CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. február 19., szombat 21:07


Megyei Területfejlesztési Klub

Amire az önkormányzatoknak a siker érdekében figyelniük kell

Megyei Területfejlesztési Klub
Amire az önkormányzatoknak a siker érdekében figyelniük kell

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2001-ben azzal a céllal hozta létre Megyei Területfejlesztési Klubot, hogy a megyében egy valóban élő, kommunikatív, aktív területfejlesztési munka folyjon. A klub fő feladata a megyében és a régióban működő különböző szerveztek képviselőinek (menedzsereinek) rendszeres találkozója és információcseréje. A találkozókon a kistérségek a munkájukhoz szükséges legaktuálisabb információkat kapják meg.

A „Megyei Területfejlesztési Klub” első idei , január 12-én tartott ülésének leghangsúlyosabb témaköre a 2005. évi pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató volt. A megyei és régiós hatáskörbe utalt pályázatokon túl egyéb – a települések speciális adottságaihoz, (meglévő) fejlesztési programjaihoz illeszthető – a versenyképességet és a foglalkoztatási kapacitást növelő pályázati lehetőségek is találhatók a „forrásgazdáknál.”

A klub szervezői „aprópénzre váltható”, közérthető, ugyanakkor figyelemfelhívó tájékozatókkal is segíteni szeretnének az önkormányzatoknak a folyamatosan megjelenő pályázatok közötti eligazodásban, beazonosításban és hasznosításban.

E törekvés szellemében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke, a Megyei Területfejlesztési Klub illetékes vezetője az alábbiakra hívta fel a megyei önkormányzatok figyelmét.

„A Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (többek között a „Kisalföld” című napilap 2005.02.16-i számában részletezettek szerint) 16 pályázatot hirdetett meg 4 prioritáshoz (beruházás ösztönzés, kis- és középvállalkozások fejlesztése, kutatás, fejlesztés és innováció, információs társadalom és gazdaságfejlesztés) illeszthetően.

Figyelemreméltó, hogy míg az önkormányzatok köréből közvetlenül csak egyre lehet pályázni (Kódszám: GVOP „1.2.1. Ipari és Innovációs Infrastruktúra Fejlesztése” a pályázati cél ipari parkkal rendelkező szervezetek/önkormányzatok), addig közvetve, intenzív településmarketing munkával, gazdálkodó szervezeteket ösztönözve érdekeltté téve településükre beazonosítható pályázati céllal, a – feltételek biztosításának függvényében – több kiírásra is lehet pályázni. Például GVOP – 2005 – 2.1.1. kódszámú kis- és középvállalkozások műszaki, technológiai hátterének fejlesztése, vagy GVOP – 2005 – 4.4.1. kódszámú szélessávú Internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein célú pályázatok” – foglalta össze az önkormányzatokat érintő legfontosabb tudnivalókat Firtl Mátyás.

(A megyei közgyűlés március 4-i ülésén a képviselők tájékoztatót hallgatnak meg a Megyei Területfejlesztési Klub szervezésének, működésének eddigi tapasztalatairól.)
Ponty Zita