CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2005. március 10., csütörtök 22:59


Magyarorszgi Rgik Hete - Brsszel, 2005. mrcius 14-18.

Magyarorszgi Rgik Hete
Brsszel, 2005. mrcius 14-18.

Előszr mutatkoznak be kzsen Brsszelben a magyarorszgi rgik.

West Pannon Eurgi, Nyugat-Dunntl s Burgenland kzsen tavaly mrciusban nagy sikert aratott rendezvny keretben mr jl szerepelt a brsszeli szakmai kznsg előtt. A most kvetkező, mrcius idusn szerveződő, a Magyarorszgi Rgik Hete cmű rendezvny clja, hogy Eurpa fővrosban egy killtssorozat keretben kzsen mutassk be a hazai rgik s megyei jog vrosok legfontosabb eredmnyeiket, illetve a kzeljvő fejlesztsi elkpzelseit.

A Nyugat-dunntli rgi clja a megjelenssel az, hogy mind hazai partnerek (rgik, vrosok, megjelenő vendgek), mind pedig a brsszeli politikusok, szakemberek,dntshozk figyelmt felhvja a rgi legfontosabb fejlesztsi ignyeinek szksgessgre s bemutassa az eddig is kiemelt projektknt kezelt szak-dli kzlekedsi tengely fontossgt. Kiss Bdog Zoltn, a Nyugat-dunntli Regionlis Fejlesztsi Tancs trselnke s a Nyugat-dunntli Regionlis Fejlesztsi gynksg munkatrsai vesznek rszt a rendezvnysorozaton.

Kiss Bdog Zoltn az szak-dli kzlekedsi tengellyel kapcsolatos fejlesztsi terveket mutatja be előadsban, valamint a rgi rendelkezsre bocstott killtstandon is ezzel kapcsolatos plakt s kiadvnyok kapnak helyet, a turisztikai jellegű s a bemutatkozst clz kiadvnyok mellett. Erre az alkalomra kszl el az a kiadvny, melynek cme egybevg a killts mottjval: "A harmadik vezred Borostynkő tja".

Kiss Bdog Zoltn szakmai megbeszlst folytat majd Kazatsay Zoltnnal, az Energiagyi s Kzlekedsi Főigazgatsg főigazgat-helyettesvel, akivel a Nyugat-dunntli rgi kzlekeds-fejlesztsi lehetősgeiről trgyalnak, klns tekintettel az szak-dli tengely rgis kulcsprojekt megvalstsra. Az szak-Dli tengely megptse az egsz rgi kzs rdeke. Ezen tlmenően, a rgi hatrain tlmutatan 3 rgi Nyugat-Dunntl, Dl-Dunntl s Dl-Alfld vezetői 2004. oktber 28-n Szekszrdon kzs megllapodst rtak al arrl, hogy ezen fejleszts megvalsulsrt kzsen lobbiznak.

A Nyugat-dunntli rgi gazdasgnak alapvető rdeke a hazai s nemzetkzi kzlekedsi hlzatokhoz val szerves kapcsolds. Ennek jelenleg legfontosabb eszkze a rgi belső kohzijt is erőstő szak dli irny kzti s vasti tengely kialaktsa, ami messze tlmutat a rgi rdekein. ltala ltrejhet a Baltikum s az Adria medencjt sszektő szak dli eurpai folyos: a harmadik vezred Borostynkő tja.

rvek az tfejleszts haladktalan elkezdse mellett:
A 2004. mjus 1-i Eurpai Unis bővtssel tapasztalhat forgalmi trendeződs s a forgalom folyamatos nvekedse: az elszlltand ruk mennyisge a trsgben a kvetkező 20 vben a htszeresre fog nvekedni.
A magyar hatrforgalom 60%-t ad Nyugat-Dunntl eurpai kzlekedsi kapcsolatainak, elrhetősgnek jelentős javtsa előfelttel egsz Kzp-Eurpa gazdasgi dinamizmusnak megtartshoz. Cl a fenntarthat kzlekedsi, logisztikai, tmegkzlekedsi modell megvalstsa.
Szakrtői becslsek alapjn az t kiptsvel a rendkvl magas baleseti arny az 1/8-ra cskkenne!
Az szak-dli tengely teljes nyugat-dunntli kiptse esetn legalbb 40%-kal, 1,5 rval cskkenne a Győr-Nagykanizsa tszakasz hossza. Magyarorszg 10 legnagyobb vrosa kzl mr csak Szombathely s Pcs nem rhető el gyorsforgalmi ton!

Vasti fejlesztsek

A kzlekedsfejlesztsi lehetősgeket jelenleg a nemzetkzi (szlovk, osztrk s szlovn) kzlekedsi, szlltsi ignyek hatrozzk meg. A fejlesztsi elkpzelsek kztt azok a vastvonalak kapnak prioritst, amelyek valamilyen formban rszei a Pneurpai hlzatnak, illetve kapcsoldnak hozz. A rgit a IV. s az V. szm eurpai kzlekedsi korridor szeli t.
A szlovk fejlesztseket az elmlt időben megjelenő gazdasgi ignyek befolysoljk, hiszen a sznbnykbl, vasművekből, aclművekből szrmaz termkeket szakrl kell beszlltani, mg az jonnan Szlovkiba teleplt autipari cgek ignyeinek megfelelően a termkeket vaston kell elszlltani a nyugat-dunntli rgin keresztl a dli kiktőkig. Ausztria irnybl jelentős forgalom-nvekedsre lehet szmtani abban az esetben, ha a Bcs-Szombathely-Graz vonalon a korszerűsts megtrtnik. A Szombathely-Nagykanizsa szakasz korszerűstsvel pedig gyors, kzvetlen kapcsolat pthető ki Szlovnia s Horvtorszg irnyba is.
A szlltsi kapacitsok leginkbb villamostssal s plyarekonstrukcival nvelhetők, gy meghatrozv vlhat ezen a tengelyen a korszerű s krnyezetkmlő vasti ru- s szemlyszllts.

Kzti fejlesztsek

A rgi hatrain tlmutat gazdasgi kapcsolatok mellett a belső kapacitsok j műkdse is elengedhetetlen ahhoz, hogy a szomszdos rgik egyms kzti kapcsolata javuljon, azaz a rgin belli elrhetősgi viszonyoknak is kedvezőknek kell lennik.
A szomszdos rgik egyms kztti kapcsolatnak alakulsban a hatrtkelők megkzelthetősge s a hatron tli terletek j elrhetősge jtszik szerepet. Bcs s Pozsony viszonylag knnyen megkzelthető a rendelkezsre ll utak segtsgvel, azonban dli s nyugati hatrn szksges a megkzeltsi tvonalak fejlesztse Ausztria, Szlovnia s Horvtorszg fel.
Az egyre bővlő nemzetkzi kapcsolatok s a trsg turisztikai knlatnak bővlse felrtkeli az tvonal szerept.

2007-2013 kztt elsősorban megvalstand projektek
M86 gyorsforgalmi t Csorna-Szombathely szakasz
85. sz. főt ngysvostsa Győr-Csorna szakasz
M8 Szentgotthrd-Vasvr szakasz
M9 Szombathely-Zalaegerszeg (-Nagykanizsa)
M9-es gyorsforgalmi t Nagycenk-Sopron orszghatr kztti szakasznak kiptse

Kiegsztő főti elemek:
87-es sz. főt Szombathely-Kőszeg orszghatr
86-os sz. főt Szombathely-Rdics orszghatr
76-os sz. főt Zalaegerszeg-Balatonkeresztr

A Magyarorszgi Rgik Hett a Magyarorszgi Rgik Brsszeli Kpviselete s a Magyar Terlet- s Regionlis Fejlesztsi Hivatal szervezi.
(NyRFT-cyberpress)