CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 16., szerda 00:59


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját hagyományosan a Petőfi téren ünnepelte a város.

1848 emlékezete Sopronban

1848 emlékezete Sopronban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját hagyományosan a Petőfi téren ünnepelte a város.
A helyszínen felállított színpadon Kovács László, a Petőfi Társaság elnökségi tagja mondott ünnepi beszédet.

Kovács László megemlékezésében szólt arról, hogy az 1848-as forrradalom és szabadságharcról más ítéletet mondtunk volna 157 évvel ezelőtt, mint most. Ma már lehet ünnepelni, őszintén beszélni róla. A szabadság és a haladás a nép ünnepe volt. Az eltelt évtizedek tudatunkba vésték a '48 szellemiségét és tetteit. Ma már történelmi távlatból személhetjük az akkori eseményeket. A reformkor szellemi gazdagsága is segítette a fiatalokat: Kölcsey, Vörösmarty, Széhenyi és Kossuth munkássága ma is erőt ad.- fogalmazott Kovács László.

A továbbiakban a szónok kifejtette: A haza és a haladás nem csupán üres jelszó maradt: közösen cselekedtek egy szent cél érdekében. Ne felejtsük, hanem ünnepeljük, azt ami mintát és erőt adott a jelenhez és a jövőhöz. Méltán lehetünk büszkék azokra a reformistákra, akik az események élére álltak. S emlékezzünk azokra a bizonytalankodókra is, akik hátráltatták a folyamatokat - mondta, és emékeztetett:. Petőfi azonnali cselekvést kívánt.

A forradalom soproni történéseit is felelevenítette beszédében, amikor arról szólt, hogy március 15-én Széchenyi János hozta-vitte a hírt. Sopronban azonnal megalakult a nemezetőrség, az ifjak üdvözölték a forradalom szelét. December 16-án pedig a városból indult a szabadságharc. A helyi nagyok viszont megfontoltak maradtak. Csatkai például így ír: "Őseink története óvatosságra int".

A dicső múlt jelen formáló erő. A napi teendőink során elgondolkodunk: mi teljesítettünk, mit érünk el, kik vagyunk, hova tartunk, erőt merítünk, s büszkén a jövőbe tekintünk. A múlt a 150 év, a tegnap is, és az is, ami az elmúlt 15, vagy három évben történt, hogy a közös Európa tagjai lettünk, hogy a közelmúlt:ban bérlakások, utak, terek, parkolók épültek.
Legyünk együtt büszkék a forradalomra és az azóta megtett útra, aA híressé vált és névtelen hősökre.
Sopronban van múlt, és ha akarjuk lesz boldog jövő. Sopron is részese volt a 48-es eseményeknek: itt őrködött Petőfi Sándor. Nevét ápolja a színház, tér, szobor és iskola - hangzott el a megemlékezésen, amelyen a soproni közélet szereplői, intézmények, egyesületek, pártok elhelyezték koszorúikat Petőfi Sándor szobránál.
Az ünnepi megemlékezésen ünnepi műsort a soproni Petőfi Színház színészei adtak, a koszorúzási ünnepséget követően a téren táncház várta az ünneplőket.
H.L.
Fotó: N.B.