CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 17., csütörtök 15:08


Rákóczi Szövetség: Felvidéki földterületek, magyar diákok beiratása

Rákóczi Szövetség: Felvidéki földterületek, magyarok diákok beiratása

Az érdekeltek 90 százaléka nem is tudja, hogy családi birtokát nem államosították, és hogy annak tulajdonviszonya ma is él – hangzott el a Rákóczi Szövetség tegnapi fórumán.

Firtl Mátyás, megyei alelnök, Martényi Árpád szervezeti titkár, Tamáska Péter, Tölli Balázs helyi elnök a Rákóczi Szövetség sajtótájékoztatóján

600 ezer hektárnyi nevesíthető földterület
A nevesítetlen földterületek tulajdonjogának érvényesítése, és a felvidéki beiskolázási program volt a fő témája a Rákóczi Szövetség tegnapi soproni fórumának, amelynek meghívottjai Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség szervezeti titkára, Tamáska Péter történész, a felvidéki nevesítetlen földalapok szakértője és Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke voltak.
A földnevesítések esetében mintegy 600 ezer hektárnyi földről van szó – fejtette ki Tamáska Péter. Van mód az ún. nevesítetlen földek tulajdonjogának rendezésére, amelyek jelenleg szlovák állami kezelésben vannak. Az oldalági leszármazottait is illeti a tulajdonjog. A nevesítetlen földek egy része 2005. szeptember 1-jén állami, majd községi tulajdonba kerül. ,,Ez államosítással összekötött privatizáció, amellyel a magyar tulajdonjogok teljesen eltűnnek” – hangzott el. Tehát célszerű ezen időpontig az eljárást lefolytatni, bár, amint azt a szakértő hangsúlyozta: a magyar államnak mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy ezt a korai időpontot kitolja.
- A legnagyobb problémát nem a nevesítési eljárás maga, hanem az jelenti, hogy az érdekeltek 90 százaléka nem is tudja, hogy családi birtokát nem államosították, és hogy annak tulajdonviszonya ma is él – mondta a szakértő.
A magyar államnak az általános kárpótlás megtételén túl, amellyel kötelezettsége van az ideszármazott felvidékiekkel kapcsolatban, a továbbiakban felelőssége van az 50 hektárnál kisebb földterületek kárpótlásának kérdésében is. Ez a kérdés a mai napig rendezetlen.

Ugyan földjeiket nem kaphatják vissza azok a volt tulajdonosok, akiket 1945-48 között kitelepítettek, azonban vannak olyan esetek, amikor a kitelepített magyarok oldalági leszármazottai örökösként nevesítetlen földekhez juthatnak, ezért minden lehetséges érintettnek azt tanácsolják: nézzen utána annak, hogy a nyilvántartásban nem szerepel-e valamelyik felmenője.

Tölli Balázs, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke szerint a területek visszaszerzése nem csak érzelmi okokból fontos, hanem gazdasági szempontok is érvényesülhetnek akkor, amikor magyar tulajdonban maradnak a felvidéki, magyar lakta területeken fekvő földek.

Gyakorlati segítség
Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei önkormányzat általános alelnöke gyakorlati segítséget kínál az érintetteknek, akiknek száma országosan akár tízezres nagyságrendet is jelenthet. A felvidéki gyökerekkel rendelkezők közül a soproni Fidesz-irodában bárki megtekintheti a földterületek településenkénti, helyrajzi szám szerinti nyilvántartását, valamint a nevesítési eljárás megindításának gyakorlati teendőiről is információkat kaphat.

Beiskolázási program
A felvidéki magyarság beolvasztását hivatott megakadályozni, vagy legalább is lassítani a Rákóczi Szövetség beiskolázási programja, – amelyhez támogatókat keres a szervezet.
A Rákóczi Szövetség felhívást intézett civil szervezetekhez és magánszemélyekhez, arra az alkotmányos kötelezettségre utalva, amely szerint az anyaország felelősséget érez a határon túli magyarok sorsa iránt, és támogatni kívánja szülőföldön való boldogulásukat.
A Rákóczi Szövetség oktatási-nevelési támogatást kíván biztosítani a magyar nyelvű oktatási intézményekbe beiratkozó diákoknak. A programot támogatók a Rákóczi Szövetségnek erre a célra nyitott bankszámlájára fizethetik be adományaikat, amelyekkel ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar nyelvű oktatási intézménybe beíratott gyermekek, magyar családok, gyermekenként 20 ezer forint összegű oktatási-nevelési támogatáshoz jussanak. Martényi Árpád, a program részleteit ismertetve rámutatott arra: a magyar kedvezménytörvény keretében bevezetett oktatási-nevelési támogatást a magyar oktatási intézményekben történő tanulás legfontosabb motivációs tényezőjének tartják, ugyanakkor sajnálattal vették tudomásul, hogy a Szlovák Köztársasággal 2003-ban kötött államközi megállapodás a felvidéki magyar családokat megfosztotta a támogatás közvetlen igénybevételétől. Ez az asszimiláció folytatásának veszélyét jelenti – jelentette ki Martényi Árpád.
A Rákóczi Szövetség bankszámlaszáma:
11705008-20488172 (OTP Bank) Felvidéki Oktatási Támogatás
Csekkek és információk kérhetők a Rákóczi Szövetség Soproni Szervezeténél a 99-512-431-es telefonszámon.
T.É.

Kapcsolódó oldal:
Rákóczi Szövetség