CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. február 26., szombat 22:07


Az MSZP-jelölt választási szlogenje: „Egy sikeres Sopronért a modern Európában'

Az MSZP soproni jelöltje: Csák Ferenc

Az MSZP soproni jelöltje: Csák Ferenc
Az MSZP-jelölt választási szlogenje: „Egy sikeres Sopronért a modern Európában"

Ma Sopronban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az április 24-i soproni időközi országgyűlési képviselőválasztáson a Magyar Szocialista Párt képviselőjelöltje a 31 éves Csák Ferenc, akit február 25-én a párt helyi küldöttgyűlése jelölt a megmérettetésre.

Kránitz László, a MSZP helyi szervezének elnöke mutatta be az MSZP új jelöltjét, Csák Ferencet

A jelölt egyúttal élvezi a párt vezetésének támogatását. Hiller István, az MSZP elnöke a Sopronban megtartott pénteki jelölő gyűlésen maga is jelen volt, s bejelentette: a miniszterelnök a nyugat-pannóniai régió koordinátori feladataival fogja megbízni Csák Ferencet. Csák Ferenc politológus, művészettörténész, nős, egy gyermek édesapja.
Személyes indítékai, illetve programjának fő elemei között fontosnak tartotta kiemelni:
- Családommal együtt kötődöm Sopronhoz és környékéhez. Szeretjük, szeretem ezt a várost. Teszünk, tenni akarok érte, mert olyannak tartom, ami egy fiatal számára igazi kihívást jelent. De mert tanulmányaim miatt több évet töltöttem Németországban, bizonyos értelemben friss szemmel is látok. Látom, hogy a város és környékének jövője egyrészt az országos szervezetekkel való hatékonyabb kapcsolatokra, másrészt a határokon átnyúló együttműködésre alapozható. Meggyőződésem, hogy a térség egyfajta hazai illetve regionális diplomatájaként, a nyugat-pannóniai EU-régió miniszterelnöki megbízottjaként tudok hozzátenni ahhoz, hogy a város és vonzáskörzete minden értelemben megérdemelt helyére kerüljön.

A Regensburgi Tudományegyetemen folytattott közgazdasági, politológiai és művészettörténeti tanulmányok és diplomázás után „Az Európai Unió bővítésének hatása a kelet-európai országok regionális fejlődésére. Út a régiókba.", „Magyarország regionális politikája az EU-íntegráció tükrében", továbbá - „Az Európai Unió intézményrendszerének története, valamint a Magyarországon lezajló integrációs folyamatok, különös tekintettel az ország regionális politikájára" címmel írt tanulmányokat.
„A területfejlesztés a kiegyezéstől napjainkig" című elemzése a Magyar Tudományos Akadémia háttértanulmányként tartott igényt.

Csák Ferenc kifejtette: Németországban a modem szociáldemokrácia működő modelljének tanulmányozása során szerzett tapsztalatait az MSZP és a párt parlamenti frakciójának munkájába szakértőként bekapcsolódva hasznosította.

Programjának fő pontjai között kiemelte a pályázatok útján elnyerhető összegek nagyságának növelését, ami a vállalkozások dinamizálást eredményezheti. Továbbá a osztrák autópálya-hálózattal való összeköttetés, a határ két oldalán folyó tevékenységek összehangolása, az idegenforgalom fejlesztését eredményező határon átnyúló együttműködés szintén a jelölt megfogalmazott programpontjai között szerepelnek. Az MSZP jelöltje kitörési pontként az oktatást, a tudományt, a kultúrát jelölte meg.

Csák Ferenc életrajzi adatai.
Született: Budapesten, 1974-ben, nős, egy gyermek (Lívia) édesapja
Tanulmányok
2002-2004: Regensburgi Tudományegyetem, Politikatudományi Kar
• PhD tanulmányok („Az Európai Unió bővítésének hatása a kelet-európai országok regionális fejlődésére. Út a régiókba.") 1996-2001 Regensburgi Tudományegyetem, Művészettörténet - Politológia Szak
• Szakdolgozat "Regionale Politik Ungarns im Hinblick auf die EU Integration - Magyarország regionális politikája az EU integráció tükrében" címmel
•Regensburgi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar
Nyelvismeret: Német: anyanyelvi szint, angol: haladó, francia társalgási szint
Munkavégzés
2002-2004 Magyar Formatervezési Tanács (Magyar Szabadalmi Hivatal)
1999-2001 Munkatárs a Regensburgi Tudományegyetem Politikatudományi Karán
2000- A Körmendi Galéria Budapest művészeti vezetője
1999. Elnöki asszisztens az ENSZ keretein belül zajló, Genfben rendezett biológiai fegyvertilalmi verifikációs tárgyalássorozat (BWC) 16. ülésszakán
1997. Gyakornok a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs Magyar főosztályán
Egyéb érdeklődés, hobbi: Kortárs művészet és építészet, színház, zene, úszás, tenisz, síelés
Budapest, 2005. február 26.
(mszp-cyberpress)