CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. február 17., csütörtök 21:05


Sopron költségvetésének első körös közgyűlési döntéseiről

Fidesz: ,,Már a hitel visszafízetésre is hitelt vesz fel a városvezetés

Fidesz: ,,Már a hitel visszafízetésre is hitelt vesz fel városvezetés"

Sopron költségvetésének első körös közgyűlési megvitatását követően a Polgári Összefogás frakció nevében Havas András, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soproni önkormányzati képviselője, a pénzügyi bizottság elnöke február 16-án tartott sajtótájékoztatót.
Havas András Sopron tervezett költségvetésével kapcsolatos szakmai véleménye előtt Walter Dezső polgármester 2002. őszi kampány szóróanyagából idézett. „Ma a puszta létfenntartásunk is gondot okoz, hiszen üres a kassza ( ...) ezért (...) elsőként meg kell állítanunk a város veszteséges gazdálkodását." - szólt a szocialista kampányígéret.
A fideszes politikus rámutatott arra, ahogyan az idézett ígérethez képest a költségvetési előterjesztés szerint a hitelfelvétel 2005-ben alakul. A működési hitelfelvétel:1,5 Mrd Ft, míg a feilesztési hitelfelvétel: 2.4 Mrd Ft lesz, ez mindösszesen 3,9 milliárdos hitelfelvételt tesz ki.
Sopron nettó adósságállománya 2005. december 31-én a költségvetési előlerjesztésnek megfelelően a következőképpen alakul: A működési- 1,5 Mrd Ft , míg fejlesztési: 3.8 Mrd Ft, azaz összesen : 5,3 Mrd Ft lesz.
Havas András szerint a sokmilliós budapesti tanácsadói megbízások ellenére máig nincs gazdasági programja a városnak.pedig már jócskán a ciklus második felében járunk. Fejlesztési koncepció sincs a beruházási fontosságok sorrendjének meghatározására - mondta.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelviszafizetés összege a kamatokkal és költségekkel együtt várhatóan meg fogja haladni a 10 Mrd Ft-ot.
- A városvezetés soha nem nyilatkozik arról, hogy vajon miből fogjuk ezt visszafizetni. A működési költségek 542 Millió Ft-tal meghaladják a működési bevételeket, ezért működésből nem lehet a hiteleket törleszteni.
A fejlesztési hitelek jellegüknél fogva nem termelnek bevételeket ezért fejlesztésből sem lehet a hiteleket törleszteni.
Már a hitel visszafízetésre is hitelt vesz fel városvezetés - mondta a képviselő.
Nagy a baj – véli a Fidesz. A Fidesz úgy látja: a város, amelynek nincs gazdasági programja arra, hogy a helyzet hogyan kezelhető, kampányköltségvetést készített.
A soproni Fidesz-frakció ismételten és sokadszorra felajánlja, hogy közreműködik egy gazdasági program kidolgozásában, a város jövője érdekében.
(V)