CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 19., szombat 19:16


XI. Logopédiai és Pedagógiai Napok Sopronban

XI. Logopédiai és Pedagógiai Napok Sopronban

Tizenegyedik alkalommal, kétszázhetvennél több résztvevővel rendezték meg Sopronban a logopédiai és pedagógiai napokat.
A három napos rendezvénysorozatot a Szocializált esélyteremtő oktatás, és/vagy az oktatás esélyteremtése, szocializációja? címmel hirdette meg a szervező, a ,,Fogjuk a kezed! Egyesület.
Csütörtökön plenáris üléssel kezdődött a tanácskozás, majd pénteken, több helyszínen – a Hotel Sopronban, és a Deák téri Általános Iskolában – műhelymunkával folytatódott.
Szombaton, a konferencia zárása előtt a raportőrök beszámolójával újabb plenáris ülésen vettek részt a pedagógusok.

- Azt szerettük volna elérni, hogy a pedagógusaink a többségi és a speciális iskolában egyaránt képesek legyenek a sajátos nevelésű gyerekek szocializált oktatására és esélyteremtésére – fogalmazta meg a konferencia célját Földes Tamás, az egyik szervező.

Egyrészt a sajátos nevelésű igényt a magatartás-zavaros és egyéb tanulási problémákkal küszködő gyerekekre is lehet érteni, de akár az is elmondható, hogy a közoktatásban –bizonyos szempontok szerint – minden gyerek sajátos igényűnek is számíthat. Ezért az esélyteremtő oktatást minden iskolában – legyen az alap-, vagy középfokú – a gyerek egyéni sajátos képességeihez igazodva, biztosítani kell.
Szükséges a többségi általános iskolák befogadó készségének erősítése, ami új lehetőségeket nyújt a sajátos nevelési igényű gyermekek, és a nem sérült, többségi iskolába járó gyermekek szociális tanulási folyamata számára – hangzott el a konferencián.
Ehhez a pedagógusokat fel kell készíteni. A felkészítésben nyújt segítséget az akkreditált szakmai továbbképzést nyújtó háromnapos rendezvény, amelynek társrendezője és szakmai támogatója a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete.


Tankönyvkiállítás- és vásár volt a konferencia kísérőrendezvénye
T.É.