CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 16., szerda 09:47


Ünnepi megemlékezés a Hűségkútnál

Ünnepi megemlékezés a Hűségkútnál

Az 1848-as események forradalmi hangulatát zenés irodalmi összeállítás idézte a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ünnepi megemlékezésén, amelyet a Hűségkútnál tartottak. A forradalom és szabadságharc jelentőségéről Dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője és Firtl Mátyás, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje beszélt.

Szájer József: A magyar nemzet különbséget tud tenni a szép szavak és a tettek között.

Szájer József, Európai Parlamenti képviselő beszédében utalt arra, hogy 1848 március 15. az a dátum, amelyik a naptól a magyar nép az újjászületését számítja.
1848-ban a frissen megszületett polgári Magyarország lakói együtt lélegeztek Európa többi forradalmi nemzetével, sőt, a szabadság lángját mi, magyarok tartottuk a legtovább és a legmagasabbra - monta a politkus.

Az EP-képviselő arra is figyelmeztetett: Ne veszítsük el a hitünket egy jobb, biztonságosabb jövőben, a nemzeti érdekeket képviselő kormányban, és egy sikeres uniós tagságban.
Emlékeztetett arra: A magyar gazdák az elmúlt hetekben példát mutattak arra, hogy miként kell a nemzeti érdekképviseletet rákényszeríteni az ezzel szembemenő erőkkel.

Ma is meg kell küzdenünk Európával a helyünkért, és ehhez összefogásra van szükség – fogalmazott a politikus..
- Vajon hazában és nemzetben gondolkodik-e az a kormányzat, amelyik a határon túlra került nemzettársainkat csak és további költségvetési terhekben tudja mérni? És nem testvéri érzésben a közösség erejéhez hozzáadott értékben? Vajon valóban a haladás híve-e az, aki történelmi egyházaink közösség- és értékmegőrző munkálkodásában csak visszaszorítandó reakciót lát, szinte ugyanúgy, mint az ország 50 évvel ezelőtti idegen urai. Vajon nemzetben és haladásban gondolkodik-e az, aki a múltat még mindig végképp el akarja törölni, és még mindig a már hosszú ideje diszkreditálódott eszmék lovagjait, Marxot és Bakonyit, mint nagy gondolkodókat ünnepli Petőfi és Jókai helyett a Magyar Akadémián március idusán? Vajon átérzi a magyar nemzet 20. századi tragédiáját az, aki közfelháborodástól övezve, de megköszöni a hazánkat 40 évig megszálló erőknek, hogy elkergették az előző megszállókat?” – tette fel újabb és újabb kérdéseit a politikus, aki hangsúlyozta: A magyar nemzet különbséget tud tenni a szép szavak és a tettek között.

1848 a hazáról szól
Firtl Mátyás aról szól: Kevés nemzetnek adatott meg olyan történelmi örökség, amely annyi áldozatvállalás árán tanította népét a szabadság tiszteletére, önállóságának és értékeinek megtartására, mint nekünk, magyaroknak. Március 15-e népünk életében jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének szimbóluma.
Minden március 15. - immáron 157 éve - rólunk szól. Mindannyiunkról szól, mert a hazáról szól - fogalmazott a szónok, aki hozzátette:

A ma élő nemzedékek figyelmét a szabadságtól áthatott felelősség gondolatára kell felhívnunk. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után az európai népek nagy és gazdag családjába kerültünk. A mi felelősségünk, hogy egyenrangú felek legyünk ebben a közösségben, hogy a kitáruló lehetőségekkel tudunk-e, képesek leszünk-e élni.
A rendezvényt a Fidelitas, az MKDSZ, a FKgP helyi szervezetei és a polgári körök támogatták. Az ünnepi műsorban soproni fiatalok léptek fel.
(cyberpress)