CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. március 01., kedd 22:21


Március 3-án, csütörtökön délelőtt 9 órától délután 4 óráig félpályás útlezárást terveznek a megyében a gazdák- Létszámleépítést és megszorító intézkedések Kapuváron- Nádat égetnek a Fertő-tónál

A Corvinus Rádió hírei 2004. március 1.

A Corvinus Rádió hírei
2004. március 1.

A Győr-Moson-Sopron megyei gazdák március 3-án, csütörtökön délelőtt 9 órától délután 4 óráig félpályás útlezárást terveznek több határátkelőhelynél - tájékoztatta Oláh Ferenc, a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei alelnöke az MTI-t. Terveik szerint a hegyeshalmi, a rajkai, a vámosszabadi, a fertődi és a kópházi átkelőhelynél demonstrálnak. Mintegy másfélszáz vontatóra, erőgépre számítanak az előzetes jelzések alapján, s amennyiben addig nem születik megegyezés a tárgyalásokon, akkor csütörtök reggel a szokásosnál is nagyobb torlódásokra lehet számítani az ország észak-nyugati határátkelőinél.

Vasban is az utakra vonulnak a gazdák. A félpályás útlezárás szervezése már megkezdődött, a termelők a 87-es és a 89-es főúton Kőszeget és Bucsut szemelték ki – tájékoztatott Bíró József, a MAGOSZ vasi vezetője. Elmondta: az itthon maradt termelők csütörtöktől mintegy 40-40 géppel akadályozzák majd a forgalmat a határátkelők környékén.

Létszámleépítést és megszorító intézkedéseket terveznek Kapuváron. Nyolc, oktatási intézményben dolgozó ember munkahelye megszűnik, márciusban pedig további költségcsökkentő intézkedésekről és átszervezésekről dönt a település képviselőtestülete. A város 2005-ben mintegy 3,3 milliárd forintból gazdálkodik, melynek csupán 10 százalékát fordítják fejlesztésre. Idén elkezdődik a 150 millió forintba kerülő kerékpáros centrum építése, amelynek 80 százalékát uniós pályázaton nyerte a település. Ugyancsak elkezdődik a kapuvári ipari park út- és közműépítése, amelynek 70 százalékát a Regionális Fejlesztési Tanács biztosítja.

A szombathelyi képviselőtestület holnap tárgyalja a város költségvetését.Ezen kívül a testület módosít egy sor helyi rendeletet: a helyiségbérlet szabályairól, a helyi iparűzési adóról, a lakástámogatásokról szólót. A képviselők első olvasatban foglalkoznak a sporttámogatásokkal kapcsolatos szakértői vizsgálat eredményével. A költségvetés megszorításai miatt várhatóan több intézkedést is hoznak a közgyűlésen. A polgármesteri hivatal létszámleépítése, a hivatali étkezde megszüntetése, a közterület-felügyelet, a védőnői szolgálat átszervezése szerepel e sorban.

Nádat égetnek a Fertő-tónál. A Rákos patak és a Virágosmajori csatornak között mintegy 70 hektáros területen dolgoznak az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megbízásából a munkások - értesítette rádiónkat Németh László. Az igazgatóság munkatársa elmondta: 20 éve nem aratott területről van szó, amelynek egy részén a körülmények nem teszik lehetővé a nádaratást. Németh László elmondása szerint a jövő hét végére szeretnék befejezni a munkát.