CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 23., szerda 18:38


Egyetemi könyvtári napok – ötödször

Egyetemi könyvtári napok – ötödször
 

Szerepváltás vár a könyvtárakra: a hagyományos feladatok mellett a tudásmenedzselés kerül előtérbe a 21. században – hangzott el a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában rendezett Könyvtári Napokon. A kétnapos fórum a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósult meg.

 Hogyan tovább: ­ma­radni a hagyományos könyvtári szerepkörben vagy váltani? – teszik fel a kérdést a szakemberek a 21. században, amikor egyre többen érzik úgy, hogy a hagyományos könyvtári szolgál­tatá­sok ideje lejárt. Alföldiné Dán Gabriella, a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtára tudományos igazgatója úgy gondolja, ezt nem így látja, mert mint fogalmazott: a könyvtárak nagyon sok olyan elektromos doku­mentumot is előállítanak, digitalizálnak, saját maguk archiválnak, amelyek minőségi doku­mentumok az Interneten.

A számítógépes rendszerek megjelenése azt is lehetővé tette a könyvtárak számára, hogy közös katalogizáló hálózatot hozzanak létre. A MOKKA mozaiknevű információs adatbázis ma már az ország valamennyi jelentős könyvtárának adatait tartalmazza – hangzott el a fórumon. Szó esett még egyebek mellett arról, hogy „Közös katalogizálás Magyarországon” címmel – a tervek szerint szeptemberben –országos kiadványt jelentet meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Könytára.

 Tóth Anita Lilla