CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 10., csütörtök 23:02


Turisztikai szezonnyitó

Turisztikai szezonnyitó

Több mint 200 millió forintot fordít turisztikai célú pályázatok támogatására az idén a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság - hangzott el Fertődön, a térség turisztikai szakembereinek találkozóján.

A főváros és a Balaton térsége után a Nyugat-Magyarországi Régió az ország harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi területe – hangzott el a Fertőd és a Fertő part turizmusát értékelő fórumon a fertődi önkormányzat nagytermében.

Patyi Elemér, a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a Cyberpress kérdésére elmondta: míg tavaly forrás híján a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság nem támogathatta az idegenforgalmi és a turisztikai célú vállalkozások fejlesztését, addig az idén erre 200 milliós keretük van. Ebből elsősorban a kistérségi turisztikai rendezvényeket, a víziturizmus, a kikötők fejlesztését, valamint idén először az ifjúsági szálláshelyek bővítését célzó elképzeléseket támogatják. Hozzátette: „A Fertő tó térségében csak élni kell azokkal a lehetőségekkel, amit természeti és történelmi örökségünk ránk hagyott. Úgy gondolom, hogy az előző években is sokat tettek ezért az itteni vállalkozók.”

Újvári János helyi vállalkozó, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének alapító tagja is részt vett a fórumon. Úgy látja, hogy a vállalkozók nagyon szívesen fejlesztenek, ha tehetik, de sajnos legtöbbjük nem rendekezik a szükséges önrésszel.

A fórumon a legfrissebb turisztikai kiadványok mellett a fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park idei programjaival ismerkedhettek a szakemberek; szó esett még a Fertő-táj Világörökségről, a fertődi Tourinform Iroda munkájáról, végül a résztvevők a Fertő véleményeiket fogalmazták meg a Fertő táj turizmusáról, ötleteiket a fejlesztés lehetőségeiről.

Tóth Anita Lilla.
Fotó: archív