CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. március 14., hétfő 19:15


Idén 200 millió forintot oszthat szét turizmusfejlesztési célokra a Nyugat-dunántúli Idegenforgalmi Bizottság- Lemond elővételi jogáról a Florasca Kft.-ben a megyei önkormányzat

A Corvinus Rádió hírei Március 14. 18.00 óra


Idén 200 millió Forintot oszthat szét turizmusfejlesztési célokra a Nyugat-dunántúli Idegenforgalmi Bizottság. Hogy milyen pályázatok élveznek prioritást, arról Patyi Elemér, a bizottság elnöke tájékozatta rádiónkat.

Országszerte több települést fenyeget a belvíz. Az olvadó hó a hétvégén megyénkben is gondot okozott, Bőny-Örkénypusztán hat lakóépületet veszélyeztetett a belvíz. A közvetlen veszélyhelyzetet a tűzoltók, a vízügyi szakemberek és a helyi lakosok segítségével sikerült elhárítani, a továbbiakban azonban nagyobb teljesítményű szivattyúkra, átereszek kialakítására és az árkok kitisztítására is szükség lesz.

A felvidélki Szencen a Magyar Koalíció Pártja szervezésében több, mint kétszázan ünnepelték együtt tegnap a magyar nemzeti ünnepet. Az idei rendezvény meghívottja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat volt. Firtl Mátyás, közgyűlési alelnök az egységes nemzetben való gondolkodás fontosságáról, az összetartozásról, a közös értékeinkről, és a közös érdekekről, a jövőt jelentő összefogás fontosságáról beszélt. Szorgalmazta az együttműködést olyan gyakorlati kérdésekben mint a nevesítetlen földterületek visszaszerzése, vagy a felvidéki beiskolázási program, amelyekben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szintén támogatni szeretné a felvidéki magyarságot. Firtl Mátyás arról is szólt, ahogyan a magyarországi nemzetiségi oktatásban a pozitív diszkrimináció elve érvényesül, és kifejtette azt, ahogyan az anyaországnak a munkaerőpiac területén kellene támogatnia a felvidékieket.

Lemond elővételi jogáról a Florasca Kft.-ben lévő üzletrészének értékesítése kapcsán a megyei önkormányzat. A GYMS megyei önkormányzat már korábban döntött 54 százalékos tulajdonrészének eladásáról. A pályázat meg is jelent - ám Sopron önkormányzata időközben ajánlatot tett a cég megvásárlására. A földkeveréket előállító Florasca csak teljes egészében érdekelte volna a Hűség Városát, ezért szükség lett volna Győr-Moson-Sopron megye elővételi jogának érvényesítésére, hiszen a társtulajdonos vasi önkormányzat már 200 millió forintos adásvételi szerződést kötött egy vevővel. Szakács Imre, közgyűlési elnök arról tájékoztatta a győri megyeházán megjelenteket, hogy Walter Dezső polgármester hozzá írt leveléből kiderül: Sopron végül is letett e tervéről. Így a rendkívüli közgyűlés nagyon gyorsan, vita nélkül elfogadta, hogy a megye lemond elővételi jogáról, s március 17-ig várja a pályázatára jelentkezők ajánlatát. Az előírt minimális vételár egyébként 250 millió forint.

Több mint három és félszeresére nőtt a külföldi bünelkövetők száma tavaly 2003-hoz viszonyítva a Soproni rendőrkapitányság illetékességi területén- tudta meg a Kisalföld. A soproni rendőrkapitányságon büncselekmények miatt 632 személy-ebből 143 külföldi ellen indult eljárás 2004-ben. Közülük minden ötödik-szám szerint 28 fő- osztrák állampolgár volt. A külföldi bünelkövetők arányánál a látszat némileg csal, ugyanis a 143-ba azok a moldávok is beleértendők, akik a határról kerültek a kapitányságra hamis munkavállalási engedélyek miatt. Így ők nem jelentettek veszélyt a soproni térség közbiztonságára-mondta Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek.

Ezen a héten először mutatkoznak be közösen Brüsszelben a magyarországi régiók. A West Pannon Eurégió, Nyugat-Dunántúl és Burgenland közösen tavaly már jól szerepelt a brüsszeli szakmai közönség előtt. A most következő, március idusán szerveződő, a Magyarországi Régiók Hete című rendezvény célja, hogy „Európa fővárosában” egy kiállítássorozat keretében közösen mutassák be a hazai régiók és megyei jogú városok legfontosabb eredményeiket, illetve a közeljövő fejlesztési elképzeléseit.