CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. február 26., szombat 11:49


Nemzet és kultúra volt a téma

A Nemzeti Fórum megyei gyűlését tartotta Sopronban

A Nemzeti Fórum Sopronban

A Nemzeti Fórum Egyesület, Nemzet és Kultúra címmel Sopronban tartotta megyei gyűlését A gyűlésen Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet és a kultúra kapcsolatáról szólt, a továbbiakban Dr. Medgyasszay László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális és sajtó bizottság alelnöke szólt a mintegy 60 főd hallgatósághoz.

Lezsák Sándor, Szokolay Sándor, Medgyasszay László

Az igazi MDF mi vagyunk – jelentett ki Medgyasszay László, jelenleg független országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a lakitelki, antalli hagyományokat mi visszük tovább, és nem a magát jelenleg MDF-nek nevező párt. Medgyasszay azt is elmondta, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Nemzeti Fórum közötti történt közelmúltbeli tárgyalás a soproni választásra is kihatással lehet. A Fidesszel való együttműködés nem az önállóság feladását jelenti, mondta a politikus, aki nehezményezi azt, hogy nemzeti jobboldali pártként alakult MDF mára középre tolódott és nem hű saját hagyományaihoz.

Lezsák Sándor szerint most a magyar társadalomnak Klebelsberg-formátumú politikusokra, a kultúrának a Trianon utáni stratégiára van szüksége.
Jelenleg egy szellemi Trianon után vagyunk, „amelyben neoliberalista törekvések csonkítják szellemi életünket” -fogalmazott a politikus.

- Múltunk gyökérzetek őrzi nemzeti kincseiket! – mondta Szokolay Sándor, aki Bartókot és Kodályt ,,szellemi-védvár”-nak nevezte. A Kossuth-díjas zeneszerző címszavakat, jellemző mozzanatokat felvillantva elemezte Magyarország jelenlegi állapotát. A nemzet és kultúra ötvözet - mondta. A nemzeti kultúra a hit kultúrája, az erkölcs kultúrája, magyar kultúra, alkotó életet kíván – hangzott el Szokolay Sándor előadásában, aki arra is figyelmeztetett, hogy ,,Bartók és Kodály magyarságával robbant be a világújdonságba, mégis egész gondolkodásmódjuk, szinte minden ízében az európai kultúrában gyökerezik.”