CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. március 14., hétfő 21:58


Ma avatják a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotáját

Az épületkomplexum jelmondata: „Randevú a művészettel”

Ma avatják a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotáját
Az épületkomplexum jelmondata: „Randevú a művészettel”

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával ma nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája.
A Művészetek Palotájában helyet kap a Nemzeti Hangversenyterem, a 64 000 négyzetméter alapterületű palota több termet kínál a legkülönbözőbb rendezvények részére, és egyebek mellett található benne könyvtár, médiatárral felszerelt archívum, művészeti ajándékbolt, étterem és kávézó is.

A Művészetek Palotáját, amely 31,2 milliárd forintba került.Magyarország legnagyobb magántőkése, Demján Sándor építtette. Az üzemeltetést, amely a programokkal együtt évente mintegy 4 milliárd forintba kerül majd, az állam finanszírozza.
A Művészetek Palotájának létrehozását az Orbán-kormány kezdeményezte Az akkori koncepció közben módosult. A Modern Magyar Művészeti Múzeum néven létesült volna a 20. századi magyar képzőművészetet bemutató kiállítóhely az épületben, a kormányváltást követően azonban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett a Hagyományok Háza és a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum kapott volna helyet a Duna-parti tömbben, ám később ez a terv annyiban módosult, hogy a Hagyományok Háza helyett a Nemzeti Táncszínház kapott lehetőséget.
A hangversenyteremben végleges otthont kapott Nemzeti Filharmonikus Zenekar 25–30 hangversenyt ad majd évente. A koncertterem mellett létesült Fesztivál Színház a legmodernebb technikai felszereléssel rendelkezik. A színházi tér fölé a Nemzeti Táncszínház infrastruktúrája kerül, mely eddig a Várban volt, nagyon szűkösen. A színházban ezen kívül opera-, kamaraopera-, operett- előadásokat, kamarazenét, balett- és mozgásművészeti előadásokat terveznek.
A Ludwig Múzeum összesen 4500 négyzetméter alapterületen időszakos és állandó kiállítással várja az érdeklődőket.
A mai megnyitóünnepségen a Művészetek Palotája megvalósításában résztvevőket szólították színpadra, a több száz meghívott külföldi vendég között jelen volt a világhírű spanyol tenor, José Carreras.
A Millenniumi Városközpontban felépült épülettömb harmadik fő egysége - a Nemzeti Hangversenyterem és a Ludwig Múzeum mellett - a Fesztivál Színház, amely Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával szerdán nyílik meg.