CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. február 26., szombat 13:57


Pilis Invest-ügy - Gyanúsított még nincs, csak elkeseredett károsultak

Pilis Invest-ügy - Gyanúsított még nincs, csak elkeseredett károsultak

2004. március 1-én egy 1 milliárd 10 millió 100 ezer forint összegű lekönyvelt tétel szerepel a Pilis Invest Szövetkezet főkönyvében, a szövetkezet vezetőinek, rokonainak és vállalkozásaiknak célrészjegyeiként, miközben március 2-tól már nem fizetett a Pilis Invest a hitelezőinek. Ennek ellenére a Pilis Invest-ügynek még nincs gyanúsítottja – hangzott el február 24-én Sopronban.


Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit, Buga Imre, Dr. Szováti Szabolcs

Több mint 530 Pilis Invest-hitelezőt képviselnek jogi képviselettel ellátó ügyvédek Dr. Szekeres Csaba és Dr. Szováti Szabolcs kezdeményezésére a Pilis Invest Szövetkezet felszámolója Buga Imre, igazságügyi műszaki szakértő, továbbá a Pilis Invest Hitelezői Választmányának elnöke, Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit tájékoztatták Sopronban a sajtót a Pilis Invest Szövetkezet felszámolásának jelenlegi helyzetéről.

Buga Imre felszámoló tájékoztatott a nyitómérlegben szerepelő vagyoncsoportól, amely a hitelezők kielégítésének lehetséges pénzügyi fedezetét biztosíthatja.

Buga Imre az ügy előzményeit is ismertette.
Elmondta: A mérleg-főösszeg mintegy 8 milliárd forintot tartalmaz, a határidőn belül bejelentett hitelezői igények kb. 11 milliárd forintra tehetők.
Ez mintegy 3000 hitelező bejelentését jelenti.
A felszámoló felértékelése szerint a vagyonokban szereplő tételek mintegy 2,5 milliárd forint a nyitómérleg értéket jelentenek.

A felszámoló azt is elmondta, hogy határidőn túl igényt mintegy 500 hitelező 1 milliárd forint értékben jelentett be.
A törvény szerint a rendelkezésre álló vagyonból befolyó pénzt a határidőre benyújtott hitelezők igényeire kell fordítani a felszámolónak. A határidőn bejelentett igények 100 százalékos megtérülését követően lehet csak a határidőn túl bejelentett igényeket kifizetni.
Nem valószínű, hogy a határidőn túl bejelentett igényeket megtérítik – jelentette ki a felszámoló.

Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit a háromtagú Pilis Invest Hitelezői Választmányának nevében elmondta:
A Invest Hitelezői Választmány a csődtörvényben meghatározott határidőn belül a felszámolást elrendelő fővárosi bíróságnak megalakulását bejelentette, amelyet követően megalkotta a választmányi szabályzatot, és megkezdte a tevékenységét.
A választmány a törvényben és a választmányi szabályzatban foglalt lehetőségével élve megkereste a felszámolót. Tájékoztatást kért a szövetkezet vagyoni helyzetéről, a felszámolás kezdetétől, eltelt időszakra vonatkozóan tett intézkedéseiről, amire a törvényben meghatározott 15 napos határidőn belül a választmány meg is kapta a felszámoló válaszát. A választmány további tájékoztatást kapott a teljesített kifizetésekről, értékesített ingatlanokról, illetve az ingóságok értékesítéséről.
A választmány tagjai a szövetkezet szerződéseiről is tájékozódtak, amelyek között több feltűnő értékaránytalanság miatt megtámadott szerződés is volt. Tájékoztatást kaptak arról is, hogy a felszámoló megtette büntető-feljelentését, és hogy a rendőrség rendelkezésére bocsátotta azokat a bizonylatokat, amelyekkel az alapos gyanút alátámaszthatta.

December majd január folyamán a nyilvánosságot is tájékoztatták a Pilis Invest-üggyel kapcsolatban, miközben több alkalommal tartott választmányi ülésen a felszámolótól kapott információk után tájékozódtak, illetve megtették észrevételeiket.

A közös munka során a Pilis Invest Hitelezői Választmányának egyik tagja fedezte fel, azt a ,,megdöbbentő tényt”, hogy a főkönyvben 2004. március 1-én egy 1 milliárd 10 millió 100 ezer forint összegű lekönyvelt tétel szerepel. Ezek a Pilis Invest Szövetkezet vezetőinek, rokonainak és vállalkozásaiknak célrészjegyei – mondta Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit.
A Pilis Invest Hitelezői Választmányának nincsenek információi arról, hogy ez az összeg milyen módon került elszámolásra. Az információt feljelentés-kiegészítéseként eljutatták a rendőrséghez.
A tegnapi napon a nyomozást vezetőktől a Pilis Invest Hitelezői Választmánya azt az információt kapta, hogy a Pilis Invest-ügynek még nincs gyanúsítottja.

A soproni Krasznai Ferenc Sportcsarnokban összejövetelt szerveztek az elkeseredett hitelezőknek, akiknek kevés reményük lehet arra, hogy káruk száz százalékban megtérülhet.
T.É.