CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. március 08., kedd 00:13


Európa Kulturális Főváros: Sopron továbbjutott- Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a tavaszköszöntő fesztivál gerincét- A magyar és burgenlandi vasutasok akciónapja

A Corvinus Rádió hírei - Március 7. 18.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei
Március 7. 18.00 óra

Sopron továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második körébe
Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a tavaszköszöntő fesztivál gerincét Sopronban

A tizenegy jelentkező városból hét - Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Budapest és Debrecen - jutott tovább az Európa kulturális fővárosa 2010 cím elnyerésére kiírt pályázat második fordulójába - jelentette be hétfőn Bozóki András kulturális miniszter. A tárca vezetője a héttagú szakértői bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntését. A testület "nem javasolta továbbjuttatni Kaposvár, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém pályázatát". A miniszter elmondta, a zsűri három város esetében konszenzussal döntött: egyhangúlag javasolta továbbjuttatni Eger, Miskolc és Pécs pályázatát. A szakértők négy város, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron pályázatát egyszerű többségi döntéssel választották a második fordulóba. Az első forduló eredményét ismertetve Bozóki András hangsúlyozta: ez egy olyan verseny, amelynek csak győztesei vannak. A pályázó települések értelmisége hónapokon át gondolkozott azon, milyen legyen városuk jövője, arculata, és ez számukra mindenképpen nyereség - mondta. Mesterházy Balázs miniszteri biztos kiemelte: kulturális alapú városfejlesztési terveket kértek, és azt várták el, hogy a pályázók ne csak egy évre koncentráljanak. A tavaly októberben meghirdetett pályázat keretében arra szerettek volna választ kapni és legtöbb esetben kaptak is, hogy a pályázók milyennek szeretnék látni városukat 5-10-15 év múlva az Európai Unióban. Bozóki András kifejtette: az Európa kulturális fővárosa 2010 címet elnyerő város egymillió euró támogatásra számíthat Brüsszeltől. Schneider Márta helyettes államtitkár hozzáfűzte: ez nem jelentős összeg, az lesz viszont a lényeges, hogy milyen egyéb EU-forrásokat lehet majd megszerezni, például az úgynevezett kohéziós alapból.

Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a március 16-án kezdődő tavaszköszöntő fesztivál gerincét Sopronban - tájékoztatta Pro Kultúra Kht. munkatársa hétfőn az MTI-t. A háromhetes eseménysorozat a Bozsik Yvette Társulat vendégszereplésével veszi kezdetét, az együttes a Bál, avagy a táncos mulatság című kompozíciót viszi színre a Petőfi Színházban - mondta Horváth Elvira művelődésszervező. A fesztivál keretében két lemezbemutatót tartanak. Dés László Utcazene című lemezének dalait március 22-én, a Nox együttes Ragyogás című lemezének zenéjét április 1-jén hallgathatják meg az érdeklődők. Az előbbi a kulturális központban, az utóbbi a sportcentrumban lesz. Nyerges Ferenc, a kht. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a fesztivál mintegy 10 millió forintos költségét a bevételek mellett önkormányzati támogatásból és pályázati forrásból fedezik.

A Gyurcsány-kormány keze elérte a soproni fiatalokat címmel tartott ma délután sajtótájékozatót a Fidelitas soproni csoportja. A tájékoztatót Pongrácz Nóra, a Fidelitas alelnöke, önkormányzati képviselő tartotta.

A magyar és burgenlandi vasutasok szakszervezeti szövetsége ma egy nemzetközi akciónapot tartott a határ mindkét oldalán. "Elsődleges a biztonság" mottóval együtt vonatoztak a Fertő tó körül. A résztvevők Sopronból indultak reggel, a déli órákban Vulkapordányban többfajta rendezvénnyel folytatják az akciót, amely által a vasutak nívós és biztonságos utazási ajánlatainak a fenntartásáért küzdenek.

A Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők közelében demonstráló gazdák gépeiket hétfőn az ország belseje felé vezető utak jobb oldalán sorakoztatták fel jelezvén, hogy a magyar termékek védelméért emelik fel szavukat - közölte az MTI érdeklődésére Oláh Ferenc, a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei alelnöke. Az alelnök hangoztatta: a külföldről behozott árukkal szemben kell megvédeni a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. Oláh Ferenc bejelentette: holnaptól új helyszínen, a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti szakaszára is felvonulnak. A leghosszabb sor hétfőn délelőtt Rajkánál alakult ki, ott 24 traktor 19 pótkocsi és néhány személygépkocsi sorakozott fel mintegy félszáz demonstrálóval, a fertődi átkelőhöz viszont hétfőn nem vonultak fel a gazdák - mondták az MTI-nek a megyei rendőr-főkapitányságon. Csuti-Kovács Krisztina főhadnagy, sajtóreferens tájékoztatása szerint Vámosszabadinál, Kópházánál és Hegyeshalomnál az 1-es főúton 15-15 traktor, néhány pótkocsi és személyautó alkotta a félpályás útlezárást. Nem kaptak viszont engedélyt arra, hogy az M1-es autópálya átkelőhöz vezető szakaszán felvonuljanak - közölte a sajtóreferens.

Vas megyében hétfőn három helyszínen, a 8-as számú főúton a rábafüzesi határátkelőhelyhez vezető úton, a 86-os számú főúton Nádasd közelében, valamint a 89-es számú főúton a bucsui határátkelőhely közelében lassítják a közutak forgalmát járműveikkel az agrárdemonstrációban résztvevő gazdák - közölte az MTI-vel a rendőrség. Bucsunál 22 traktorral csütörtök délutántól folyamatosan, a másik két helyszín 8-tól 16 óráig tart a demonstráció - mondta el a megyei ügyeletes tiszt. Németh Tamás, a körmendi rendőrkapitányság ügyeletese arról tájékoztatott, hogy Rábafüzesen és a 86-os főúton Nádasd közelében is 12-15 mezőgazdasági géppel demonstrálnak. Csukovics Csaba, a kőszegi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője elmondta: pénteken és szombaton a kőszegi határátkelőhely közelében is volt gazdademonstráció, a résztvevők azonban szavai szerint úgy döntöttek, hogy vasárnap illetve hétfőn szüneteltetik forgalomlassító akciójukat.

Celldömölkön tartja az MSZP Vas megyében a hét végén tisztújító küldöttgyűlését, amelyre a szombaton megalakított 20 helyi szervezet már megválasztotta a küldötteit. Az alapszabály szerint minden megkezdett tíz fős csoport után egy küldöttet delegálhatnak a pártszervezetek, így a tagságát megújított közel 600 párttag összesen 60-70 delegáltja dönthet e hét szombatján a megyei elnökség tagjairól és az elnök személyéről. Rába László, az MSZP kőszegi városi szervezetének múlt szombaton megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta: "figyelmeztetés értékű", hogy Tóth Csabát, a megyei szervezet korábbi elnökét, akinek szavazói elsősorban Kőszegről, Bükről és Csepregről kerültek ki, nem választották be a jelöltek közé. A csepregi szervezet szombaton nem önállóan, hanem a bükivel közös szervezetként alakult újjá; a korábban regisztrált összesen 180-200 tag helyett mindössze 41 taggal, így csupán öt küldöttet delegálhattak ebből a térségből a küldöttgyűlésre. Horváth György, az MSZP újraválasztott szombathelyi elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: már legalább egy hónapja megállapodtak a helyi párszervezeten belül arról, hogy szombathelyi jelöltet nem állítanak a megyei elnöki tisztség megszerzésére.

Az agrártámogatásokra beadott kérelmekből máig 166 ezret bírált el a minisztérium, és 3,3 millió hektárnyi területre 37,7 milliárd forintot fizetett ki. Ezt a kormányszóvivő közölte, hozzátéve: a támogatást a kisgazdálkodók több mint 90 százaléka kapta már meg, míg a 100 hektár fölött gazdálkodók 30 százaléka jutott az igényelt pénzhez. László Boglár kormányszóvivő a Gazdasági Minisztérium két új pályázatáról is beszámolt. Az egyik az önkormányzatok számára biztosít összesen 4,7 milliárd forintot szélessávú internethálózat kiépítésére, míg a másikkal új vállalati kutatóhelyek létrehozását ösztönzi 1,3 milliárdos pályázati összegből a gazdasági minisztérium.

A Pedagógusok Szakszervezete az oktatási jogok miniszteri biztosához fordult a költségvetési törvény közoktatásra vonatkozó módosításai miatt. Varga László, a szervezet elnöke szerint a költségvetés miatt elbocsátások is lehetnek az egyes intézményekben. A szakszervezet azt szeretné, hogy a miniszteri biztos indítson eljárást, és hivatalból tegyen javaslatot az oktatási miniszternél a költségvetés vonatkozó részének módosítására és hatályon kívül helyezésére.

Semmiféle titkos küldetése nem volt az ukrán kormányfőnek Budapesten, ahol a hétvégén tett váratlan látogatást - közölte a kormányszóvivő. László Boglár sajtófeltétezésekre reagálva elmondta: Julia Timosenko látogatása a magyar kormányt is váratlanul érte, Gyurcsány Ferenccel pedig árvízvédelmi és vámügyi kérdésekről tárgyalt. A mai sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, hogy az ukrán politikus azt kérte magyar kollégájától: tájékoztassa Brüsszelt, hogy Kijev Kucsma volt államfő őrizetbe vételére készül.

Libanon fővárosában 150 ezer ember követelte a szíriai csapatok teljes kivonását, miközben a politikusok abban egyeztek meg, hogy a katonák a hónap végéig Libanon keleti részébe települnek át. A két ország elnöke vezette szíriai-libanoni főtanács döntése alapján áprilisban megállapodnak a kelet-libanoni Bekaa-völgyben állomásozó Szíria csapatok létszámáról, ott tartózkodásuk időtartamáról és kivonásukról is. A libanoni ellenzék politikai manővernek nevezte a döntést. Libanonban mintegy 14 ezer szír katona állomásozik. Kivonásukról több ENSZ határozat szól. A nemzetközi közösség a függetlenségpárti volt libanoni kormányfő meggyilkolása óta egyre hangosabban követeli a szíriai csapatok azonnali távozását.