CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 23., szerda 13:14


Mégsem döntenek holnap a Soproni költségvetésről- Megnőtt a munkanélküliek száma a megyében- Várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek az agrárdemonstráció szervezői és a tárca képviselői-

A Corvinus Rádió hírei Február 23. 13.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Február 23. 13.00 óra
FM 104.6

Mégsem döntenek holnap a Soproni költségvetésről, írja a Kisalföld. Az előzetes tervek szerint holnap délutáni rendkívüli közgyűlésen került volna sor Sopron idei költségvetésének második körös tárgyalására. A büdzséről való végső szavazás azonban áttevődik március 1-jére, mivel a holnapi közgyűlésen 25 napirendi pont sorsáról kell döntenie a képviselő-testületnek. Ennek során olyan hangsúlyos előterjesztéseket is megvitatnak, mint az önkormányzati fenntartású kft.-k és kht.-k üzleti tervei, a fizetőparkolás rendjének módosítása és újabb parkolóhelyek létesítése. Ismét napirendre kerül a soproni és a Sopron környéki fürdők működtetéséről és vagyonkezeléséről szóló szerződés módosítása. A 2005-ös költségvetés szavazása keddre tolódik, melyen már részt vesz az éves szabadságáról hazaérkezett Walter Dezső polgármester is.

Jelentősen megnőtt az elmúlt hónapban a regisztrált munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében. A megyei munkaügyi központ tájékoztatása szerint ebben a sorkatonaság megszűnése is szerepet játszik. Január végére 11 ezer fölé emelkedett az év végi 9 ezerről a regisztrált munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében. Mészárosné Németh Lívia, a megyei munkaügyi központ sajtóreferense rádiónknak elmondta: ez a szám magasabb a szokásosnál, de ebben az időszakban nem rendhagyó folyamat a munkanélküliség megugrása a szezonális munkák holtidőszaka miatt.

300 ezer forinttal támogatta idei báli bevételéből a soproni Erzsébet Kórház újszülött osztályát az Alpesi Trans Racket Sopron Tenisz Klub, írja cyberpress. A bébiruhákat kedden délután vette át az egészségügyi intézmény, amely egy speciális laboratóriumi eszközt is vásárol a pénzből. A soproni sportklub évek óta a leukémiás, tumoros gyermekeket, valamint a városi kórházban ápolt kicsik gyógyítását támogatja. Horváth Ernő, a Racket Hotel Sopron Tenisz Klub elnöke a Cyberpress-nek elmondta: 1994 óta minden évben megrendezik a Racket Tenisz Bált, amelynek idei bevételéből – csakúgy, mint az elmúlt hat évben - a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályának kis betegeit segítik; emellett rendszeresen támogatják a szombathelyi Gyermek Leukémiai Központ gyógyító munkáját is.

Ma délután várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek az agrárdemonstráció szervezői és a tárca képviselői. A helyszínről még egyeztetnek, a gazdák gépeikkel egyelőre Budapesten maradnak. A mai, parlament előtti több ezres tűntetés résztvevői a kormány távozását követelték. A szervezők átadták petíciójukat a miniszterelnök képviselőjének és az agrártárca politikai államtitkárának, aki holnap délután háromra tárgyalásra hívta őket. Információink szerint a tárgyalóbizottságban ott lesz Fenyőházi Tibor a MAGOSZ Győr Moson Sopron megyei elnöke is.

A kormánynak érdeke, hogy segítse a gazdákat, ezért a brüsszeli bizottsággal együtt mindent megtesz azért, hogy már március végére kifizessenek minden támogatást - nyilatkozta a Krónikának Pásztohy András az agrártárca szocialista párti államtitkára. A Fidesz szakpolitikusa, Turi Kovács Béla szerint feltétlenül indokolt a kifizetés, tekintettel a magyar gazdatársadalom helyzetére. Az SZDSZ-es Kiss Zoltán kijelentette: a kormány megpróbált egy gyorsított infrastruktúra kialakításával eleget tenni a kívánalmaknak, ez azonban nem volt elég céltudatos és következetes. Az MDF képviselője, Karsai Péter a Krónika kérdésére jogosnak nevezte a gazdák követeléseit.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a hétfői határidőig megkapta az 1980-1990 közötti, titkos minősítés alól feloldott állambiztonsági iratokat. Ezt a szaklevéltár főigazgató-helyettese közölte. Kutrucz Katalin hozzátette, hogy ezzel még nem zárult le végérvényesen a folyamat, mivel a titokgazdáknak három évente újra és újra felül kell vizsgálniuk a minősítéseket.

Nyílt levélben fordul a kormányhoz és a miniszterelnökhöz a Magyar Rektori Konferencia, mert szerinte a felsőoktatásban nincs meg a fedezete a kötelezően előírt béremeléseknek. Besenyei Lajos elnök emlékeztetett arra, hogy januárban 7, szeptemberben újabb 4 és fél százalékkal kellene növelni a béreket. A költségvetés viszont ennek csak a 40-50 százalékát biztosítaná. A rektorok azt kérik a kormánytól, hogy a szeptemberi 4 és fél százalék csak ajánlott és ne kötelező béremelés legyen a felsőoktatási intézményeknek.

Németországban Bush amerikai elnök látogatása miatt a Rajna-vidékén megbénult az élet. Az üzemek egy részében nem dolgoznak, egy sor iskolában szünetel a tanítás. A hatóságok azt ajánlják, hogy Mainz környékén az emberek ne próbáljanak autózni, és főleg az autópályákat kerüljék a térségben. George Bush Mainzban találkozik a német kancellárral, más politikusokkal és üzletemberekkel. A tárgyalásokon várhatóan a közel- keleti helyzetről, az iraki háborúról és a rendezésről, valamint az iráni atomprogramról lesz szó. Bush európai körútja Szlovákiában folytatódik. Pozsony belvárosát mától péntekig lezárják a küszöbön álló az amerikai-orosz csúcstalálkozó miatt. A magyar Külügyminisztérium azt ajánlja a fuvarozóknak, hogy három napig kerüljék el a rajkai határátkelőt, mert ott korlátozzák a teherautó-forgalmat.

Emelkedik az influenzás megbetegedések száma. Az országos tiszti főorvos szerint egy hét alatt országosan 60 százalékos volt a növekedés mértéke. A Dunántúlon magasabb ez a szám, ott több mint kétszeresére nőtt a betegszám. Budapesten 26 százalékkal több az influenzás. Eddig egyetlen megyében sem rendeltek el korlátozó intézkedéseket, országos járványról még nem lehet beszélni.