CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. március 16., szerda 00:10


Ünnepség Szencen

Ünnepség Szencen
A meghívott ,,a két-igenes" Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés volt

A felvidélki Szencen a Magyar Koalíció Pártja szervezésében több mint kétszázan ünnepelték együtt vasárnap a magyar nemzeti ünnepet.
Az idei rendezvény meghívottja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat volt, amely a kettős népszavazás előtt felhívást tett közzé a határon túli magyarok kettős állampolgársága melletti "igen” –re.
A rendezvényen meghatódottsággal teli örömmel hallgatták végig a felhívást, amelyet Duray Rezső képviselő tolmácsolt a hallgatóságnak.

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat általános alelnöke az egységes nemzetben való gondolkodás fontosságáról, az összetartozásról, a közös értékeinkről, és a közös érdekekről, az jövőt jelentő összefogás fontosságáról. Szorgalmazta az együttműködést olyan gyakorlati kérdésekben mint – a Rákóczi Szövetség által is felkarolt –, nevesítetlen földterületek visszaszerzése, vagy a felvidéki beiskolázási program, amelyekben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szintén támogatni szeretné a felvidéki magyarságot. Firtl Mátyás arról is szólt, ahogyan a magyarországi nemzetiségi oktatásban a pozitív diszkrimináció elve érvényesül, és kifejtette azt, ahogyan az anyaországnak a munkaerőpiac területén kellene támogatnia a felvidékieket.

A közgyűlési alelnök az eseményre soproni üzenetet is hozott. A Soproni Református Egyház a Réte-Szenc református gyülekezet testvérgyülekezeteként küldte testvéri üzenetét a határon túliaknak. "Szenci Molnár Albert hite, élete, munkássága, kitartása, önfeláldozása magyarságunkban való egymásra találásunk, egységünk, és annak szétszakíthatatlanságának legyen példaképe” - üzenték a soproni reformátusok a felvidékieknek, a város zsoltárfordító szülöttjének biztató, bibliás szavaival is utalva a közös jövőbe vetett reményre, mint a magyar nemzet megmaradásának egyetlen lehetőségére.

Bárdos Gyula, parlamenti képviselő, a MKP parlamenti frakcióvezetője a gondolának elmondta: bár a felvidéki magyarságban mély sebet ütött a népszavazás eredménye, mégis töretlen reménységgel bíznak abban, hogy az anyaországban mégis csak érvényesül azoknak a szándéka, akik az egész nemzet érdekében a közös jövőben gondolkoznak, akik tudják, hogy a nemzetet nem megosztani, hanem egyesíteni kell. Az MKP azt szeretné, ha áprilisban újra összeülhetne a MÁÉRT, azért, hogy a határon túliak is megkapják a lehetőséget arra, hogy saját sorsukról ők maguk mondjanak véleményt. Ezt egyébként levélben kérte a magyar miniszterelnöktől Bugár Béla, a MKP elnöke. Az április közepére javasolt Máért-ülés megfelel a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma javaslatának.

A rendezvényen, amelyen ünnepi műsort a helyi gimnázium diákjai adtak, ünnepi beszédet Győrffy Csaba, a Magyar Köztársaság nagykövete mondott. Jelen voltak Csáky Pál, az MKP alelnöke, miniszterelnök-helyettese, továbbá Agárdi Gábor, Duray Rezső, Pozsony Megye képviselői.
(gondola-cyberpress)