CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2005. március 09., szerda 14:43


Határ a csillagos ég

Határ a csillagos ég

A Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társaság, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Hadtudományi Társaság Légierő Szakosztálya "Határ a csillagos ég" címmel a magyar űrhajós repülésének 25. évfordulója alkalmából országos középiskolai vetélkedőt hirdet.

A vetélkedőn középiskolánként korosztályi megkötöttség nélkül 3 fős csapatok indulhatnak. A vetélkedő 2005 márciusától május 26-ig tart. A vetélkedő három szervesen egymásra épülő szakaszból áll.

Első feladatként a csapatok 2005. március 30-ig készítsenek a korabeli újságok vagy szüleik visszaemlékezései alapján egy, a magyar űrrepülés történetét bemutató 3-4 oldalas beszámolót, mintha az akkori hetilapokat, magazinokat tudósítanák az eseményről.
Második feladatként a csapatoknak az Aranysas magazin áprilisi számában megjelenő 20 kérdésre kell választ adniuk.
Az első két feladat eredményei alapján a Szervezőbizottság a legjobban szereplő hat csapatot meghívja a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban május 26-án délután megrendezésre kerülő országos döntőre.

A csapatok felkészülésének segítése érdekében az Aranysas magazin márciusi, áprilisi és májusi számában az űrkutatás történetét bemutató írások jelennek meg, illetve a Szervezőbizottság március 1-jétől összefoglaló szakanyagot tesz hozzáférhetővé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapjának, illetve az Aranysas magazin honlapjának "25. évforduló" című alkönyvtáraiban.

A beszámolókat (határidő: 2005. március 30.) és a megválaszolt kérdéseket (határidő: 2005. április 30.) az info@hadakutjan.hu e-mail címre kell beküldeni.

A legjobb három csapatot kiállító középiskolák, illetve a döntőbe jutott hat csapat tagjai értékes jutalomban részesülnek.



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>