CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 23., szerda 20:32


Gondolatok a soproni vízi közműszolgáltatásról

Gondolatok a soproni vízi közműszolgáltatásról
Nagyszámú érdeklődőt vonzott a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének előadása.

A közelmúltban tartotta február havi ülését a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete.
A szervezet elnöke, Havas András a téli hónapra szakmai értékelést vállalt Sopron város – bizonyos értelemben az ország települései – vízi közműellátásáról. Az érdekes témát nagyszámú érdeklődő hallgatta meg.

Az előadó 8-10 évre szóló előrejelzést vázolt fel, ennél messzebbre szóló kitekintésre a jelen helyzetben nem lehet vállalkozni.

Sopron és környékén már jelenleg teljes a közüzemű vízellátás. Sopron vízbázisai veszélyeztetettek, melyek megóvására fokozottan ügyelni kell. Az ezekkel kapcsolatos tervek elkészültek, jelenleg ezek engedélyeztetése folyik. A fogyasztás növekedése miatt középtávon számolni kell a hegykői vízbázis üzembe állításával. Emellett, természetesen folyamatosan nő az elosztó hálózat hossza és így az ezzel kapcsolatos feladatok is.

A soproni szennyvízelvezető rendszer, illetve a tisztítótelep is komoly – a ISPA-program keretében megvalósuló – fejlesztés előtt áll. A kivitelezés befejezése után a városban és közvetlen környékén hosszútávra megoldódik a keletkezett szennyvizek korszerű elvezetése és tisztítása.

A csapadékvíz elvezetése, tisztítása nagyrészt megoldatlan a Sopronban. A szolgáltatás nincs megfelelő jogszabályokkal alátámasztva, a vízi közműellátással kapcsolatos kormányrendelet nem foglalkozik ezzel a területtel. A közegészségügyi és környezetvédelmi szigorítások nagyarányú fejlesztést igényelnek ezen a területen is.

A vízi közműellátás területén a szakmai feladatok mellett nagy gondot jelent az anyagi források felkutatása (pályázatok), a beruházások hatósági engedélyeinek és a civil hozzájárulások megszerzése.

A megjelentek kérdéseikkel, hozzászólásaikkal egészítették ki az előadást.

Németh Kálmán