CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. március 14., hétfő 18:44


Távoztak a traktorok a fővárosból- Az Egyesült Államok cáfol Irakkal kapcsolatban- Nőtt a külföldi bünelkövetők száma Sopronban

A Corvinus Rádió hírei 2005. március 14. 12.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei 2005. március 14. 12.00 óra

Reggel nyolc órakor elhagyták Budapest közigazgatási határát a Felvonulási téren álló traktorok - közölte szerkesztőségünkkel a BRFK sajtóügyeletese. Unger Pál elmondta, hogy az első erőgépek háromnegyed négykor indultak el rendőri felvezetéssel, és az úton rendkívüli esemény nem történt. A továbbiakban a megyei rendőrkapitányságok segítik a traktorok hazajutását. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkatársai már megkezdték a Felvonulási tér takarítását - tájékoztatta szerkesztőségünket a társaság szóvivője. Szegedi Péter elmondta: várhatóan délelőtt befejezik a terület megtisztítását. Hozzátette: a téren felállított sátrat eddig még nem bontották le.

Több mint 200 erdélyi magyar értelmiségi (közéleti személyiségek, írók, újságírók), köztük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi ülésének résztvevői írták alá azt a közleményt, amelyben kifejezik egyetértésüket Eörsi Mátyás SZDSZ-es politikus kolozsvári előadásának megakadályozásával. Az aláírókhoz magyarországiak is csatlakoztak.A közlemény felrója az SZDSZ-nek, hogy "a legkövetkezetesebben szorgalmazta a magyar érdekek feladásával járó magyar - román alapszerződés megkötését, a náci ihletettségű Benes-dekrétumok ügyében a nyíltan magyargyűlölő szlovák diplomácia oldalára állt, parlamenti pártként egyedül szavazott a magyar nemzet egységét jogi síkon megjelenítő státustörvény ellen, majd pozsonyi és bukaresti politikusokkal vállvetve próbálta megakadályozni a törvény életbe léptetését." Eörsi Mátyást emlékeztetik, hogy "mindezen túl, több ízben is állást foglalt a két legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzés, az autonómia valamint a kettős állampolgárság ellen.

Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter határozottan cáfolta, hogy Izrael az Egyesült Államok beleegyezésével támadásra készülne Irán ellen.
Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter egy interjúban visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Izrael Washington jóváhagyásával támadásra készülne Irán épülőben lévő busheri atomerőműve ellen, amennyiben a teheráni nukleáris programról szóló tárgyalások eredménytelenül végződnének. „Az iráni atomvitát diplomáciai eszközökkel is le lehet zárni”, jelentette ki Rice.
Izrael 1981-ben közvetlenül az átadás előtt egy célzott támadással elpusztította Irak Oszirakban felépült atomerőművét. Egyes elemzők szerint van rá esély, hogy a busheri létesítmény hasonló sorsra jut.

Aknavetős támadást intéztek hétfőn a csecsen főváros egyik kerületének katonai parancsnoksága ellen, a becsapódó gránátok öt katonát, köztük két nőt megsebesítettek - közölte a csecsenföldi orosz erők parancsnoksága. A támadás a reggeli eligazítás idején érte a grozniji Lenin kerület katonai parancsnokságának felsorakozott állományát. Az aknákat feltehetően egy gépkocsiról lőtték ki csecsen lázadók.
Ugyancsak hétfőn az orosz belügyi erők katonái megöltek három szélsőséges fegyverest és elfogtak kettőt a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztán déli részén. Mint a belügyi erők sajtószolgálatánál elmondták, a fegyveresek a Haszavjürti körzet egyik, csecsen határ menti falujában rejtőztek. A velük vívott tűzharcban két belügyi katona is megsebesült. Az egyik megölt szélsőséges arab volt.

Több mint három és félszeresére nőtt a Külföldi bünelkövetők száma tavaly 2003-hoz viszonyítva a Soproni rendőrkapitányság illetékességi területén-tudta meg a Kisalföld. A soproni rendőrkapitányságon büncselekmények miatt 632 személy-ebből 143 külföldi ellen indult eljárás a 2004-ben. Közülük minden ötödik-szám szerint 28 fő- osztrák állampolgár volt. A külföldi bünelkövetők arányánál a látszat némile csal, ugyanis a 143-ba azok a moldávok is beleértendők, akik a határról kerültek a kapitányságra hamis munkavállalási engedélyek miatt. Így ők nem jelentettek veszélyt a soproni térség közbiztonságára-mondta Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek.

Ma este adják át a Művészetek Palotáját. A Milleniumi Városközpontban lévő létesítmény megépítéséről még az előző kormány döntött. A nemzeti kultúra értékeinek bemutatató épületegyüttesben helyet kapott az 1700 férőhelyes Nemzeti Hangversenyterem, a Budavárból átköltöztetett Ludwig Múzeum és a 452 nézőt befogadó Nemzeti Táncszínház.