CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 18., péntek 23:09


Sopronban tartotta ülését a Napra-forgó Közalapítvány kuratóriuma

Sopronban tartotta ülését a Napra-forgó Közalapítvány kuratóriuma

A Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése által alapított Napra-forgó Közalapítvány ezúttal Sopronban, a megyei önkormányzat egyik intézményében, a Fogyatékos Gyermekek Otthonában tartotta kuratóriumi ülését 2005. március 18-án..

Ajándékok

A közhasznú szervezet a különböző adományokon kívül, az alapító önkormányzattól is jelentős támogatásban részesül, így az ülésen a kuratórium számos olyan döntést hozott, amelyek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szakosított szociális ellátást biztosító intézményeiben lakók és az ott hivatásszerűen munkát vállalók életét könnyítik meg. A tájékoztatón ezeket a döntéseket ismertetik a kuratóriumi tagok.

A kuratóriumi ülés alkalmával az  intézmény vezetője, dr. Baikó Erzsébet intézményvezető kalauzolásával a meghívottak bepillantást nyerhetnek az intézmény fejlesztő helyiségeiben folyó munkába.

Ülésezik a kuratórium

A Napra-forgó Közalapítvány nem érkezett üres kézzel a „házigazda” intézménybe: a III. emeleti játszószoba berendezése  – asztal, székek, szőnyeg – a közalapítvány támogatásával valósult meg. Húsvét közeledtével a lakók meglepetést is kaptak: egy győri üdítőital-gyártó cég jóvoltából szörp kerül a poharakba. Az intézmény dolgozói számára - szellemi-lelki táplálékul - Harcsás Judit - Vida Melinda: Boldogságkeresők című könyvét nyújtották át a kuratórium tagjai.

Segítségnyújtás és figyelemfelkeltés

A mai kuratóriumi ülés hat intézmény támogatásáról döntött: intézményenként 180 ezer forintos támogatást ad a közalapítvány.
Továbbá döntés született arról is, hogy  egy roadshow-t szervez a közalapítvány, azért, hogy a fogyatékkal élők és az egészséges emberek közötti kapcsolatot szorosabb  legyen. A roadshow keretében nagy városokban és kisebb településen fogják majd bemutatni – képekkel hangfelvételekkel, helyi közéleti emberek részvételével.–  az intézményekben élők életét.

A kézzelfogható segítségnyújtás mellett, amivel az intézményekben élők mindennapjait próbálja könnyebbé tenni, a közalapítvány feladatának tartja a társadalmi figyelemfelketést is. Ezt a célt szolgálja például – többek között –  az immár hagyományos Napra-forgó kerékpártúra, amelyen több  mint ötszázan vettek részt.
A soproni intézményhez kapcsolódóan a jövőbeli tervek az eddigi tapasztalatokra épülnek - mondta Kara Ákos, a kuratórium titkára. .

Gondokkal küszködik a szociális intézményhálózat

- Ugyan Győr-Moson-Sopron Megye az ország második legfejletebb megyéjének számít, ezt a forráshiánnyal küszködő szociális intézményhálózata mégsem érzi. A tapasztalat azt mutatja, hogy miután a költségvetés nem biztosítja a szükséges forrásokat, a fenntartó a reászabott feladokat nehezen tudja teljesíteni.  Például az intézmények ideiglenes működési engedélyekkel bírnak, zsúfoltak, oda bekerülni csak várakozólistán lehet. Ezért az országos helyzethez hasonlóan a megyében is óriási feszültség jellemzi a szociális területet - fejtette ki Firtl Mátyás. A magáintézményhálózat többnyire az idősgondozás feladatainak egy részét vállalja át, és csak kezdeményezései találhatóak a fogyatékkal élő számára létesített magánintézményeknek, többnyire egyházi, vagy a civilszféra működtetésében. A tarthatatlanul nehéz helyzethez az is hozzáad, hogy ugyan az önkormányzatoknak egyébként kötelességük lenne az alapszolgáltatások biztosítása, azonban ezt általában nem tudják teljesíteni, ezért zúdul a megyei intézményhálózatra az összes teher.

Egyébként meg ha egy kisváros – forráshiányra hivatkozva – lemond egy intézetről, azt a megyének kötelessége átvenni. A működtetés költségeit viszont az állami normatíva nem fedezi, ezért a szociális szférában is helyre kell tenni a támogatási rendszert, ugyanúgy, mint minden más területen - mondta Firtl Mátyás.

A megoldás az lenne, hogy  a társadalom megfelelő hozzáállása mellett a települési önkormányzatok fel tudnák vállalni a szociális szféra rájuk szabott feladatait. Egyrészt köztudott, hogy az idős ember számára nagyon fontos, hogy amíg lehet a sajtát környezetében legyen, másrészt az intézményi ellátással működik a legköltségesebben a rendszer. A kormányzatnak intézményfejlesztésekben kellene gondolkodnia - tette hozzá az alelnök, aki szerint a megoldás az lenne, ha a  kormányzat, az önkormányzat megfelelő összeget biztosítana arra, hogy a településeken megoldhatók legyenek a szociális területre háruló feladatok.

A Napra-forgó Közalapítvány honlapja