyetem tervezi egy országos kiadvány megjelentetését is „Közös katalogizálás Magyarországon” címmel. (Tóth Anita Lilla)